Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς 17% σε τρόφιμα από ΕΕ, επιστολές σε 12 χώρες για deal

Σε κίνδυνο ελαιόλαδο, βούτυρο και σοκολάτες. Η ΕΕ εξετάζει αντίμετρα ενόψει απειλών Τραμπ για νέες επιθετικές εμπορικές πρακτικές από ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν © EPA/Michael Reynolds - EPA/RONALD WITTEK – PowerGame.gr

Απειλές για την επιβολή δασμών 17% σε ευρωπαϊκά τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι πιθανοί δασμοί θα επηρεάσουν μια ευρεία γκάμα προϊόντων με μεγάλη απήχηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η βελγική σοκολάτα, το ιρλανδικό βούτυρο Kerrygold και το ελαιόλαδο από Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα Financial Times, η προειδοποίηση μεταφέρθηκε στον Ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου, Μαρός Σέφτσοβιτς, την Πέμπτη, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, τον εκπρόσωπο εμπορίου Τζέιμσον Γκριρ και τον υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ.

Οι πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ ενημερώθηκαν για την εξέλιξη την Παρασκευή.

Παρά τη σκληρή στάση των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, η απειλή επιβεβαιώνει τη σκληροπυρηνική διαπραγματευτική τακτική της Ουάσινγκτον, με τον Τραμπ να έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν την ΕΕ «χειρότερη από την Κίνα στο εμπόριο».

Ο πρώην (και εν δυνάμει επόμενος) πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως προτίθεται να αποστείλει επιστολές σε περίπου 12 χώρες, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να επιβάλει μόνιμους δασμούς που μπορεί να φτάσουν και το 70%, εάν δεν υπάρξουν συμφωνίες ως τις 9 Ιουλίου, ημερομηνία-ορόσημο που ο ίδιος έχει θέσει.

«Οι δασμοί θα κυμαίνονται από 10%-20% μέχρι 60%-70%. Οι επιστολές θα αρχίσουν να αποστέλλονται από αύριο», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ για το εμπόριο, Όλοφ Γκιλ, δήλωσε ότι η Ένωση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα σε μια «διαπραγματευτική λύση». Τόνισε πως «κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων σημειώθηκε πρόοδος προς μια συμφωνία κατ’ αρχήν» και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν «επί της ουσίας μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Ωστόσο, η ΕΕ προειδοποιεί ότι είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα, εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη διαδικασία. Στο τραπέζι βρίσκονται τιμωρητικοί δασμοί σε προϊόντα-σύμβολα της αμερικανικής οικονομίας, από το Bourbon μέχρι τα Boeing 747.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε την πρόθεση για συμφωνία-πλαίσιο, καθώς μια πλήρης εμπορική συμφωνία δεν θεωρείται ρεαλιστική εντός των επόμενων ημερών. Η ΕΕ επιδιώκει επίσης άμεση ελάφρυνση δασμών σε βασικούς τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία σήμερα υφίσταται δασμούς 27,5%, από 2,5% που ίσχυαν προ Τραμπ.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια συμφωνία κατ’ αρχήν», δήλωσε από τη Δανία. «Το ίδιο έκανε και το Ηνωμένο Βασίλειο.»

Η προσωρινή αναστολή των λεγόμενων «δασμών απελευθέρωσης» του Τραμπ λήγει την Τετάρτη, όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά για περισσότερες από 60 χώρες που απειλούνται πλέον με δασμούς έως και 50%.

Δασμοί: Ο Τραμπ στέλνει επιστολές σε 12 χώρες για συμφωνίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει υπογράψει επιστολές προς 12 εμπορικούς εταίρους της χώρας σχετικά με τα ποσοστά των δασμών που θα επιβληθούν στα προϊόντα τους που εξάγονται προς τις ΗΠΑ, οι οποίες θα σταλούν τη Δευτέρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το προεδρικό αεροσκάφος, ο Τραμπ αρνήθηκε να πει σε ποιες χώρες απευθύνονται αυτές οι επιστολές, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσει τη Δευτέρα.

«Έχω υπογράψει κάποιες επιστολές και θα σταλούν τη Δευτέρα, μάλλον δώδεκα», δήλωσε. «Είναι πιο εύκολο να στείλεις μια επιστολή που λέει: ‘Ακούστε γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα έλλειμμα ή σε κάποιες περιπτώσεις πλεόνασμα, αλλά όχι σε πολλές. Να τι πρέπει να πληρώσετε για να συναλλάσσεστε με τις ΗΠΑ», διευκρίνισε.

«Διαφορετικά ποσά, διαφορετικοί δασμοί», πρόσθεσε.

«Το κάναμε με τη Βρετανία και ήταν πολύ καλό για τις δύο πλευρές. Με την Κίνα το κάναμε και πιστεύω ότι είναι πολύ καλό για τις δύο πλευρές», εξήγησε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ορίσει την 9η Ιουλίου ως καταληκτική ημερομηνία για τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ της Ουάσινγκτον και των εταίρων της αναφορικά με τις εμπορικές τους συναλλαγές. Σε διαφορετική περίπτωση έχει απειλήσει ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι δασμοί που επιβάλλονται στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα.

Το ύψος των δασμών αυτών διαφέρει ανά περίπτωση και μπορεί να κυμαίνεται από 10% ως 20% ή ακόμη να φτάνει στο 60% με 70% και, όπως έχει εξηγήσει ο Τραμπ, οι χώρες θα αρχίσουν να πληρώνουν από την 1η Αυγούστου.

Στις αρχές Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε σοκ ανακοινώνοντας δραστική αύξηση των δασμών για τα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα: επιπλέον δασμούς ύψους 10%, με το ποσοστό να φτάνει ως το 50% για τις χώρες που εξάγουν περισσότερα στις ΗΠΑ από ό,τι εισάγουν αμερικανικά προϊόντα.

Στη συνέχεια ο Τραμπ ανέστειλε την εφαρμογή αυτών των δασμών, ανοίγοντας το δρόμο για διαπραγματεύσεις με κάθε έναν από τους εταίρους. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μια σειρά εμπορικών συμφωνιών θα μπορούσαν να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει συμφωνίες μόνο με τη Βρετανία και το Βιετνάμ, ενώ ΗΠΑ και Κίνα έχουν συμφωνήσει να μειώσουν προσωρινά τους δασμούς που έχουν επιβάλει η μία χώρα στην άλλη.