Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς, μπορεί να παραταθούν πέραν της προθεσμίας, που έχει θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ για τις 9 Ιουλίου, παρά την επιτάχυνση των συνομιλιών την τελευταία εβδομάδα, αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με πηγές του μέσου, η ΕΕ θεωρεί ότι το καλύτερο σενάριο είναι η επίτευξη συμφωνίας επί των βασικών αρχών μέχρι τις 9 Ιουλίου, γεγονός που θα επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τις λεπτομέρειες. Οι ΗΠΑ αναμένεται να απαντήσουν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών τις επόμενες ημέρες και να διευκρινίσουν τα επόμενα βήματα.
Οι διατλαντικοί σύμμαχοι βιάζονται να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την προθεσμία, καθώς τότε οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 50% σε σχεδόν όλες τις εξαγωγές της ΕΕ, με κίνδυνο σοβαρών εμπορικών αντιποίνων. Η ΕΕ εκτιμά ότι οι δασμοί που έχει ήδη υιοθετήσει ο Τραμπ καλύπτουν εξαγωγές ύψους 380 δισ. ευρώ, ή περίπου το 70% των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, έχει τακτικές επαφές –τηλεφωνικές και διά ζώσης– με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λάτνικ και τον Εκπρόσωπο Εμπορίου Τζέιμσον Γκριρ, μετά την απόφαση των δύο πλευρών να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις πριν δύο εβδομάδες.
Οι συνομιλίες αφορούν κρίσιμους τομείς όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο, τα αυτοκίνητα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι ημιαγωγοί και τα πολιτικά αεροσκάφη, καθώς και δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια. Αν και το κλίμα θεωρείται θετικό, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν δύσκολες, καθώς η ΕΕ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν μονομερείς παραχωρήσεις, κάτι που θα οδηγήσει σε μια ασύμμετρη συμφωνία προς όφελος της Ουάσιγκτον.
Ως εκ τούτου, η ΕΕ εντείνει τις προετοιμασίες της για αντίμετρα που ενδέχεται να ξεπερνούν τους δασμούς. Η Κομισιόν θα συμβουλευτεί τα κράτη μέλη για να εντοπίσει στρατηγικούς τομείς όπου οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την ΕΕ, σε περίπτωση ανταπόδοσης. Σύμφωνα με πρόταση που μοιράστηκε η ΕΕ με τις ΗΠΑ στα τέλη Μαΐου, προσφέρθηκε να προχωρήσει σταδιακά σε κατάργηση δασμών για αυτοκίνητα, βιομηχανικά προϊόντα και μη ευαίσθητα γεωργικά αγαθά, μέσω ενδιάμεσων ποσοστώσεων. Οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το μέτωπο έχουν επιταχυνθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η Κομισιόν ελπίζει ότι η απλοποίηση του ρυθμιστικού της πλαισίου θα απαντήσει σε ορισμένες ανησυχίες της κυβέρνησης Τραμπ, ωστόσο διαμηνύει ότι οποιαδήποτε απαίτηση που θίγει την αυτονομία της ΕΕ σε ρυθμιστικά ή φορολογικά ζητήματα αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Παράλληλα με τις συνομιλίες με την κυβέρνηση Τραμπ, η ΕΕ συνεχίζει την προετοιμασία αντιμέτρων σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Ήδη έχουν εγκριθεί δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ, σε απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ στα μέταλλα, με στόχο πολιτικά ευαίσθητες περιοχές – μεταξύ αυτών τα φασόλια από τη Λουιζιάνα, πατρίδα του Προέδρου της Βουλής Μάικ Τζόνσον, καθώς και αγροτικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.
Επιπλέον, ετοιμάζεται νέα λίστα δασμών ύψους 95 δισ. ευρώ σε απάντηση στους λεγόμενους «ανταποδοτικούς» δασμούς και στα μέτρα για τα αυτοκίνητα. Οι στοχευμένες κατηγορίες περιλαμβάνουν βιομηχανικά προϊόντα όπως αεροσκάφη της Boeing, αμερικανικά αυτοκίνητα και μπέρμπον.
Τέλος, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν περιθώριο συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε ζητήματα κρίσιμων ορυκτών. Οι διμερείς συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και το θέμα ενδέχεται να τεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της G7 στον Καναδά εντός του μήνα.