Η Κομισιόν παρουσίασε σχέδια για την κατάργηση εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους δασμούς των ΗΠΑ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκτιμήσει ότι τα εσωτερικά εμπόδια μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ ισοδυναμούν με δασμούς ύψους 44% για τα αγαθά και 110% για τις υπηρεσίες —ποσοστά πολύ υψηλότερα από τους εισαγωγικούς δασμούς που έχει επιβάλει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει, φέτος και του χρόνου, νέες πολιτικές για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επιλέξουν την Ευρώπη και να διευκολύνει τις μικρότερες εταιρείες να επεκταθούν εντός της ΕΕ.
Ωστόσο, η υλοποίηση θα εξαρτηθεί από τα κράτη-μέλη, τα οποία καλούνται να θεσπίσουν τους κατάλληλους νόμους και να υιοθετήσουν τις σχετικές συστάσεις για το άνοιγμα τομέων που παραμένουν υπό τον έλεγχο εθνικών συμφερόντων.
Η Κομισιόν στοχεύει στα αποκαλούμενα «τρομερά δέκα» εμπόδια, όπως η περιορισμένη αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων από άλλα κράτη-μέλη, η απουσία κοινών προτύπων και οι κατακερματισμένοι κανόνες για τη συσκευασία προϊόντων.
Επιπλέον, η Κομισιόν θα προωθήσει την ευρύτερη χρήση κωδίκων QR στις ετικέτες, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες προϊόντων, και θα λάβει μέτρα κατά των παραγωγών που περιορίζουν την πώληση προϊόντων τους σε συγκεκριμένες χώρες.
Η Επιτροπή επεσήμανε ότι το διασυνοριακό εμπόριο υπηρεσιών βρίσκεται σε στασιμότητα και ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για το άνοιγμα των τομέων των κατασκευών, των ταχυδρομείων, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των μεταφορών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα εκδοθούν κατευθυντήριες γραμμές για να επιτραπεί στις εταιρείες να προσφέρουν προσωρινά υπηρεσίες σε άλλο κράτος-μέλος.
Η Επιτροπή θα ενθαρρύνει επίσης συνασπισμούς πρόθυμων κρατών να απελευθερώσουν ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, όπως η νοσηλευτική ή η μηχανική.
Κατά μέσο όρο, κάθε κράτος-μέλος ρυθμίζει 212 επαγγέλματα, συχνά με απαιτήσεις καταβολής τελών, γεγονός που δυσχεραίνει τη διασυνοριακή επαγγελματική κινητικότητα. Στη Γερμανία, έως και το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε ρυθμιζόμενα επαγγέλματα.
Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε τη μείωση διοικητικών υποχρεώσεων —όπως σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων ή ιχνηλασιμότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα των μπαταριών— προκειμένου να μειωθεί το ετήσιο κόστος κατά 400 εκατ. ευρώ ($450 εκατ.) για τις 38.000 μεσαίες επιχειρήσεις της ΕΕ (με 250 έως 750 εργαζόμενους).
Σήμερα, οι υφιστάμενοι κανόνες αποθαρρύνουν την ανάπτυξη, αφού οι επιχειρήσεις που ξεπερνούν τους 250 εργαζόμενους θεωρούνται «μεγάλες» και υπόκεινται σε αυστηρότερες απαιτήσεις συμμόρφωσης.
Η Κομισιόν προτείνει μέτρα απλούστευσης για εξοικονόμηση επιπλέον 400 εκατ. ευρώ ετησίως για τις επιχειρήσεις της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη μείωση του ετήσιου διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 400 εκατ. ευρώ, επιπλέον των 8 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί μέσω προηγούμενων προσπαθειών απλούστευσης. Με μια νέα κατηγορία μικρομεσαίων ανώτατων ορίων, τα μέτρα θα διευκολύνουν τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης και, ως εκ τούτου, θα απελευθερώσουν πόρους για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. Τα μέτρα ενισχύουν τα κίνητρα για τις ΜΜΕ να επεκταθούν, να ψηφιοποιήσουν τις κανονιστικές διαδικασίες, να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να στηρίξουν τον στόχο της Επιτροπής για μείωση του διοικητικού κόστους κατά 25 % συνολικά και κατά 35 % για τις ΜΜΕ έως το τέλος της παρούσας θητείας.
- Απελευθέρωση στοχευμένης στήριξης για μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης
Όταν οι ΜΜΕ αναπτύσσονται πέραν των 250 εργαζομένων, καθίστανται μεγάλες επιχειρήσεις βάσει των ισχυόντων κανόνων — και αντιμετωπίζουν απότομη αύξηση των υποχρεώσεων συμμόρφωσης. Αυτή η «αιχμή» μπορεί να αποθαρρύνει την ανάπτυξη και να περιορίσει την ανταγωνιστικότητα. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει μια νέα κατηγορία εταιρειών, τις μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης (SMC), δηλαδή τις εταιρείες με λιγότερους από 750 εργαζομένους· και είτε με κύκλο εργασιών έως 150 εκατ. ευρώ είτε με συνολικό ενεργητικό έως 129 εκατ. ευρώ.
Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης – σχεδόν 38.000 εταιρείες στην ΕΕ – θα έχουν πρόσβαση για πρώτη φορά σε ορισμένα υφιστάμενα οφέλη για τις ΜΜΕ, όπως ειδικές παρεκκλίσεις βάσει του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ) ή απλουστευμένους κανόνες, όπως κανόνες για τα ενημερωτικά δελτία που καθιστούν την εισαγωγή των SMC στο χρηματιστήριο απλούστερη και λιγότερο δαπανηρή.
- Εξαίρεση από την καταχώριση φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου
Περίπου 10 000 εταιρείες, μόνο το 2026, δεν θα χρειάζεται πλέον να εγγράφονται στη διαδικτυακή πύλη της ΕΕ για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου στο πλαίσιο των προτεινόμενων αλλαγών.
Επί του παρόντος, όλοι οι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς προϊόντων που περιέχουν φθοριούχα αέρια (φθοριούχα αέρια) πρέπει να καταχωρίζονται. Περίπου 2.000 νέες εταιρείες ζητούν άδεια κυκλοφορίας κάθε μήνα, πολλές από αυτές μικρές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων που εισάγουν ή εξάγουν μερικά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με φθοριούχα αέρια στο σύστημα κλιματισμού. Η προτεινόμενη αλλαγή θα μειώσει τον φόρτο συμμόρφωσης για τις μικρότερες επιχειρήσεις που χειρίζονται περιορισμένους όγκους συναλλαγών, διατηρώντας παράλληλα τους κλιματικούς στόχους του κανονισμού.
- Τήρηση αρχείων βάσει κινδύνου
Η σημερινή πρόταση απλουστεύει την υποχρέωση τήρησης αρχείων στον ΓΚΠΔ, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες και προκλήσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και οργανισμών, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων. Η πρόταση εξαιρεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς με λιγότερους από 750 εργαζομένους, επιπλέον των ΜΜΕ.
Οι ΜΜΕ, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί με λιγότερους από 750 εργαζομένους θα υποχρεούνται να τηρούν αρχεία μόνο όταν η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι «υψηλού κινδύνου» βάσει του ΓΚΠΔ. Εστιάζοντας τις απαιτήσεις τήρησης αρχείων σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, οι οργανισμοί μπορούν να αφιερώσουν τους πόρους τους σε τομείς όπου η προστασία των δεδομένων είναι πιο κρίσιμη, διατηρώντας παράλληλα υψηλά πρότυπα προστασίας των δεδομένων.
- Από το χαρτί στο ψηφιακό
Η πρόταση θα επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση, εξαλείφοντας τις επαχθείς απαιτήσεις που βασίζονται στο χαρτί στη νομοθεσία για τα προϊόντα. Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ εξακολουθούν να απαιτούν από τις εταιρείες να παρέχουν έντυπες δηλώσεις συμμόρφωσης, οδηγίες χρήσης και άλλες. Με την ψηφιοποίηση αυτών των απαιτήσεων, οι εταιρείες μπορούν να υποβάλλουν και να διανέμουν πληροφορίες ευκολότερα και οι εθνικές αρχές μπορούν να επαληθεύουν αποτελεσματικότερα τη συμμόρφωση.
- Ασφάλεια δικαίου μέσω κοινών προδιαγραφών
Οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ και των ΜΜΚ, θα έχουν σαφή πορεία για να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν τις απαιτήσεις της ΕΕ, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εναρμονισμένα πρότυπα σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό θα τους προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου, θα μειώσει το κόστος και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα.
- Ομαλότερη σταδιακή εφαρμογή των υποχρεώσεων δέουσας επιμέλειας για τις μπαταρίες
Για να βοηθήσει τον κλάδο των συσσωρευτών να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της προμήθειας πρώτων υλών σε αβέβαιους καιρούς, η Επιτροπή παρέχει στις εταιρείες περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για νέους κανόνες δέουσας επιμέλειας.
Η προθεσμία για τη συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς θα μετατεθεί κατά δύο έτη, από το 2025 στο 2027. Αυτό προσφέρει επίσης περισσότερο χρόνο για τη σύσταση τρίτων φορέων επαλήθευσης.
Επιπλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές δέουσας επιμέλειας θα δημοσιευτούν ένα έτος πριν από την έναρξη ισχύος των υποχρεώσεων. Αυτό θα παράσχει έγκαιρη καθοδήγηση στις επιχειρήσεις και θα συμβάλει στη διασφάλιση της ομαλότερης εφαρμογής των νέων κανόνων.