Οι ΗΠΑ θα μειώσουν στο 54% από 120% τον “de minimis” δασμό στις αποστολές από την Κίνα, με το ελάχιστο σταθερό τέλος των 100 ευρώ να παραμένει σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Η εκτελεστική εντολή θέτει το μέτρο σε ισχύ από τις 14 Μαΐου.
Οι δασμοί “de minimis” αφορούν έναν χαμηλό δασμό που επιβάλλεται σε μικρές αποστολές εμπορευμάτων, για τις οποίες θεωρείται ότι το κόστος είσπραξης του δασμού είναι υπερβολικό σε σχέση με την αξία του προϊόντος. Αυτός ο δασμός αφορά συνήθως μικρές αποστολές που δεν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο αξίας και οι χώρες τον εφαρμόζουν για να διευκολύνουν τις εμπορικές συναλλαγές χαμηλής αξίας.
Ο “de minimis” δασμός που επέβαλλαν οι ΗΠΑ σε μικρές αποστολές από την Κίνα μέχρι τώρα ήταν στο 120%, αλλά με την εκτελεστική εντολή από τον Λευκό Οίκο, θα μειωθεί στο 54%, με το ελάχιστο τέλος να παραμένει στα $100.
Η κίνηση έρχεται αρκετές ώρες μετά την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να αναστρέψουν τους περισσότερους από τους δασμούς που επιβλήθηκαν στα εμπορεύματα της κάθε πλευράς από τις αρχές Απριλίου.
Η εξαίρεση de minimis, για αντικείμενα αξίας έως και $800 που αποστέλλονται από την Κίνα μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών, ήταν προηγουμένως δυνατό να εισέλθουν στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς και με ελάχιστους ελέγχους.
Τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήργησε την εξαίρεση de minimis, επιβάλλοντας φόρο 120% της αξίας του πακέτου ή ένα σταθερό τέλος $200 – το οποίο αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Ιούνιο – μετά τη βαριά χρήση της από εταιρείες όπως η Shein, η Temu και άλλες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και από διακινητές φεντανύλης και άλλων παράνομων αγαθών.
Ο αριθμός των αποστολών που εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω της αφορολόγητης διαδικασίας αυξήθηκε εκρηκτικά τα τελευταία χρόνια, με περισσότερα από το 90% όλων των πακέτων να προέρχονται μέσω της εξαίρεσης de minimis. Από αυτά, περίπου το 60% προήλθε από την Κίνα, με κύριους εκπροσώπους λιανοπωλητές απευθείας προς τον καταναλωτή, όπως οι Temu και Shein.
Οι Temu, Shein και Amazon δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλια.
Στην εκτελεστική εντολή της Δευτέρας, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα τροποποιήσει τον φόρο από το 120% στο 54%, με τις αλλαγές να τίθενται σε εφαρμογή στις 12:01 π.μ. (0401 GMT) στις 14 Μαΐου 2025. Το σχέδιο για σταθερό τέλος $200 ανά πακέτο αναμένεται να αναβληθεί, με το τέλος να παραμένει στα $100.
Ο κανονισμός de minimis των ΗΠΑ, που χρονολογείται από το 1938, έχει αποτελέσει στόχο αυξανόμενης κριτικής από νομοθέτες τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών. Ορισμένοι τον έχουν κατακρίνει ως παράθυρο για την εισροή φθηνών κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, τα οποία πλήττουν τις αμερικανικές βιομηχανίες, ενώ εξυπηρετεί επίσης ως κάλυψη για την εμπορία παράνομων προϊόντων, όπως τα ναρκωτικά και τα προκάτοχα χημικά τους.
Στον απόηχο της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας
Χθες οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μειώσουν προσωρινά τους δασμούς στα προϊόντα που εισάγουν η μία από την άλλη, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Γενεύη, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των εμπορικών εντάσεων. Στόχος, να δοθεί περιθώριο τριών μηνών στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους σε ενημέρωση τη Δευτέρα, οι συνολικοί αμερικανικοί δασμοί ύψους 145% που επιβάλλονται σήμερα στα περισσότερα κινεζικά προϊόντα θα μειωθούν στο 30% έως τις 14 Μαΐου, περιλαμβανομένων των επιβαρύνσεων που συνδέονται με τη φαιντανύλη. Από την πλευρά της, η Κίνα θα μειώσει τους δικούς της δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα από 125% σε 10%.
«Είχαμε μια πολύ ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση για τα επόμενα βήματα σχετικά με τη φαιντανύλη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ. «Συμφωνήσαμε ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί αποσύνδεση (decoupling).» Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «τα δύο μέρη θα θεσπίσουν έναν μηχανισμό για τη συνέχιση των συνομιλιών σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις».
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση του δασμολογικού πολέμου, ο οποίος είχε οδηγήσει σε απότομη πτώση των εμπορικών ροών στον Ειρηνικό. Οι δύο χώρες είχαν νωρίτερα αναφέρει «ουσιαστική πρόοδο» στις συνομιλίες τους -μια εξέλιξη που ενίσχυσε τις αγορές και βοήθησε τις κινεζικές μετοχές να ανακτήσουν τις απώλειές τους από την ανακοίνωση των δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ -την «Ημέρα Απελευθέρωσης» της 2ας Απριλίου.
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Jamieson Greer, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν ένα πιο ισορροπημένο εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την πρόσφατη συμφωνία «εμπορική συμφωνία» στην αρχική του ανακοίνωση την Κυριακή, ωστόσο παραμένει ασαφές ποιος είναι ο αποδεκτός στόχος για τις δύο πλευρές ή πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την επίτευξή του. Η Κίνα έχει προηγουμένως ζητήσει την πλήρη άρση των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ εντός του έτους -αίτημα που έρχεται σε αντίθεση με τον βασικό στόχο των ΗΠΑ να μειώσουν ή να εξαλείψουν το εμπορικό τους έλλειμμα.