“Βασίλισσα” της τηλεργασίας στην Ευρώπη η Βρετανία, η θέση της Ελλάδας

Τι δείχνει η έκθεση του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου για την τηλεργασία. Ποια χώρα έχει την παγκόσμια πρωτιά, πού βρίσκεται η Ελλάδα

Τηλεργασία ©pixabay

Η Βρετανία είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης στην τηλεργασία, με τον Καναδά να βρίσκεται στην παγκόσμια κορυφή και την Ελλάδα να είναι κάτω από το μέσο όρο. Οι εργαζόμενοι στη Νότια Κορέα εργάζονται από το σπίτι κατά μέσο όρο μισή ημέρα την εβδομάδα, ενώ στη χώρα μας  και την Κίνα ο αντίστοιχος χρόνος είναι λίγο μεγαλύτερος (0,6 ημέρες/εβδομάδα), σύμφωνα με την έκθεση του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, στην οποία συμμετείχαν 40 χώρες. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε μία ημέρα στη Γαλλία, 1,2 στην Αυστραλία και 1,6 στη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η νέα έκθεση του King’s College London, πέντε χρόνια μετά την πανδημία COVID-19 που ανέτρεψε την παραδοσιακή ζωή στο γραφείο, οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφουν κατά μέσο όρο 1,8 ημέρες εργασίας από το σπίτι την εβδομάδα, πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 1,3 ημερών και τον υψηλότερο στην Ευρώπη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο οι Καναδοί έχουν κατά μέσο όρο περισσότερες ημέρες την εβδομάδα στο σπίτι από τους Βρετανούς, με 1,9 ημέρες εργασίας από το σπίτι.

Τα στοιχεία για τη μελέτη αντλήθηκαν από την Παγκόσμια Έρευνα για τις εργασιακές ρυθμίσεις (G-SWA), η οποία καλύπτει 40 χώρες και περισσότερους από 16.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Δείχνει ότι η υβριδική εργασία έχει γίνει το κυρίαρχο μοντέλο στις προηγμένες οικονομίες.

«Δεν πρόκειται απλώς για ένα μετα-πανδημικό χανγκόβερ – οι Βρετανοί εργαζόμενοι έχουν σαφώς αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στους παλιούς τρόπους», δήλωσε ο Δρ Σέβατ Ακσόι, (Δρ Cevat Giray Aksoy), αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. «Η εξ αποστάσεως εργασία έχει μετακινηθεί από μια απάντηση έκτακτης ανάγκης σε ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της βρετανικής αγοράς εργασίας».

Ο Δρ Ακσόι,, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα ως σύμβουλος πολιτικής στη Βουλή των Λόρδων για να συμβουλεύει σχετικά με τις επιπτώσεις της εξ αποστάσεως εργασίας στην παραγωγικότητα και τις αγορές εργασίας, πρόσθεσε: «Αυτή η μετατόπιση αναγκάζει τις επιχειρήσεις, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους πολεοδόμους να επαναπροσδιορίσουν τα πάντα, από τους χώρους γραφείων έως τις μεταφορές και την περιφερειακή ανάπτυξη».

Η έρευνα, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με οικονομολόγους από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Πρίνστον, την ITAM και το Ινστιτούτο ifo, επιβεβαιώνει τις έντονες παγκόσμιες ανισότητες στα πρότυπα απομακρυσμένης εργασίας. Ενώ οι Βρετανοί και Αμερικανοί εργαζόμενοι έχουν διατηρήσει υψηλά επίπεδα εργασίας από το σπίτι, οι εργαζόμενοι στην Ανατολική Ασία εργάζονται κατά μέσο όρο λιγότερο από μία ημέρα την εβδομάδα. Στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, η κουλτούρα του γραφείου παραμένει κυρίαρχη.

«Οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν την εξ αποστάσεως εργασία όχι μόνο για λόγους ευκολίας, αλλά και ως έναν τρόπο να επανεξετάσουν τις προτεραιότητές τους – είτε πρόκειται για να περνούν χρόνο με την οικογένειά τους, είτε για να αποφεύγουν τις μακρινές μετακινήσεις, είτε για να ζουν μακριά από τα ακριβά κέντρα των πόλεων», δήλωσε ο Δρ Aksoy. «Αυτό μετασχηματίζει τα πάντα, από τις αποφάσεις για τη γονιμότητα μέχρι την περιφερειακή κινητικότητα».

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει φτάσει σε μια νέα ισορροπία. Τα επίπεδα της εργασίας από το σπίτι, μετά από πτώση το 2023, έχουν πλέον σταθεροποιηθεί-δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης παρά τις πρόσφατες εταιρικές εκστρατείες επιστροφής στο γραφείο.

«Η υβριδική εργασία δεν είναι πλέον η εξαίρεση – είναι η προσδοκία», πρόσθεσε ο Δρ Ακσόι. «Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν βρίσκουμε ισχυρές ενδείξεις ότι η εξ αποστάσεως εργασία έχει κόστος στην παραγωγικότητα, όπως φοβούνται πολλοί από τους σκεπτικιστές της. Στην πραγματικότητα, για πολλούς τομείς, η ευελιξία και η απόδοση μπορούν να συμβαδίζουν».

Η G-SWA, που βρίσκεται τώρα στο τέταρτο κύμα της, είναι το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων στον κόσμο για την εξ αποστάσεως εργασία, παρακολουθώντας τα πραγματικά και προτιμώμενα πρότυπα εργασίας από το σπίτι σε διάφορα δημογραφικά χαρακτηριστικά, τομείς και γεωγραφικές περιοχές.