Την ανησυχία της για την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν εξέφρασε σήμερα Τετάρτη η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας.
«Είναι πολύ ανησυχητικά όσα συμβαίνουν εκεί. Είναι σαφές πως αυτός ο πόλεμος δεν είναι καλός για κανέναν», είπε η Κάλας κατά την άφιξή της στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βαρσοβία. «Προσπαθούμε να μεσολαβήσουμε και να μειώσουμε τις εντάσεις», συμπλήρωσε.
«Καταδικάζω την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή. Αυτό είναι επίσης πολύ σαφές. Ωστόσο, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα για να μειώσουμε τις εντάσεις», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Με αντίποινα απειλεί η Ινδία το Πακιστάν, εν μέσω διπλωματικού πυρετού για αποκλιμάκωση
Η κρίση ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία, που προκλήθηκε από τη δολοφονία 26 τουριστών στο Κασμίρ στις 22 Απριλίου κλιμακώνεται, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι ο κόσμος δεν αντέχει μια σύρραξη μεταξύ των δύο πυρηνικών κρατών. Το Πακιστάν λέει ότι οι ινδικές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 31 άτομα και απειλεί με αντίποινα, ενώ το Δελχί λέει ότι 10 άτομα σκοτώθηκαν από πακιστανικούς βομβαρδισμούς.
Η Ινδία δήλωσε ότι επιτέθηκε σε υποδομές που φέρονται να χρησιμοποιούν οι μαχητές που πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα τη σφαγή τουριστών στο Κασμίρ, ο έλεγχος του οποίου είναι μοιρασμένος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, αλλά το οποίο αμφότερες οι χώρες διεκδικούν στο σύνολό του.
Το Πακιστάν δήλωσε ότι κατέρριψε πολλά ινδικά μαχητικά αεροσκάφη σε αντίποινα, με τρία αεροπλάνα να πέφτουν πάνω σε χωριά στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ.
Στο μεταξύ, το Πακιστάν επικαλούμενο το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα και προειδοποίησε ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στην Ινδία «σε χρόνο, τόπο και τρόπο της επιλογής του» για να εκδικηθεί την απώλεια ζωών αμάχων και την «παραβίαση» της κυριαρχίας του. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, έχουν «πλήρη εξουσιοδότηση» να προβούν σε «αντίστοιχες ενέργειες».
Η δήλωση ακολούθησε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας (ΕΣΑ) του Πακιστάν, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ. Καταδίκασε τα πλήγματα, εξέφρασε συλλυπητήρια στους συγγενείς των νεκρών από τα πλήγματα και δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τις «σοβαρές εξελίξεις που προκύπτουν από την απρόκλητη, άνανδρη και παράνομη πολεμική πράξη της Ινδίας».
Ο στρατός του Πακιστάν «υπερασπίστηκε αποφασιστικά» την εδαφική ακεραιότητα της χώρας απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε ινδική επιθετικότητα, ανέφερε η δήλωση.
Το Πακιστάν ανέφερε στην ανακοίνωση ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη – η Ινδία δεν απάντησε στον ισχυρισμό αυτό.