Άρθρο Μακρόν-Μερτς (FT): Η Ευρώπη να εξοπλιστεί σε έναν ασταθή κόσμο

Τρέχουν για αύξηση στρατιωτικών δαπανών. Οι κανόνες καταρρέουν και οι παλιές βεβαιότητες αμφισβητούνται

Φρίντριχ Μερτς και Εμανουέλ Μακρόν © EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς καλούν σε ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας για να αντιμετωπιστεί η απειλή από τη Ρωσία , σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times. Προτείνουν στενότερη συνεργασία ΝΑΤΟ–ΕΕ ως απάντηση στις αποσταθεροποιητικές εξελίξεις.

Αναλυτικά ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου:

Καθώς κατευθυνόμαστε προς τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, γύρω μας επικρατεί αναταραχή: ο πόλεμος μαίνεται, οι θεσμικοί κανόνες διαβρώνονται και παλιές βεβαιότητες τίθενται υπό αμφισβήτηση. Σε αυτή τη δοκιμασία, η Γερμανία και η Γαλλία —μαζί με τους ευρωπαίους και διατλαντικούς εταίρους και συμμάχους μας— παραμένουν ενωμένες και ισχυρές, για να υπερασπιστούν τις κοινές μας αξίες, καθώς και την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών μας.

Η κύρια πηγή αστάθειας για την Ευρώπη είναι η Ρωσία, η οποία διεξάγει έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με τις εισβολές στη Γεωργία το 2008, στην Κριμαία και το Ντονμπάς το 2014, και σε ολόκληρη την Ουκρανία το 2022. Ο στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια προς όφελος της Μόσχας. Πρόκειται για μια μεθοδική προσπάθεια της Ρωσίας να επιβάλει καταναγκαστική κηδεμονία στους γείτονές της, να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές χώρες και να αμφισβητήσει την παγκόσμια τάξη. Δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε, γιατί σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την ειρήνη στην ήπειρό μας.

Όσο διαρκεί αυτή η πορεία, η Ρωσία θα βρίσκει απέναντί της τη σταθερή αποφασιστικότητα της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το διακύβευμα είναι η ευρωπαϊκή σταθερότητα για τις επόμενες δεκαετίες.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Γαλλία και η Γερμανία θα επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου, μέσω μιας σταθερής και διαρκούς ειρήνης που θα διαφυλάσσει την κυριαρχία της Ουκρανίας και τη δική μας ασφάλεια. Θα υπογραμμίσουμε, ιδίως, την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, υποστηριζόμενη από μια σαφή πρόθεση αύξησης της πίεσης προς τη Ρωσία, και μέσω κυρώσεων. Θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα εξέλθει από αυτόν τον πόλεμο ευημερούσα, ισχυρή και ασφαλής, ώστε να μη ζήσει ποτέ ξανά υπό τον φόβο ρωσικής επιθετικότητας.

Πολλά έχουν ήδη γίνει. Η ΕΕ, τα κράτη-μέλη της και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προσφέρει στήριξη ύψους €130 δισ. στο Κίεβο. Μαζί καταδικάσαμε και επιβάλαμε κυρώσεις στη Ρωσία. Θα υπάρξει και συνέχεια. Θα ενισχύσουμε την υποστήριξή μας προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Θα επενδύσουμε συλλογικά στη βιομηχανία άμυνας της Ουκρανίας. Επιπλέον, σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο, θα διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι αρκετά μεγάλες και εξοπλισμένες ώστε να αποτρέψουν κάθε νέα εισβολή.

Όμως η ανάληψη ευθύνης μας δεν περιορίζεται στην Ουκρανία. Θα ζήσουμε, για το ορατό μέλλον, σε ένα βαθιά αποσταθεροποιημένο περιβάλλον και σε έναν κόσμο όπου οι σύμμαχοί μας θα έχουν άλλα διλήμματα και προτεραιότητες. Πέρα από τη Ρωσία, υπάρχουν πολλές ακόμη προκλήσεις: η τρομοκρατία, η προστασία των εδαφών, των πολιτών και των συμφερόντων μας παγκοσμίως. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές. Όχι επειδή μας το ζητά κάποιος, αλλά επειδή βλέπουμε καθαρά και το οφείλουμε στους πολίτες μας.

Η Γαλλία και η Γερμανία δαπανούν ήδη πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Σκοπεύουμε να το αυξήσουμε περαιτέρω, με απώτερο στόχο το 3,5% για βασικές στρατιωτικές δαπάνες και το 1,5% για ευρύτερες δαπάνες που συνεισφέρουν στην αμυντική προσπάθεια. Αυτή θα είναι η συμβολή μας στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ.

Οι γαλλικές και γερμανικές δυνάμεις είναι ήδη ανεπτυγμένες στο ανατολικό μέτωπο της Ευρώπης, ως «κράτη-πλαίσιο» στη Λιθουανία και τη Ρουμανία. Τα στρατεύματά μας συνεισφέρουν σημαντικά σε Πολωνία και Εσθονία, στη Βαλτική και τη Μεσόγειο, και στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας επιχειρήσεις πληροφοριών, διαστήματος και κυβερνοχώρου της Συμμαχίας.

Οι επιπρόσθετες δαπάνες θα μας επιτρέψουν να καλύψουμε κενά σε στρατιωτικές δυνατότητες, απέναντι σε μια αναθεωρητική Ρωσία. Θα συνεργαστούμε με όλους τους συμμάχους για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία της στάσης μας σε όλους τους τομείς.

Η πυρηνική αποτροπή θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας της Συμμαχίας. Οι ανεξάρτητες στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Γαλλίας συνεισφέρουν ουσιαστικά στη συνολική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, ενώ η Γερμανία συμμετέχει στον μηχανισμό επιμερισμού πυρηνικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας. Επιπλέον, θα εργαστούμε για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών προμηθειών μας, βάσει των «τριών Σ»: τυποποίηση, απλοποίηση και κλίμακα.

Θα ενισχύσουμε επίσης τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Μια ισχυρότερη και ικανότερη ευρωπαϊκή άμυνα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια, είναι συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ. Αυτό είναι κρίσιμο για να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά δυνατοτήτων μέσω βιομηχανικών επενδύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για να διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα.

Εν ολίγοις, η ενότητα απέναντι σε κάθε απειλή, η υποστήριξη προς την Ουκρανία και η αποφασιστικότητα να αναπτύξουμε ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες και βιομηχανική βάση μέσω αύξησης δαπανών και επενδύσεων είναι όλα μέρη της ίδιας εξίσωσης. Επαναβεβαιώνουμε χωρίς περιστροφές την ενότητα των συμμάχων, την αλληλεγγύη και τη δέσμευση στην ελευθερία, την ειρήνη και την ασφάλεια της ηπείρου μας.