Πομπέο: Μονόδρομος η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν

Για τον Τραμπ, την ασφάλεια και το εμπόριο, μίλησαν στο 29th Annual Government Roundtable του Economist, Μάικ Πομπέο, και Χοακίμ Ρέιτερ

Ο Μάικ Πομπέο στην στην πρώτη ημέρα εργασιών της 29ης Ετήσιας Στρογγυλής Τραπέζης του Economist © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Μία σειρά σημαντικών τοποθετήσεων που αφορούν τις διεθνείς ισορροπίες, την επιστροφή Τραμπ, την ευρωπαϊκή ασφάλεια, τη Μέση Ανατολή και τις προκλήσεις του εμπορίου, διατύπωσαν στο 29th Annual Government Roundtable του Economist, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και ο Χοακίμ Ρέιτερ, Chief External and Corporate Affairs Officer της Vodafone.

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η επιστροφή του Τραμπ στη διεκδίκηση της εξουσίας δεν αποτελεί έκπληξη για όσους γνωρίζουν το πολιτικό του βάθος. Όπως είπε: «Δεν έχουν αλλάξει πολλά στην εποχή Τραμπ 1 και 2. Η πρώτη του θητεία ήταν μία νίκη που δεν την περίμενε, αυτήν τη φορά είναι καλύτερα προετοιμασμένος, με νέα ομάδα, προετοιμασμένος σε επίπεδο υπουργών. Οι υποστηρικτές του είναι πολλοί, και αυτός είναι ο αρχηγός». Τόνισε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήρθε «με τις ίδιες δεσμεύσεις, όπως και στην πρώτη του καμπάνια, με τις ίδιες προτεραιότητες».

Ο Χοακίν Ρέιτερ ανέλυσε την ευρωπαϊκή αδυναμία να ανταποκριθεί στις νέες γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, λέγοντας: «Είναι μία δύσκολη περίοδος για την Ευρώπη, γιατί αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και όχι μία ήπια σύγκρουση. Η έκθεση Ντράγκι αναλύει τι πρέπει να κάνουμε: να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες και να πάρουμε την ασφάλειά μας στα χέρια μας. Πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον Τραμπ που πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταγωνιστικότητα και η καινοτομία είναι επίσης κρίσιμες: «Ο ιδιωτικός τομέας είναι ενωμένος. Αν δεν βρούμε καινούργιους τρόπους να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», δήλωσε, προσθέτοντας: «Η Ευρώπη αρέσκεται στο να πυροβολά τα πόδια της. Με τη Vodafone κάνουμε πολλά πράγματα όσον αφορά τις αποφάσεις και όσα ζητά η έκθεση Ντράγκι. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, είναι λογικό για τις κυβερνήσεις να θέλουν να κάνουν πράγματα σε τοπικό επίπεδο, όμως αυτό σημαίνει κατακερματισμός, οπότε πρέπει να βρούμε επίλυση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Οι δασμοί και ο ρόλος του κράτους δικαίου

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη γενικευμένη χρήση δασμών ως εργαλείο πολιτικής: «Δεν είμαι οπαδός των δασμών, ούτε υπέρ των δασμών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ προσπαθεί να πείσει ότι οι δασμοί είναι καλοί, και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως είναι -αλλά κυρίως για την Κίνα. Όχι για την Ευρώπη». Σημείωσε όμως ότι «ο Τραμπ επιδιώκει να αποκαταστήσει την ισορροπία απέναντι στους δασμούς που επιβλήθηκαν στις ΗΠΑ».

Ο Ρέιτερ εστίασε στις παγκόσμιες ανισορροπίες του εμπορικού συστήματος και στην ανάγκη θεσμικής σταθερότητας: «Το διεθνές εμπορικό σύστημα καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Εμείς επηρεαζόμαστε από την εφοδιαστική αλυσίδα, όμως συνεχίζουμε να παρέχουμε υπηρεσίες βάσει σχεδίου. Το κράτος δικαίου είναι το Νο. 1 για τις επιχειρήσεις – χωρίς προβλεψιμότητα δεν επενδύουμε. Πρέπει να βρούμε τρόπο να ισορροπήσουμε τις εφοδιαστικές αλυσίδες και να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ».

Τι είπαν για Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Ο Πομπέο αναφέρθηκε στο χτύπημα κατά του Κασέμ Σουλεϊμανί και τον ρόλο του Τραμπ στην αλλαγή της στρατηγικής αποτροπής: «Η πρεσβεία μας δεχόταν συνεχείς επιθέσεις. Ο Τραμπ έκανε ό,τι δεν τόλμησαν δύο προηγούμενοι πρόεδροι. Έδειξε ότι είναι διαφορετικός. Το χτύπημα ξεκλείδωσε τις συμφωνίες του Αβραάμ», είπε χαρακτηριστικά.

Για το Ιράν, ήταν σαφής: «Το Ιράν απέκτησε πλούτο. Είχε λιγότερα από 3 δισ. σε αποθέματα και τώρα έχει 36. Η πραγματική λύση, κατά την άποψή μου, είναι η αλλαγή καθεστώτος», προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να σταματάμε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της ιρανικής ισχύος».

Διαφορετική ήταν η θέση του Χοακίν Ρέιτερ, ο οποίος υποστήριξε: «Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο πρέπει οι μεγάλες δυνάμεις να εμπλακούν στη Μέση Ανατολή. Η Ευρώπη έχει άλλες προκλήσεις και εγώ θα επικεντρωνόμουν σε αυτές».

Ο Πομπέο υπερασπίστηκε τον Τραμπ έναντι της κατηγορίας ότι υπήρξε «φιλικός» προς τον Πούτιν: «Θυμάμαι έντονα πως τον παρουσίαζαν ως άνθρωπο της Ρωσίας, αλλά αυτή δεν ήταν η εμπειρία μου. Ήταν πολύ προσεκτικός, αλλά σκεφτόταν στρατηγικά: “Γιατί να επιτεθώ σε κάποιον που ήδη τιμωρώ;”. Αυτό ήταν το μότο του». Υπενθύμισε ακόμη ότι «οι πύραυλοι που έδωσε στην Ουκρανία ήταν αυτοί που έσωσαν το Κίεβο» και ότι «η αποτροπή πρέπει να αποκατασταθεί συλλογικά».

Ρέιτερ: Δεν μπορούμε να περιμένουμε να μας σώσουν άλλοι

Ο Χοακίν Ρέιτερ έδωσε έμφαση στην τεχνολογική υστέρηση της Ευρώπης και την ανάγκη ενίσχυσης της στρατιωτικής ικανότητας:
«Δεχόμαστε συνεχώς απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων. Η Ευρώπη είναι πίσω σε βασικές τεχνολογίες. Τώρα ξυπνάμε από τον εφιάλτη και είναι λάθος να ψάχνουμε κάποιον άλλον να κάνει τη δουλειά για εμάς».

Πομπέο: Προτεραιότητα του Τραμπ η κυριαρχία

Κλείνοντας, ο Πομπέο υποστήριξε την αυστηρή γραμμή του Τραμπ στο μεταναστευτικό: «Ο Τραμπ θα κλείσει το νότιο σύνορο, γιατί πιστεύει ότι απειλεί την κυριαρχία των ΗΠΑ. Υπάρχει πολύς θόρυβος από ανθρώπους που έχουν σύνδρομο κατά του Τραμπ και δεν βλέπουν ούτε τις επιτυχίες. Αν θέλεις να καταλάβεις τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, πρέπει να δεις τις μακροπρόθεσμες προοπτικές».