Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι μπορεί να ανακοινωθούν «αρκετές μεγάλες» εμπορικές συμφωνίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προσθέτοντας πως αναμένει οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ να συναντηθούν ξανά δια ζώσης με τους Κινέζους ομολόγους τους, για να διαπραγματευτούν τους δασμούς.
«Η αίσθησή μου είναι ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν αρκετές μεγάλες συμφωνίες», είπε ο Μπέσεντ σε συνέντευξή του με τον Ντέιβιντ Γουέστιν του Bloomberg TV την Παρασκευή. Σχετικά με την Κίνα, είπε «αναμένω ότι θα διαπραγματευτούμε ξανά μαζί τους δια ζώσης».
Τα σχόλια αυτά έρχονται να ενισχύσουν όσα είχε πει νωρίτερα την Παρασκευή, όπου ανέφερε πως αναμένει οι συμφωνίες να κλείσουν πριν από τη λήξη της 90ήμερης αναστολής των αυστηρών «ανταποδοτικών» δασμών που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου.
«Αυτές οι συμφωνίες προχωρούν γρήγορα, και πιστεύω πως όσο πλησιάζουμε στο τέλος της 90ήμερης περιόδου, θα βλέπουμε όλο και περισσότερες να ανακοινώνονται», είπε σε προηγούμενη συνέντευξη στο Fox News. «Πολλές από τις ασιατικές χώρες έχουν παρουσιάσει πολύ καλές συμφωνίες».
Ο Μπέσεντ ανέφερε ότι οι περισσότεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ διαπραγματεύονται «με πολύ καλή πίστη», ενώ χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση «εξαίρεση». Ο Τραμπ απείλησε νωρίτερα την Παρασκευή με επιβολή δασμού 50% στα προϊόντα της ΕΕ από την 1η Ιουνίου, λέγοντας πως «οι διαπραγματεύσεις μας μαζί τους δεν πάνε πουθενά».
«Νομίζω πως αυτή η αντίδραση είναι απλώς προς τον ρυθμό με τον οποίο προχωρά η ΕΕ», σχολίασε ο Μπέσεντ για την απειλή του Τραμπ. «Ελπίζω ότι αυτό θα βάλει φωτιά στην ΕΕ».
Ο υπουργός Οικονομικών έχει οριστεί από τον Τραμπ ως ο βασικός διαπραγματευτής με ορισμένους ασιατικούς εμπορικούς εταίρους, ενώ ο Υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ ηγείται των συνομιλιών με την Ευρώπη. Ο Μπέσεντ επανέλαβε την άποψή του πως η ΕΕ έχει «πρόβλημα συλλογικής δράσης» στις διαπραγματεύσεις, λόγω της ανάγκης να διαμορφώσει μια ενιαία θέση μεταξύ πολλών κρατών μελών.
Ο Μπέσεντ απέφυγε να προσδιορίσει ποιες χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, στη συνέντευξη στο Fox ανέφερε πως «έχουμε προχωρήσει πολύ με την Ινδία».
Επίσης είπε πως οι δασμοί που ονομάζονται «δασμοί της ημέρας της απελευθέρωσης», που ανακοίνωσε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου, βασίζονται στο γεγονός ότι οι χώρες προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με «καλή πίστη». Μετά από εκείνη την ανακοίνωση, ο Μπέσεντ είχε επανειλημμένα τονίσει ότι αυτοί οι δασμοί αποτελούν το ανώτατο όριο, εκτός εάν άλλες χώρες απαντήσουν με αντίποινα. «Αν δεν ανταποκριθείς, αυτό είναι το ανώτατο όριο», είχε πει στις 9 Απριλίου σε εκδήλωση της American Bankers Association. Τον προηγούμενο μήνα η ΕΕ είχε επιβληθεί δασμός 20%, λιγότερο από το μισό της απειλής του Τραμπ την Παρασκευή.