Ο ετήσιος πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώθηκε στο 2,3% τον Απρίλιο του 2025, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), ο οποίος καταγράφει τις μεταβολές στις τιμές ενός ευρέος φάσματος αγαθών και υπηρεσιών, σημείωσε μηνιαία αύξηση 0,2% με εποχική προσαρμογή, όπως ακριβώς ανέμεναν οι αναλυτές της Dow Jones. Ωστόσο, ο ετήσιος δείκτης ήταν οριακά χαμηλότερος από την πρόβλεψη του 2,4%.
Αν αφαιρεθούν οι πιο ασταθείς κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας, ο λεγόμενος «πυρήνας» του πληθωρισμού αυξήθηκε επίσης κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση παρέμεινε στο 2,8%, επίδοση που ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις.
Παρά την ήπια εικόνα που παρουσίασαν τα στοιχεία του Απριλίου, η βασική αιτία αύξησης του δείκτη ήταν οι τιμές των ενοικίων και των καταλυμάτων, που σημείωσαν αύξηση 0,3%, καλύπτοντας περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής μεταβολής.
Η ενέργεια ανέκαμψε με άνοδο 0,7%, μετά από πτώση 2,4% τον Μάρτιο, ενώ οι τιμές τροφίμων υποχώρησαν κατά 0,1%. Εντυπωσιακή ήταν η μείωση στις τιμές των αυγών κατά 12,7%, αν και σε ετήσια βάση παραμένουν αυξημένες κατά 49,3%.
Άλλες κατηγορίες παρουσίασαν μικτές τάσεις: τα μεταχειρισμένα οχήματα σημείωσαν πτώση 0,5%, τα νέα αυτοκίνητα παρέμειναν σταθερά, η ένδυση μειώθηκε 0,2%, ενώ οι υπηρεσίες υγείας αυξήθηκαν 0,5%.
Πολιτικά, τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία οι δασμοί που επέβαλε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο της «Ημέρας Απελευθέρωσης» μόλις άρχισαν να επηρεάζουν την επιβραδυνόμενη οικονομία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ επέβαλε 10% επιπλέον δασμούς σε όλες τις εισαγωγές και προανήγγειλε επιπλέον αντίμετρα κατά εμπορικών εταίρων. Ωστόσο, τελευταία φάνηκε να μετριάζει τη στάση του, δίνοντας περιθώριο 90 ημερών για διαπραγματεύσεις με την Κίνα.
Οι αγορές ανταποκρίθηκαν με συγκρατημένη αισιοδοξία, αναμένοντας πλέον λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed). Αν και πριν θεωρούνταν πιθανή η πρώτη μείωση τον Ιούνιο, τώρα μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, με δύο συνολικά μειώσεις να θεωρούνται πιο ρεαλιστικές. Η Fed βασίζεται κυρίως στο δείκτη τιμών του Υπουργείου Εμπορίου, ωστόσο τα στοιχεία του CPI επηρεάζουν την ευρύτερη εικόνα.
Την Πέμπτη, το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας θα δώσει στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, που θεωρούνται πρώιμος δείκτης για την εξέλιξη του πληθωρισμού.