Γάζα: Ο λιμός κορυφώνεται, ενώ οι επιδρομές σκορπούν τον θάνατο

Άλλοι 85 νεκροί σε 24 ώρες στη Γάζα. 29 παιδιά και ηλικιωμένοι πέθαναν από την πείνα. Για ανθρωπιστική κατάρρευση μιλά η διεθνής κοινότητα

Καταστροφή στη Γάζα © EPA/MOHAMMED SABER

Την ώρα που οι ισραηλινές επιδρομές εντείνονται στη Γάζα, ο λιμός βαθαίνει με φρικιαστικές συνέπειες για τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Από το βράδυ της Πέμπτης έως και σήμερα το πρωί, τουλάχιστον 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αεροπορικές επιθέσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, ενώ η λίστα των θυμάτων συνεχίζει να μεγαλώνει. Ανάμεσά τους και 16 νεκροί μέσα σε λίγες ώρες, κατά τη διάρκεια στοχευμένων βομβαρδισμών σε διάφορες περιοχές του αποκλεισμένου θύλακα.

Παράλληλα, καταγράφονται 29 θάνατοι παιδιών και ηλικιωμένων εξαιτίας της πείνας, με χιλιάδες ακόμα να βρίσκονται στο χείλος της ασιτίας. Οι γιατροί δηλώνουν πως τα περιστατικά λιμού που καταλήγουν σε θάνατο αυξάνονται καθημερινά και αφορούν πλέον όλες τις ηλικίες, με τα παιδιά να πλήττονται δυσανάλογα.

«Δεν μπορούμε να σκεφτούμε το μέλλον μας, γιατί κάποιος άλλος το ελέγχει», λέει η Ρεέμ Ζιντίγια, μια εκτοπισμένη Παλαιστίνια μητέρα από τη Γάζα.

Ο πόλεμος καταπίνει τα πάντα στη Γάζα

Από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ως αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς, τουλάχιστον 53.762 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ενώ οι αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια ανεβάζουν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών σε πάνω από 61.700, σύμφωνα με την Κυβερνητική Υπηρεσία Τύπου της Γάζας.

Στο μεταξύ, το 94% των νοσοκομείων της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, και ειδικά στο βόρειο τμήμα της περιοχής σχεδόν όλες οι υγειονομικές δομές είναι εκτός λειτουργίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για «συστηματική καταστροφή» του συστήματος υγείας.

«Η καταστροφή είναι συστηματική. Τα νοσοκομεία ανοίγουν, ανεφοδιάζονται και έπειτα ξαναβομβαρδίζονται. Αυτός ο κύκλος πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο ΠΟΥ.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να δείξει «έλεος» και να τερματίσει τον πόλεμο, τονίζοντας πως «η ειρήνη είναι προς το ίδιο του το συμφέρον».

Παρά τα τραγικά δεδομένα, η πρόσβαση στη βοήθεια παραμένει ελάχιστη. Μόλις 90 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας κατάφεραν να περάσουν στην Γάζα προχθές, ενώ σύμφωνα με την επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Σίντι ΜακΚέιν, μερικοί φούρνοι ξανάρχισαν να λειτουργούν, αλλά η επανεκκίνηση της παραγωγής ψωμιού απαιτεί περισσότερο αλεύρι, καύσιμα και ασφαλή διέλευση.

«Είναι άδικο η τροφή και τα φάρμακα να μετατρέπονται σε όπλα», υπογράμμισε ο ΠΟΥ.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει την έντονη ανησυχία της. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν, αν δεν αποκατασταθεί η ροή τροφίμων και φαρμάκων.

Παγκόσμια κινητοποίηση και πολιτική πίεση

Εν τω μεταξύ, η διεθνής πολιτική σκηνή αρχίζει να κινείται. Ο πρώην διπλωμάτης Τζος Πολ, ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που παραιτήθηκε δημοσίως για λόγους συνείδησης λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, δήλωσε πως η εμπλοκή της Ουάσιγκτον σε αυτόν τον πόλεμο «τροφοδοτεί τη βία και θέτει σε κίνδυνο και τους ίδιους τους Αμερικανούς».

Η Δανία κάλεσε σε τερματισμό της ατιμωρησίας των εγκλημάτων πολέμου, ενώ η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην ανθρωπιστική κρίση της Γάζας.