Η Κίνα υπόσχεται εμβάθυνση δεσμών με τη Λατινική Αμερική με γραμμή πίστωσης 9,2 δισ. δολ. και άρση βίζας για ορισμένες χώρες, σε μια αποστολή επιρροής καθώς η περιοχή πιέζεται από τους δασμούς Τραμπ.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δεσμεύτηκε να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, προσφέροντας παράλληλα καθεστώς απαλλαγής από βίζα σε ορισμένα κράτη, καθώς επιδιώκει να παρουσιάσει την Κίνα ως καλύτερο εταίρο από τις ΗΠΑ.
Η Κίνα θα προσφέρει γραμμή πίστωσης ύψους 66 δισ. γιουάν ($9,2 δισ.) για τη στήριξη της ανάπτυξης στην περιοχή, γνωστή συνοπτικά ως LAC (Latin America and the Caribbean), δήλωσε ο Σι κατά την τέταρτη υπουργική σύνοδο του Φόρουμ Κίνας–Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στο Πεκίνο την Τρίτη. Η ρύθμιση για απελευθέρωση της βίζας θα επεκταθεί επίσης σε πέντε χώρες της ομάδας, χωρίς όμως να τις κατονομάσει.
«Μαζί, η Κίνα και οι χώρες της LAC υπερασπίζονται τον αυθεντικό πολυμερισμό και προασπίζουν το διεθνές δίκαιο και την ισοτιμία», ανέφερε ο Σι. Χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένη χώρα, δήλωσε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές και ότι «ο εκφοβισμός ή η ηγεμονική συμπεριφορά οδηγούν μόνο σε απομόνωση».
Οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Κινέζου ηγέτη μετά την εξασφάλιση από το Πεκίνο προσωρινών, αλλά καλύτερων του αναμενομένου, μειώσεων δασμών από την Ουάσιγκτον τη Δευτέρα. Παράλληλα, αποτελούν μέρος της προσπάθειας του Πεκίνου να ενισχύσει τη γεωπολιτική του επιρροή, προβάλλοντας την Κίνα ως ηγετική δύναμη του «Παγκόσμιου Νότου».
Ο Σι δεσμεύτηκε επίσης ότι η Κίνα θα αυξήσει τις εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες της περιοχής και θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επενδύσεις εκεί, παρουσιάζοντας τη χώρα του ως επωφελή εταίρο. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στις αυξανόμενες ανησυχίες για τη βιομηχανική υπερπροσφορά της Κίνας, ενώ ορισμένα κράτη της περιοχής έχουν ήδη επιβάλει δασμούς στο κινεζικό χάλυβα για την προστασία των εγχώριων παραγωγών.
Το φόρουμ, το οποίο ιδρύθηκε το 2014, συγκέντρωσε τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και άλλους ηγέτες από την Κολομβία και τη Χιλή, καθώς και ανώτατους αξιωματούχους από τις 33 χώρες μέλη.
Η Κίνα έχει επεκτείνει σταθερά την παρουσία της στη Λατινική Αμερική, αναδεικνυόμενη σε βασική πηγή χρηματοδότησης και κορυφαίο εμπορικό εταίρο για πολλές χώρες της περιοχής. Περισσότερες από δώδεκα χώρες έχουν ενταχθεί στην Πρωτοβουλία «Ζώνη και Οδός», οδηγώντας σε σημαντικές κινεζικές επενδύσεις, όπως το μετρό της Μπογκοτά και το λιμάνι Τσάνκαϊ στο Περού. Η Κίνα έχει επίσης συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τη Χιλή, το Περού, την Κόστα Ρίκα και τη Νικαράγουα. Το εμπόριο μεταξύ Κίνας και LAC ξεπέρασε πέρυσι τα $500 δισ. για πρώτη φορά, αυξημένο πάνω από 40 φορές σε σχέση με το 2000, σύμφωνα με τον Σι.
Παρά την 90ήμερη ανακωχή που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, οι δραστικοί δασμοί που επέβαλε φέτος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ώθησαν το Πεκίνο να ενισχύσει την εικόνα του ως υπερασπιστής του υφιστάμενου παγκόσμιου οικονομικού πλαισίου και να ενδυναμώσει τις συμμαχίες του — ακόμη και με παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ.
Σε απάντηση, η κυβέρνηση Τραμπ έχει εντείνει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της κινεζικής επιρροής. Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε πρόσφατα ότι θα εξαλείψει την «κακοήθη επιρροή» του Πεκίνου επί της Διώρυγας του Παναμά, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ κάλεσε δημόσια την Αργεντινή να περιορίσει την εξάρτησή της από κινεζικά δάνεια.
Ο Σι Τζινπίνγκ εγκωμιάζει τις σχέσεις Κίνας-Λατινικής Αμερικής έναντι της αμερικανικής «παρενόχλησης»
Ο Σι εκφώνησε ομιλία κατά την τελετή έναρξης μιας σημαντικής υπουργικής συνόδου ανάμεσα στην Κίνα και χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, στην οποία συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα.
Ο γίγαντας της Ασίας έχει τα τελευταία χρόνια εντείνει την οικονομικοπολιτική συνεργασία του με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και ελπίζει ότι θα σχηματίσουν κοινό μέτωπο μαζί του έναντι της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή τελωνειακών δασμών.
Απευθυνόμενος στους ηγέτες και τους επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών μελών της Κοινότητας Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), που συνασπίζει 33 χώρες, ο Σι Τζινπίνγκ έπλεξε σήμερα το εγκώμιο των παλαιών σχέσεων ανάμεσα στη χώρα του και την εν λόγω περιφέρεια.
«Αν και η Κίνα και η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι πολύ απομακρυσμένες μεταξύ τους, τα δύο μέρη έχουν μακρά ιστορία φιλικών ανταλλαγών», διαβεβαίωσε.
«Μόνο με την ενότητα και τη συνεργασία οι χώρες μπορούν να διαφυλάξουν την παγκόσμια ειρήνη και την παγκόσμια σταθερότητα καθώς και να προαγάγουν την ανάπτυξη και την ευημερία σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Σι.
Ο κινέζος πρόεδρος υποσχέθηκε πως η Κίνα θα αποδεσμεύσει πιστώσεις 66 δισεκατομμυρίων γιουάν (8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ) για να στηρίξει την ανάπτυξη των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Οι δηλώσεις αυτές του Σι Τζινπίνγκ γίνονται την επομένη της ανακοίνωσης από την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο μιας συμφωνίας με στόχο τη δραστική μείωση, για 90 ημέρες, των τιμωρητικών τελωνειακών δασμών που αλληλοεπιβάλλουν.
Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αποκλιμάκωση στο λυσσαλέο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που έσπειρε το χάος στις παγκόσμιες αγορές.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν να μειώσουν στο 30% τους επιπλέον τελωνειακούς δασμούς τους στα κινεζικά προϊόντα, ενώ η Κίνα θα μειώσει τους δικούς της στο 10% επί των αμερικανικών εισαγόμενων αγαθών.
«Η παρενόχληση και ο ηγεμονισμός δεν οδηγούν παρά στην απομόνωση»
«Κανένας δεν μπορεί να κερδίσει ένα πόλεμο τελωνειακών δασμών ή έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ ενώπιον των ηγετών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Λατινικής Αμερικής.
«Η παρενόχληση και ο ηγεμονισμός δεν οδηγούν παρά στην απομόνωση», υπογράμμισε.
Μεταξύ των κύριων λατινομαερικανών ηγετών που είναι παρόντες στο Πεκίνο περιλαμβάνονται, εκτός από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έφθασε το Σάββατο στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη πέντε ημέρων, ο Πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς και ο κολομβιανός ομόλογός του Γκουστάβο Πέτρο.
Αυτός ο τελευταίος είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπογράψει επιστολή προθέσεων για να συμμετάσχει η χώρα του στους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού».
Κεντρικός άξονας από το 2013 της στρατηγικής του Πεκίνου για να αυξήσει την επιρροή του στο εξωτερικό, το πρόγραμμα αυτό, η επίσημη ονομασία του οποίου είναι «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» και στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από εκατό χώρες, έχει στόχο να κατασκευασθούν θαλάσσιες, οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα δύο τρίτα των λατινοαμερικανικών χωρών έχουν ήδη ενταχθεί στους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού».
Χωρίς να κατονομάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πέτρο καταφέρθηκε σήμερα εναντίον της αμερικανικής πολιτικής στην οικονομία, της μεταχείρισης των μεταναστών ή ακόμη του σκεπτικισμού για την κλιματική αλλαγή που εκφράζει η Ουάσινγκτον, ενώ κάλεσε για μια διπλωματία που να λαμβάνει περισσότερο υπόψη τα λατινοαμερικανικά συμφέροντα.
Ο διάλογος αυτός «μπορεί να γίνει χωρίς αυταρχισμό και ιμπεριαλισμό, μια ανταλλαγή ίσου προς ίσο ανάμεσα σε πολιτισμούς, όπου η Ευρώπη και η Αφρική θα διαδραματίζουν αναμφίβολα θεμελιώδη ρόλο από τη μια πλευρά και η Κίνα και η Ασία από την άλλη», δήλωσε στην ομιλία του.
Ένδειξη του αυξανόμενου βάρους της Κίνας στη Λατινική Αμερική είναι το γεγονός ότι σε χώρες της περιφέρειας αυτής, όπως η Βραζιλία, το Περού ή η Χιλή, ο ασιατικός γίγαντας έχει αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρώτος εμπορικός εταίρος.