Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μειώσουν προσωρινά τους δασμούς στα προϊόντα που εισάγουν η μία από την άλλη, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Γενεύη, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των εμπορικών εντάσεων. Στόχος, να δοθεί περιθώριο τριών μηνών στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους σε ενημέρωση τη Δευτέρα, οι συνολικοί αμερικανικοί δασμοί ύψους 145% που επιβάλλονται σήμερα στα περισσότερα κινεζικά προϊόντα θα μειωθούν στο 30% έως τις 14 Μαΐου, περιλαμβανομένων των επιβαρύνσεων που συνδέονται με τη φαιντανύλη. Από την πλευρά της, η Κίνα θα μειώσει τους δικούς της δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα από 125% σε 10%.
«Είχαμε μια πολύ ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση για τα επόμενα βήματα σχετικά με τη φαιντανύλη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ. «Συμφωνήσαμε ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί αποσύνδεση (decoupling).» Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «τα δύο μέρη θα θεσπίσουν έναν μηχανισμό για τη συνέχιση των συνομιλιών σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις».
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση του δασμολογικού πολέμου, ο οποίος είχε οδηγήσει σε απότομη πτώση των εμπορικών ροών στον Ειρηνικό. Οι δύο χώρες είχαν νωρίτερα αναφέρει «ουσιαστική πρόοδο» στις συνομιλίες τους -μια εξέλιξη που ενίσχυσε τις αγορές και βοήθησε τις κινεζικές μετοχές να ανακτήσουν τις απώλειές τους από την ανακοίνωση των δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ -την «Ημέρα Απελευθέρωσης» της 2ας Απριλίου.
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Jamieson Greer, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν ένα πιο ισορροπημένο εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την πρόσφατη συμφωνία «εμπορική συμφωνία» στην αρχική του ανακοίνωση την Κυριακή, ωστόσο παραμένει ασαφές ποιος είναι ο αποδεκτός στόχος για τις δύο πλευρές ή πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την επίτευξή του. Η Κίνα έχει προηγουμένως ζητήσει την πλήρη άρση των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ εντός του έτους -αίτημα που έρχεται σε αντίθεση με τον βασικό στόχο των ΗΠΑ να μειώσουν ή να εξαλείψουν το εμπορικό τους έλλειμμα.
Παρ’ ότι οι αγορές αντέδρασαν θετικά στις τελευταίες αναφορές περί προόδου, η εμπειρία δείχνει πως ενδέχεται να χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την επίτευξη μιας λεπτομερούς συμφωνίας -αν αυτή τελικά είναι εφικτή. Το 2018 οι δύο πλευρές είχαν και πάλι συμφωνήσει να θέσουν τη διαμάχη τους «σε παύση» έπειτα από έναν γύρο συνομιλιών, αλλά οι ΗΠΑ γρήγορα αποσύρθηκαν από τη συμφωνία, γεγονός που οδήγησε σε περισσότερους από 18 μήνες πρόσθετων δασμών και διαπραγματεύσεων, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας «Πρώτης Φάσης» τον Ιανουάριο του 2020.
Τελικά η Κίνα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις αγορές αμερικανικών προϊόντων στο πλαίσιο εκείνης της συμφωνίας και το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα αυξήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας -εξέλιξη που οδήγησε στην επανεμφάνιση του σημερινού εμπορικού πολέμου.