Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα ηγηθεί της ομάδας που θα εκπροσωπήσει τη Μόσχα στις συνομιλίες με την Ουκρανία στην Τουρκία την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με το αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων APA και το κινέζικο τηλεοπτικό δίκτυο CGTN. Ο Γιούρι Ουσακόφ, βοηθός του Κρεμλίνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα είναι επίσης μέλος της αντιπροσωπείας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Οι αναφορές αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Κρεμλίνο, το οποίο μέχρι στιγμής αρνείται να σχολιάσει αν ο Πούτιν θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε σήμερα ότι η Μόσχα συνεχίζει τις προετοιμασίες για τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Πέμπτης με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη. Ερωτηθείς για το αν μπορεί να κατονομάσει ποιοι θα εκπροσωπήσουν τη Ρωσία στις συνομιλίες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Όχι. Μόλις ο πρόεδρος το κρίνει απαραίτητο, θα το ανακοινώσουμε».
Πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμι Ζελένσκι δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι θα ταξιδέψει στην Τουρκία, ενώ και την προηγούμενη Κυριακή, απαντώντας στην πρόταση Πούτιν για απευθείας συνομιλίες με τη Μόσχα, είχε δηλώσει: «Θα περιμένω τον Πούτιν την Πέμπτη στην Τουρκία». Όπως επανέλαβε, Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα για συνομιλίες και έπειτα θα θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, μόνο αν ο Πούτιν είναι εκεί.
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε νωρίτερα ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντήσει μόνο τον Βλαντίμιρ Πούτιν για συνομιλίες στην Τουρκία την Πέμπτη και όχι άλλα μέλη της ρωσικής αποστολής.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παρουσίας του στην Τουρκία έχει αφήσει και ο Ντόναλντ Τραμπ.