Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα παρατείνει την προθεσμία για την επιβολή δασμών 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 9 Ιουλίου, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είχαμε μια πολύ ευχάριστη συνομιλία και συμφώνησα να το μετακινήσω», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους την Κυριακή στο αεροδρόμιο Μόρισταουν στο Νιου Τζέρσεϊ, καθ’ οδόν προς την Ουάσιγκτον.
Η Φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει νωρίτερα την Κυριακή σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά στις συνομιλίες», αλλά «μια καλή συμφωνία» θα χρειαστεί «χρόνο έως τις 9 Ιουλίου». Αυτή είναι η ημερομηνία κατά την οποία έληγε αρχικά το 90ήμερο πάγωμα των λεγόμενων ανταποδοτικών δασμών του Τραμπ. Η Ε.Ε. είχε αρχικά προγραμματιστεί να αντιμετωπίσει δασμό 20% βάσει των ανταποδοτικών μέτρων που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο, αλλά ένα προσωρινό πάγωμα μείωσε το ποσοστό στο 10% μέχρι τις 9 Ιουλίου.
Ωστόσο, ο Τραμπ την Παρασκευή απείλησε ότι θα επιβάλει υψηλότερο δασμό 50% στην Ε.Ε. από την 1η Ιουνίου, αφού παραπονέθηκε ότι το μπλοκ καθυστερεί σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις και στοχοποιεί άδικα τις αμερικανικές εταιρείες με αγωγές και κανονισμούς.
Η Ε.Ε. δυσκολεύεται να κατανοήσει τι ακριβώς επιδιώκει ο Τραμπ στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τους δασμούς τους στο μηδέν για πολλά προϊόντα, αλλά ο Τραμπ επικεντρώνεται σε αυτό που αποκαλεί μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Μάικλ Φόλκεντερ, δήλωσε στην εκπομπή Sunday Morning Futures του Fox News λίγες ώρες νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια «ταυτόχρονη πρόκληση»: από τη μία πλευρά να διαπραγματεύονται με την Ε.Ε. ως μπλοκ για τους δασμούς και από την άλλη να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα από αυτά τα μη δασμολογικά εμπόδια μέσω συνομιλιών με επιμέρους ευρωπαϊκά κράτη, γεγονός που δημιουργεί ένα «διαπραγματευτικό πρόβλημα».
Η Ε.Ε. παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα μια ανανεωμένη εμπορική πρόταση στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι διαπραγματεύσεις, ενώ ο Επίτροπος Εμπορίου του μπλοκ, Μάρος Σέφτσοβιτς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμιζον Γκριρ.
Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο καλύπτει τόσο δασμολογικά, όσο και μη δασμολογικά εμπόδια, καθώς και τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής ασφάλειας, των αμοιβαίων επενδύσεων, των στρατηγικών αγορών και της συνεργασίας απέναντι σε παγκόσμιες προκλήσεις, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση του θέματος που ζήτησαν ανωνυμία, καθώς οι λεπτομέρειες δεν είναι δημόσιες.
Η απειλή του Τραμπ για επιβολή δασμού 50% θα επηρέαζε εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. αξίας 321 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειώνοντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ σχεδόν κατά 0,6% και αυξάνοντας τις τιμές άνω του 0,3%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Economics.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως εργαλείο για να ενθαρρύνει τις εταιρείες να κατασκευάζουν εργοστάσια εντός των ΗΠΑ αντί να παράγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Την ίδια ημέρα που ανακοίνωσε την απειλή για δασμούς 50% στην Ε.Ε., απείλησε επίσης με επιβολή δασμών 25% σε smartphones που κατασκευάζονται στο εξωτερικό από εταιρείες όπως η Apple και η Samsung.
Ωστόσο, την Κυριακή ο Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με πρόσφατα σχόλια του υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να επαναφέρουν την κλωστοϋφαντουργία εντός των συνόρων τους.
«Δεν επιδιώκουμε να φτιάχνουμε αθλητικά παπούτσια και μπλουζάκια -θέλουμε να φτιάχνουμε στρατιωτικό εξοπλισμό», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι θέλει να κατασκευάζονται στις ΗΠΑ «μεγάλα πράγματα», αναφέροντας ως παραδείγματα τα μικροτσίπ, τους υπολογιστές και την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.