Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατηγόρησε την Κίνα για στρέβλωση του εμπορίου και περιορισμό της πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά, δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ–Κίνας.
«Αν θέλουμε να προχωρήσει η εταιρική μας σχέση, χρειαζόμαστε μια πραγματική εξισορρόπηση: λιγότερες στρεβλώσεις της αγοράς, λιγότερη εξαγωγή πλεονάζουσας παραγωγής από την Κίνα και δίκαιη, αμοιβαία πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Κίνα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν την Τρίτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Το Πεκίνο έχει επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων γαιών και μαγνητών, αναφέρει το Bloomberg, πλήττοντας κρίσιμους βιομηχανικούς τομείς της ΕΕ και επιτείνοντας μια ήδη ασύμμετρη εμπορική σχέση. Η κίνηση αυτή διέψευσε τις ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου, που είχαν αναζωπυρωθεί νωρίτερα φέτος εξαιτίας των δασμολογικών πολιτικών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, επικαλούμενη αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις, ενώ το 2025 απέκλεισε κινεζικές εταιρείες από δημόσιους διαγωνισμούς ιατρικού εξοπλισμού. Το Πεκίνο αντέδρασε με αντίμετρα, σε μια συγκρουσιακή δυναμική εμπορικών αντιποίνων, προχωρώντας σε μπλόκο ευρωπαϊκών εταιρειών για παραγγελίες ιατρικού εξοπλισμού. Η Κίνα περιορίζει επίσης τις εισαγωγές ιατροτεχνολογικών προϊόντων από άλλες χώρες εφόσον περιέχουν εξαρτήματα κατασκευασμένα στην ΕΕ .
«Η Κίνα επένδυσε νωρίς σε πολλές τεχνολογίες του μέλλοντος», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Αλλά στη συνέχεια πλημμύρισε τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά, επιδοτούμενα προϊόντα, για να εξαλείψει τους ανταγωνιστές».
Η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ολόκληροι βιομηχανικοί τομείς στη Δύση έκλεισαν, όπως η παραγωγή φωτοβολταϊκών και η επεξεργασία ορυκτών, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην Κίνα να κυριαρχήσει.
Σε αυτό το ήδη τεταμένο πλαίσιο, οι εμπορικές και οικονομικές εντάσεις έχουν ενταθεί ενόψει της συνόδου κορυφής μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου, η οποία έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Η κινεζική κυβέρνηση ακύρωσε μέρος των εργασιών, που αρχικά επρόκειτο να διαρκέσουν δύο ημέρες.
Η φον ντερ Λάιεν κατήγγειλε επίσης στρατηγικά πλεονεκτήματα για τα κινεζικά προϊόντα στις δημόσιες συμβάσεις.
«Αγαθά και υπηρεσίες που είναι “made in China” αποκτούν αυτόματα πλεονέκτημα 20% στους δημόσιους διαγωνισμούς», δήλωσε.
«Αυτό απλά δεν είναι δίκαιο. Το σύστημα είναι ρητά στημένο».