Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία επιπλέον παράταση πέραν της 1ης Αυγούστου 2025 για την επιβολή των νέων αμοιβαίων δασμών σε χώρες που δεν έχουν συνάψει συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, τόνισε με σαφήνεια ότι «οι δασμοί θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Αυγούστου 2025», υπογραμμίζοντας πως η ημερομηνία αυτή είναι τελεσίδικη και τα ποσά θα απαιτηθούν από την ίδια ακριβώς ημέρα.
Η δήλωση αυτή ήρθε μετά την αποστολή επιστολών προς εμπορικούς εταίρους τη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν από την εκπνοή μιας αρχικής προθεσμίας που είχε δοθεί για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, όμως, ο Τραμπ εξέδωσε προεδρικό διάταγμα που μεταθέτει την εφαρμογή των δασμών κατά τρεις εβδομάδες, δίνοντας στους εταίρους λίγο επιπλέον χρόνο για συζητήσεις.
Ωστόσο, το βράδυ της ίδιας ημέρας, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παραχωρήσεων, σημειώνοντας πως η προθεσμία της 1ης Αυγούστου «δεν είναι 100% οριστική». Αυτή η αμφίσημη στάση, σε συνδυασμό με πληροφορίες ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, προκάλεσε αμφιβολίες σε πολιτικούς και επενδυτές σχετικά με το αν θα τηρηθεί τελικά η απειλή για τους νέους δασμούς.
Την επόμενη ημέρα, οι αγορές αντέδρασαν με σχετική ηρεμία, με τον δείκτη S&P 500 να παραμένει κοντά στα ιστορικά του επίπεδα, παρά τις επιστολές που είχαν αποσταλεί την προηγούμενη.
Χωρίς τέλος τα ήξεις, αφήξεις στους δασμούς Τραμπ
Αυτή η εξέλιξη προστίθεται σε μια σειρά καθυστερήσεων και ανατροπών στη δασμολογική πολιτική του Τραμπ, ο οποίος χρησιμοποιεί τους δασμούς ως μέσο πίεσης για να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο και να φέρει πίσω θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, συχνά δημιουργώντας αναταράξεις στις χρηματαγορές. Υπενθυμίζεται πως οι αυξημένοι αμοιβαίοι δασμοί είχαν ανακοινωθεί από τον Απρίλιο για πάνω από 50 εμπορικούς εταίρους, αλλά προσωρινά μειώθηκαν σε 10% για 90 ημέρες, ώστε να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε προκαταρκτικές συμφωνίες μόνο με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ, ενώ με την Κίνα έχει επιτευχθεί ανακωχή με χαμηλότερους δασμούς. Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προτιμά να επιβάλει τους δασμούς μονομερώς, χωρίς να περιμένει να ολοκληρωθούν όλες οι συνομιλίες.