Παραγγελίες στα εργοστάσια της Γερμανίας υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις εντός της χώρας απέφυγαν να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις εν μέσω αβεβαιότητας για τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Η ζήτηση μειώθηκε κατά 1,4% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, επίδοση χειρότερη από όλες σχεδόν τις εκτιμήσεις στη δημοσκόπηση του Bloomberg. Ωστόσο, σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 5,3%.
Οι Γερμανοί βιομήχανοι αναμένουν με ανησυχία το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ΕΕ–ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στην τελική ευθεία, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας για συμφωνία. Ενδείξεις από τις Βρυξέλλες αφήνουν ελπίδες ότι μπορούν να αποφευχθούν τιμωρητικοί δασμοί. Το τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να κρίνει αν η Γερμανία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης ή αν θα συνεχιστεί η πολυετής στασιμότητα.
Σε περίπτωση επιτυχίας των συνομιλιών, η Bundesbank προβλέπει πως η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη φέτος, αλλά θα καταγράψει «σημαντική» ανάκαμψη τα επόμενα έτη, κυρίως χάρη σε επενδύσεις σε υποδομές και άμυνα. Για το 2027, αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 1,2%.
Η αβεβαιότητα στο εμπόριο έχει πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, αναγκάζοντας κολοσσούς όπως η Continental και η Merck να αναθεωρήσουν καθοδικά τις προβλέψεις τους. Παράλληλα, εταιρείες όπως η ZF Friedrichshafen AG και η Robert Bosch GmbH προχωρούν σε περικοπές προσωπικού και κλείσιμο εργοστασίων λόγω ασθενούς ζήτησης.
Οι παραγγελίες επενδυτικών αγαθών από το εσωτερικό υποχώρησαν κατά 12,7% τον Μάιο, ενώ η συνολική εσωτερική ζήτηση μειώθηκε κατά 7,8%. Από την άλλη, οι εξαγωγικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,9%.
Υπάρχουν ωστόσο και κάποια ενθαρρυντικά σημάδια. Το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι, παρά την υποχώρηση του Μαΐου, η γενική τάση της βιομηχανικής ζήτησης παραμένει ανοδική, αν και οι παραγγελίες εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεταβλητότητα εν μέσω εμπορικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.
«Ακόμη και αν οι επιχειρηματικές προσδοκίες των εταιρειών αρχίζουν να βελτιώνονται, δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα κάμψη στη βιομηχανική ζήτηση αργότερα μέσα στο έτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Παρότι ο δείκτης συνθηκών στον μεταποιητικό τομέα δείχνει συρρίκνωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι επιχειρήσεις εντείνουν σταδιακά την παραγωγή τους, ελπίζοντας σε έναρξη δημοσιονομικής στήριξης από την κυβέρνηση.