Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να καταθέσει αναθεωρημένη εμπορική πρόταση στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στις συνομιλίες για τους δασμούς με την κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, εν μέσω επίμονου σκεπτικισμού ως προς το αν μπορεί να επιτευχθεί διατλαντική συμφωνία.
Σύμφωνα με το Bloomberg το νέο έγγραφο περιλαμβάνει προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως τα διεθνή εργασιακά δικαιώματα, τα περιβαλλοντικά πρότυπα, την οικονομική ασφάλεια και τη σταδιακή κατάργηση των δασμών και από τις δύο πλευρές για μη ευαίσθητα αγροτικά προϊόντα και βιομηχανικά αγαθά, σύμφωνα με πληροφορίες από άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Το έγγραφο, που επρόκειτο να σταλεί στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, περιγράφει επίσης αμοιβαίες επενδύσεις και στρατηγικές δημόσιες συμβάσεις στους τομείς της ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής συνδεσιμότητας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα των διαβουλεύσεων.
Η ΕΕ επιδιώκει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και αναζητά μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία, είπαν οι ίδιες πηγές. Οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη σε φάση αλληλοκατανόησης, ενώ η Επιτροπή πιθανόν να χρειαστεί εντολή από τα κράτη μέλη για να ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με μία από τις πηγές.
Παράλληλα, αξιωματούχοι της ΕΕ και πολλά κράτη μέλη παραμένουν επιφυλακτικά ως προς το κατά πόσο η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει παρόμοιους στόχους, τονίζοντας στους Αμερικανούς συνομιλητές τους ότι η ευημερία και των δύο πλευρών του Ατλαντικού είναι στενά αλληλένδετη.
Ετοιμάζει παράλληλα και αντίμετρα η ΕΕ
Ταυτόχρονα, η ΕΕ προχωρά με την προετοιμασία αντιμέτρων σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, μεταδίδει το Bloomberg.
Η Ένωση των 27 κρατών-μελών έχει καταρτίσει σχέδιο επιβολής πρόσθετων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 95 δισ. ευρώ ως απάντηση στους λεγόμενους «ανταποδοτικούς» δασμούς του Τραμπ και σε ποσοστό 25% σε αυτοκίνητα και εξαρτήματα.
Η ΕΕ συμφώνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να καθυστερήσει κατά 90 ημέρες την εφαρμογή ενός άλλου πακέτου αντιποίνων για τους δασμούς 25% που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της Ένωσης. Αυτή η αναβολή έγινε μετά την απόφαση του Τραμπ να μειώσει τους αντίστοιχους δασμούς στο 10% από 20% για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Ο Τραμπ έχει επίσης δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε νέους δασμούς σε ημιαγωγούς και φαρμακευτικά προϊόντα και έχει απειλήσει με μέτρα και για ταινίες και εξαρτήματα αεροσκαφών. Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει από την Ένωση να απαντήσει άμεσα σε περίπτωση επιβολής τέτοιων μέτρων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
Τι περιλαμβάνει η πρόταση της ΕΕ στο παζάρι των δασμών με τις ΗΠΑ
Οι τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελούν απάντηση σε έγγραφο που διαβίβασε η αμερικανική κυβέρνηση προς το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, έπειτα από προηγούμενη ευρωπαϊκή πρόταση.
Ένας αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε το αμερικανικό έγγραφο ως «κατάλογο ανεφάρμοστων απαιτήσεων». Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι θεωρεί μη διαπραγματεύσιμες οποιεσδήποτε μονομερείς απαιτήσεις που απειλούν την αυτονομία της ΕΕ σε θέματα ρύθμισης και φορολογίας.
Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό επικρίνουν διάφορους ψηφιακούς κανονισμούς της ΕΕ και θεωρούν τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) εμπόδιο στο εμπόριο. Η ΕΕ, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι ο ΦΠΑ δεν αποτελεί εμπορικό μέτρο και εφαρμόζεται ισότιμα σε όλα τα προϊόντα, εγχώρια και εισαγόμενα.
Παρόλο που οι πρόσφατες συμφωνίες των ΗΠΑ με τη Βρετανία και την Κίνα δείχνουν πως η διάθεση του Τραμπ για κλιμάκωση έχει όρια, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν διακρίνουν σε αυτές ξεκάθαρα σημεία σύγκλισης για μελλοντικές συμφωνίες. Οι συμφωνίες αυτές δείχνουν, ωστόσο, ότι ένας βασικός δασμολογικός συντελεστής σε συνδυασμό με επιλεκτικά κλαδικά μέτρα θα παραμείνουν μέρος της αμερικανικής στρατηγικής.
Η νέα πρόταση της ΕΕ περιλαμβάνει επίσης θέματα όπως τα πρότυπα τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, αμοιβαία αναγνώριση κανονισμών, δημόσιες συμβάσεις, ψηφιακό εμπόριο, και συζητήσεις για τους κανόνες προέλευσης προϊόντων προς διασφάλιση αμοιβαίων συμφερόντων.
Το έγγραφο αναφέρεται και σε τομείς συνεργασίας απέναντι σε κοινές προκλήσεις, όπως οι έλεγχοι εξαγωγών και οι έλεγχοι επενδύσεων, η αντιμετώπιση της υπερπαραγωγής σε τομείς όπως ο χάλυβας, τα φαρμακευτικά, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι ημιαγωγοί, αλλά και ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας και η δημιουργία κοινού χώρου αγοράς για κρίσιμες πρώτες ύλες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το έγγραφο αφήνει χώρο για πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναφορικά με δημόσιες προμήθειες και επενδύσεις. Οι δύο πλευρές αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες και επιδιώκουν συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο στις αρχές του επόμενου μήνα.