Η Κίνα αποφάσισε άρση της απαγόρευσης παραλαβής από την Boeing, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, έπειτα από πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, οι οποίες οδήγησαν σε προσωρινή μείωση των δασμών και στις δύο πλευρές.
Οι κινεζικές αρχές άρχισαν να ενημερώνουν τις αεροπορικές εταιρείες και τους κυβερνητικούς φορείς αυτήν την εβδομάδα ότι οι παραδόσεις αεροσκαφών κατασκευασμένων στις ΗΠΑ μπορούν να ξαναρχίσουν, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην αποκαλυφθούν λόγω της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών. Έχουν δοθεί οδηγίες στις αεροπορικές εταιρείες να οργανώσουν τις παραδόσεις με το δικό τους χρονοδιάγραμμα και όρους, ανέφερε μία από τις πηγές.
Η επαναφορά των παραδόσεων προς την Κίνα θα προσφέρει άμεση ώθηση στην Boeing. Η αποκατάσταση των παραδόσεων έρχεται καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συμφώνησαν σε μία ανακωχή στους δασμούς, με τις ΗΠΑ να μειώνουν τους συνολικούς δασμούς 145% στους περισσότερους κινεζικούς εισαγωγικούς φόρους σε 30% για 90 ημέρες. Η Κίνα συμφώνησε να μειώσει τους δασμούς 125% στους αμερικανικούς προϊόντες σε 10% και να καταργήσει άλλα αντίμετρα που είχε λάβει εναντίον των ΗΠΑ από τη 2α Απριλίου. Ωστόσο, η αποκατάσταση των παραδόσεων αεροσκαφών στην Κίνα μπορεί να είναι βραχύβια αν ο εμπορικός πόλεμος δεν επιλυθεί κατά τη διάρκεια της τριών μηνών ανακωχής.
Η Boeing είχε βρεθεί στο επίκεντρο της εμπορικής αντιπαράθεσης μετά την επιβολή δασμών από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με αντίποινα από την Κίνα. Αυτό οδήγησε στο να αποκλειστούν τα αεροσκάφη της Boeing από την κινεζική αγορά, ενώ το Πεκίνο διέταξε τις αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να παραλαμβάνουν τα αεροσκάφη της εταιρείας.
Σημάδια πιθανής εκτόνωσης της έντασης εμφανίστηκαν στα τέλη Απριλίου, όταν η Κίνα δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τη φυσιολογική συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες. Το Πεκίνο προσέφερε να αναστείλει την επιβολή υψηλότερων δασμών σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα, όπως εξοπλισμό υγειονομικής περίθαλψης, ορισμένα χημικά προϊόντα και μισθώματα αεροσκαφών. Ενώ η άρση της απαγόρευσης ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη των παραδόσεων στην Κίνα, δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες θα μπορέσουν να παραλάβουν τα αεροσκάφη που χρειάζονται. Εκπρόσωπος της Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
Ορισμένα αεροσκάφη είχαν επιστραφεί στις ΗΠΑ μετά την απόρριψή τους από κινεζικούς πελάτες. Εν τω μεταξύ, η Boeing είχε προειδοποιήσει ότι ήταν έτοιμη να βρει εναλλακτικούς αγοραστές για αεροσκάφη που προορίζονταν για την Κίνα και δεν είχαν παραδοθεί ακόμη. Η προοπτική διαθεσιμότητας νέων αεροσκαφών 737 Max προκάλεσε ανοιχτό ενδιαφέρον από χώρες όπως η Ινδία, η Μαλαισία και η Σαουδική Αραβία, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αναζητούσαν τρόπους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Με περίπου 50 αεροσκάφη Boeing να παραδίδονται στην Κίνα φέτος, η εταιρεία εξοικονομεί χρόνο και κόστος από την αναζήτηση νέων αγοραστών, ενώ εγγυάται σημαντικές πληρωμές μόλις τα αεροσκάφη φτάσουν στους πελάτες των αεροπορικών εταιρειών.
Η Κίνα προβλέπεται να καλύψει το 20% της παγκόσμιας ζήτησης αεροσκαφών κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες. Το 2018 σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής της Boeing κατέληξε εκεί. Ωστόσο, ο αμερικανικός κατασκευαστής δεν έχει ανακοινώσει μεγάλες παραγγελίες στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, λόγω των εμπορικών εντάσεων και των εσωτερικών προβλημάτων.
Το 2019 η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που κράτησε στο έδαφος το 737 Max έπειτα από δύο θανατηφόρα δυστυχήματα. Οι εμπορικές διαφορές με τις κυβερνήσεις Τραμπ και Μπάιντεν ώθησαν τις κινεζικές παραγγελίες προς την Airbus SE της Ευρώπης. Στη συνέχεια, το 2024, η Boeing υπέστη κρίση ποιότητας όταν μία πόρτα αεροσκάφους εξερράγη κατά την πτήση τον Ιανουάριο.
Ο ρόλος της Boeing στο εμπόριο γίνεται ολοένα και πιο πολιτικός. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα συμφωνία για το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία περιλαμβάνει συμφωνία ύψους $10 δισ. για την Boeing, με την πώληση 32 Dreamliners 787-10 στην British Airways.