Την ουσία και της προεκτάσεις της εμπορικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με τη Βρετανία εξετάζουν οι υπόλοιπες χώρες που έχουν πληγεί από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς ανάλογες διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει με την Ουάσιγκτον. Πρόκληση για την ΕΕ είναι να διατηρήσει ένα ισχυρό ενιαίο μέτωπο, καθώς η τακτική της Ουάσιγκτον είναι να απειλεί με υψηλούς δασμούς, για να συνάψει διμερείς συμφωνίες που θα συμφέρουν τις ΗΠΑ, όπως επισημαίνουν πηγές του Bloomberg. Μέχρι τις 10 Ιουνίου, οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να καταλήξουν σε ένα «μενού» προτάσεων προς τις ΗΠΑ, όπως η μείωση ή ακόμη και η κατάργηση δασμών. Παράλληλα, όμως, ετοιμάζουν μια σειρά δασμών ως αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα 95 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Boeing, των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και του μπέρμπον.
Αναλυτές, στο μεταξύ, επιβεβαίωσαν στους Financial Times πως η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας θα λειτουργήσει ως περίγραμμα, για να αποκλειστεί η Κίνα από εφοδιαστικές αλυσίδες που διαδραματίζουν στρατηγικό ρόλο σε άλλες χώρες. Διότι η απαλλαγή από τους δασμούς στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα φάρμακα που αναφέρεται στη συμφωνία διασφαλίζεται μόνον εάν η Βρετανία τηρήσει τις «προδιαγραφές ασφαλείας» των ΗΠΑ για την ασφάλεια των εφοδιαστικών αλυσίδων. Όπως εκμυστηρεύτηκε ανεπίσημα Ευρωπαίος αξιωματούχος στη βρετανική εφημερίδα, «δεν υπάρχει ενότητα στον τρόπο που θα προσεγγίσουμε την Κίνα». Πάνω σε αυτό το ζήτημα, μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, δέχτηκε κριτική από την αντιπολίτευση των Συντηρητικών που ισχυρίζονται ότι παραχώρησε «δικαίωμα άσκησης βέτο» στην Ουάσιγκτον.
Μέχρι σήμερα, οι επαφές της Ουάσινγκτον με την Ε.Ε δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα, με την Ε.Ε να υπογραμμίζει πως θα διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο. Ας μην λησμονούμε πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει τέλη Φεβρουαρίου ότι η Ε.Ε δημιουργήθηκε για να υπονομεύσει τις ΗΠΑ. Αυτήν την εβδομάδα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, αποκάλυψε στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του στις Βρυξέλλες μετά την ορκωμοσία του, πως συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ και ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαπραγματευτούν με την Ε.Ε και όχι με μεμονωμένα κράτη-μέλη. Με αφορμή την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας, «του εξήγησα πως αυτό δεν θα είναι πιθανό με άλλα ευρωπαϊκά κράτη που είναι μέλη της Ε.Ε, διότι μπορούμε και επιθυμούμε να λειτουργήσουμε ενωμένοι σε εμπορικά θέματα». Ο Μερτς έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης όλων των δασμών.
Κάτω από τη σημερινή συγκυρία, ωστόσο, οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο εμπόριο και τη γεωπολιτική είναι θολές. Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως η διεθνής τάξη πραγμάτων που οικοδομήθηκε μεταπολεμικά, σήμερα βρίσκεται υπό απειλή από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την υπονόμευση της Βορειοατλαντικής συμμαχίας από τις ΗΠΑ, τις επεκτατικές βλέψεις του Τραμπ προς τη Γροιλανδία και την επιθετική εμπορική πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος.
Μέχρι σήμερα, η Ε.Ε δεν έχει επιβάλει αντίποινα στις ΗΠΑ καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, αποφάσισε να παγώσει τους αμοιβαίους δασμούς εις βάρος δεκάδων χωρών και της κοινής αγοράς, αν και διατήρησε αμετάβλητη την επιβάρυνση του 10% στις εισαγωγές από όλες τις χώρες του κόσμου και του 25% στο αλουμίνιου, τον χάλυβα και τα αυτοκίνητα. Όμως, η προσωρινή ανάκληση των αμοιβαίων δασμών λήγει στις 8 Ιουλίου και στενεύουν τα περιθώρια για τη σύναψη μιας συμφωνίας που εμπλέκει τις δυο τεράστιες αγορές των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Οι κίνδυνοι, στο μεταξύ, για την κατάσταση των οικονομιών συσσωρεύονται, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, να τονίζει πως οι επιπτώσεις των δασμών δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητοί.