Σε πέντε χρόνια φυλακή -τα τέσσερα με αναστολή- καταδίκασε η δικαιοσύνη στη Γαλλία μία γυναίκα, η οποία σκότωσε τον 95χρονο, κατάκοιτο παππού της βάζοντας φωτιά στο κρεβάτι του. Η γυναίκα υποστήριξε ότι το έκανε από «αγάπη», προκειμένου να τον λυτρώσει από τη βασανιστική ζωή του.
Ο πρόεδρος του Εφετείου της Εν, ο Ραφαέλ Βενσάν, διευκρίνισε στη συνέχεια ότι η 33χρονη Εμιλί Ζ. θα εκτίσει την ποινή της σε κατ’ οίκον περιορισμό, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι.
Η εισαγγελία ζητούσε να επιβληθεί στην εγγονή ποινή κάθειρξης 15 ετών, μολονότι πρωτόδικα είχε καταδικαστεί επίσης σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή. «Όταν αγαπάμε, δεν πυρπολούμε», είπε ο εισαγγελέας Ερίρ Μαζόντ, χαρακτηρίζοντας «ακατανόητη» την πρώτη ποινή.
Η Εμιλί Ζ. κινδύνευε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, ωστόσο το δικαστήριο έκανε δεκτή την έκθεση ενός ψυχιάτρου που έκρινε ότι η κατηγορουμένη ήταν σε κατάσταση διάσχισης όταν διέπραξε το έγκλημα.
Ακούγοντας την ποινή της, η 33χρονη μητέρα δύο παιδιών ξέσπασε σε λυγμούς στην αγκαλιά του δικηγόρου της.
Τον Αύγουστο του 2020 ο παππούς της βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του, στο σπίτι μιας από τις κόρες του που τον φιλοξενούσε. Ο άνδρας είχε υποστεί ασφυξία και έφερε εν μέρει εγκαύματα. Η εγγονή του συνελήφθη δύο μήνες αργότερα και παραδέχτηκε ότι έβαλε φωτιά στο κρεβάτι του παππού, με τον οποίο διατηρούσε πολύ στενή σχέση, επειδή εκείνος «της ζητούσε να πεθάνει».
Η Εμιλί Ζ. το έκανε «από αγάπη για τον παππού της» ο οποίος «έκλαιγε όλη τη νύχτα» και «ήταν ετοιμοθάνατος», ισχυρίστηκε ο δικηγόρος της, Τιμπό Κλος. Η εγγονή, την οποία στήριξε η οικογένειά της μετά τα γεγονότα, διαβεβαίωσε ότι δεν ήθελε να κάψει τον ηλικιωμένο, μόνο να του προκαλέσει ασφυξία με τον καπνό.