Πρόταση μομφής κατά φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο

Η πρόταση μομφής από ακροδεξιά συμμαχία είναι απίθανο να εγκριθεί, καθώς τα περισσότερα κόμματα έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα τη στηρίξουν

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν © EPA/RONALD WITTEK

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αντιμετωπίσει πρόταση μομφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη Πέμπτη 10/7, για πρώτη φορά από το 2014 που πρόεδρος της Επιτροπής τίθεται υπό τέτοια δοκιμασία, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Politico.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από τον Ρουμάνο ακροδεξιό ευρωβουλευτή Γκεόργκε Πιπερέα, με αφορμή αποκαλύψεις για μυστική επικοινωνία της φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 2021. Τα επίμαχα μηνύματα σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια εμβολίων στην Ε.Ε., υπό συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας.

Η φον ντερ Λάιεν θα εμφανιστεί τη Δευτέρα 7/7 στο Στρασβούργο για να υπερασπιστεί τη θέση της κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Κοινοβούλιο, πριν από την ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για τρεις ημέρες αργότερα (Πέμπτη).

Η πρόταση μομφής είναι απίθανο να εγκριθεί

Παρόλο που η πρόταση μομφής είναι απίθανο να εγκριθεί — καθώς τα περισσότερα κόμματα έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα τη στηρίξουν — η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια στους κόλπους των ευρωβουλευτών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής δέχεται πυρά όχι μόνο για την υπόθεση Pfizer, αλλά και για τη φερόμενη συνεργασία της με την ακροδεξιά, σε θέματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική πολιτική, προκαλώντας ρήγμα στις σχέσεις της με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους.

Η πρόταση στηρίχθηκε αρχικά από 72 ευρωβουλευτές — τον ελάχιστο αριθμό που απαιτείται για να ξεκινήσει η διαδικασία. Αν και ορισμένοι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Παράταξης (ΕΛΚ) και των Συντηρητικών (ECR) απέσυραν αργότερα τη στήριξή τους, η συζήτηση και η ψηφοφορία θα διεξαχθούν κανονικά.

Σε περίπτωση που η πρόταση μομφής εγκριθεί, κάτι που απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία (δηλαδή τουλάχιστον 361 ψήφους), θα σηματοδοτήσει την παραίτηση της φον ντερ Λάιεν και ολόκληρης της Επιτροπής. Αυτό θα ενεργοποιούσε μια περίπλοκη διαδικασία αντικατάστασης των 27 επιτρόπων, γεγονός που θα προκαλούσε πολιτική αστάθεια εντός της Ένωσης.

Πρόκειται για μια στιγμή μεγάλης έντασης στις Βρυξέλλες, καθώς η φον ντερ Λάιεν διανύει ένα δύσκολο πρώτο έτος στη δεύτερη θητεία της.

Παρά την πίεση και τις επικρίσεις, φαίνεται πως διατηρεί ακόμη την υποστήριξη της κεντρώας πλειοψηφίας που την ανέδειξε.

Ωστόσο, η συζήτηση της Δευτέρας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής για το πολιτικό της μέλλον.