Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει την αύξηση των αγορών αμερικανικών προϊόντων κατά 50 δισ. δολάρια, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου και βασικός διαπραγματευτής των Βρυξελλών, Μάρος Σέφκοβιτς, στην εφημερίδα Financial Times.
«Αν το προσεγγίσουμε ως πρόβλημα (εμπορικού) ελλείμματος ύψους 50 δισ. ευρώ, πιστεύω πως θα μπορούσαμε πραγματικά (…) να το επιλύσουμε πολύ γρήγορα με αγορές ΥΦΑ (σ.σ. υγροποιημένου φυσικού αερίου) ή ορισμένων αγροτικών προϊόντων, όπως η σόγια», εξήγησε ο κ. Σέφκοβιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, Πέμπτη.
Η Ε.Ε. βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να εξασφαλίσει την άρση των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Έχουν τεθεί σε εφαρμογή επιπρόσθετοι Αμερικανοί τελωνειακοί δασμοί ύψους 25% στα αυτοκίνητα, στο αλουμίνιο και στον χάλυβα, καθώς και δασμοί «βάσης» 10% σε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αγαθά που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την Ε.Ε πως διατηρεί εσκεμμένα το πελώριο αμερικανικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών, που κατ’ αυτόν ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως οι Βρυξέλλες αντιτείνουν πως το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα είναι πολύ πιο περιορισμένο, κατεβαίνει στα 50 δισ. ευρώ αν ληφθούν υπόψη οι υπηρεσίες που διαθέτουν αμερικανικές εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ερωτηθείς σχετικά με τους δασμούς 10%, ο βετεράνος Σλοβάκος επίτροπος είπε πως οι Βρυξέλλες θεωρούν πως βρίσκονται σε «πολύ υψηλό επίπεδο» και δεν θα αποδεχόταν να κλειστεί συμφωνία που θα τους διατηρούσε εν ισχύι.
Θα είναι «πολύ δύσκολο» να κλειστεί διμερής συμφωνία που θα είναι «αδιαμφισβήτητα καλή και αποδεκτή από τα κράτη-μέλη μας και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιό μας», προειδοποίησε ο Μάρος Σέφκοβιτς.
Οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αφού κλειστεί συμφωνία, πρέπει να εγκριθεί από τα 27 κράτη-μέλη και να επικυρωθεί από το ΕΚ.