Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να προχωρήσει σε αντίποινα, εφαρμόζοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, όπως τα αεροσκάφη της Boeing, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν — όπως ευρέως αναμένεται — στην καθιέρωση ενός σταθερού δασμού-βάσης 10% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, ακόμη και μετά το πέρας των εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ Στεφάν Σεζουρνέ, η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί μια ασύμμετρη συμφωνία. «Θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε αντίποινα και επανασταθμίσεις σε βασικούς τομείς, αν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε μια τέτοια ασύμμετρη προσέγγιση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό θα ισχύσει ακόμη κι αν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι η παραμονή του 10% ως ελάχιστου δασμού.
Η πίεση για την επίτευξη συμφωνίας είναι εντονότερη από ποτέ, καθώς στις 9 Ιουλίου εκπνέει το χρονικό περιθώριο και, εάν δεν έχει υπάρξει συμβιβασμός, οι δασμοί των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αναμένεται να εκτιναχθούν έως και 50%. Οι δασμοί αυτοί ήδη καλύπτουν το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, αξίας 380 δισ. ευρώ (περίπου 439 δισ. δολάρια).
Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την ΕΕ ότι δημιουργήθηκε για να «εκμεταλλεύεται» τις ΗΠΑ, ενώ στοχεύει σε αναδιάρθρωση των εμπορικών σχέσεων, θεωρώντας τις σημερινές συνθήκες ως άδικες. Οι απαιτήσεις της Ουάσινγκτον περιλαμβάνουν ποσοστώσεις για ευρωπαϊκά αλιευτικά προϊόντα, δασμολογικά μέτρα χωρίς αμοιβαιότητα, αλλά και απαιτήσεις για την «οικονομική ασφάλεια», οι οποίες — σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους — είναι ασαφείς και εκτός πλαισίου του ΠΟΕ.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς, δήλωσε από το Βερολίνο ότι «οι ΗΠΑ φαίνεται να κινούνται με βασικό σενάριο το 10%, και εμείς ήδη εργαζόμαστε για μέτρα εξισορρόπησης, ώστε να προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και εργαζομένους, αν δεν υπάρξει δίκαιη και διαπραγματευμένη λύση».
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για τον κλάδο της πολιτικής αεροπορίας. Ο Σεζουρνέ επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή Airbus — με έδρα την Τουλούζη της Γαλλίας — δεν μπορεί να τεθεί σε μειονεκτική θέση έναντι της Boeing των ΗΠΑ, εφόσον παραμείνει επιπλέον δασμός 10% στα ευρωπαϊκά αεροσκάφη. «Αν δεν υπάρξει εξισορρόπηση, θα αφήσουμε βασικούς κλάδους εκτεθειμένους», δήλωσε.
Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όπου θα υπάρξει καταρχήν συμφωνία πριν από την 9η Ιουλίου, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι βασικοί δασμοί των ΗΠΑ θα παραμείνουν σε ισχύ. Ενδεικτικά, η πρόσφατη συμφωνία ΗΒ-ΗΠΑ άφησε σε ισχύ δασμό 10% στις περισσότερες βρετανικές εξαγωγές.
Η ΕΕ, ήδη από προηγούμενες διαμάχες επί Τραμπ, έχει εγκρίνει την επιβολή αντιποίνων σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 21 δισ. ευρώ, σε απάντηση στους δασμούς για χάλυβα και αλουμίνιο. Τα αντίποινα στοχεύουν σε πολιτικά ευαίσθητες Πολιτείες των ΗΠΑ και περιλαμβάνουν προϊόντα όπως σόγια από τη Λουιζιάνα (εκλογική περιφέρεια του Προέδρου της Βουλής Μάικ Τζόνσον), αλλά και αγροτικά αγαθά, πουλερικά και μοτοσικλέτες.
Επιπλέον, η ΕΕ καταρτίζει και δεύτερη λίστα δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 95 δισ. ευρώ, ως απάντηση στα σχέδια Τραμπ για «αντιστραμμένους δασμούς» και επιπλέον μέτρα στον κλάδο των αυτοκινήτων. Οι λίστες αυτές μπορεί να τροποποιηθούν ανάλογα με τα αιτήματα των κρατών-μελών και των κλάδων.
Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας από τη σύνοδο της G7, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν έχει προσφέρει «μια δίκαιη συμφωνία ακόμη». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ή θα κάνουν μια καλή συμφωνία ή θα πληρώσουν ό,τι τους πούμε».