Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει πρόθυμη να αποδεχθεί εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα περιλαμβάνει καθολικό δασμό 10% σε πολλές από τις εξαγωγές της, με την προϋπόθεση ότι η Ουάσιγκτον θα δεσμευτεί σε χαμηλότερους συντελεστές για στρατηγικούς κλάδους όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, το αλκοόλ, οι ημιαγωγοί και τα εμπορικά αεροσκάφη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Παράλληλα, η ΕΕ επιδιώκει ποσοστώσεις ή εξαιρέσεις για να περιορίσει ουσιαστικά τους ισχύοντες δασμούς 25% σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, καθώς και τους δασμούς 50% σε χάλυβα και αλουμίνιο, σύμφωνα με πηγές με γνώση των συνομιλιών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή — που διαχειρίζεται τις εμπορικές διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της ΕΕ — θεωρεί τη συμφωνία ελαφρώς ασύμμετρη υπέρ των ΗΠΑ, αλλά εντός διαπραγματεύσιμου πλαισίου.
Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι η 9η Ιουλίου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι δασμοί των ΗΠΑ σχεδόν σε όλες τις εξαγωγές της ΕΕ θα αυξηθούν στο 50%. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επιβάλει καθολικούς δασμούς στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, επικαλούμενος την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας βιομηχανίας, χρηματοδότησης των φοροελαφρύνσεων και αποτροπής «εκμετάλλευσης» των ΗΠΑ από ξένες χώρες.
Η Κομισιόν και οι ΗΠΑ εμφανίζονται αισιόδοξες ότι μπορεί να επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία έως την προθεσμία, αναφέρει το Bloomberg. Το πιθανό πλαίσιο περιλαμβάνει όχι μόνο δασμούς αλλά και μη δασμολογικά εμπόδια, στρατηγικές αγορές αμερικανικών προϊόντων και νέους τομείς συνεργασίας.
Ο Επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς θα ηγηθεί ευρωπαϊκής αποστολής στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των συνομιλιών. Στο τραπέζι βρίσκονται τέσσερα σενάρια:
- Συμφωνία με αποδεκτή ασυμμετρία
- Μη αποδεκτή πρόταση των ΗΠΑ
- Παράταση της προθεσμίας
- Οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συνομιλίες και μαζικές αυξήσεις δασμών
Το τελευταίο σενάριο πιθανόν θα προκαλούσε άμεση αντίδραση από την ΕΕ με αντίμετρα.
Η Ένωση έχει ήδη εγκρίνει δασμούς σε προϊόντα αξίας €21 δισ. ως απάντηση στα μέτρα Τραμπ για τα μέταλλα. Στοχεύουν πολιτικά ευαίσθητες πολιτείες των ΗΠΑ και περιλαμβάνουν προϊόντα όπως σόγια από τη Λουιζιάνα (πατρίδα του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου της Βουλής, Μάικ Τζόνσον), καθώς και αγροτικά είδη, πουλερικά και μοτοσικλέτες.
Παράλληλα, έχει ετοιμαστεί και δεύτερος κατάλογος με δασμούς σε προϊόντα 95 δισ. ευρώ σε περίπτωση εφαρμογής των λεγόμενων «ανταποδοτικών δασμών» των ΗΠΑ. Αυτός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αεροσκάφη της Boeing, αμερικανικά αυτοκίνητα και bourbon. Η ΕΕ μελετά και μη δασμολογικά μέτρα, όπως περιορισμούς σε συμβάσεις προμηθειών και ελέγχους εξαγωγών.
Η Κομισιόν έχει επίσης προτείνει στρατηγικές αγορές σε τομείς όπως το LNG και οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και εμβάθυνση της συνεργασίας για την οικονομική ασφάλεια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν σήμερα 380 δισ. ευρώ ή το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ.