ΕΕ: Αιχμή η προστασία της Airbus από τους δασμούς ΗΠΑ

Χαμένοι η Ferrari και άλλοι εξαγωγείς καθώς οι διαπραγματευτές της ΕΕ επικεντρώνονται στην προστασία στρατηγικών κλάδων

Αεροσκάφος Airbus A321-200neo © aircraft.airbus.com

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει σε εμπορική συμφωνία για τους δασμούς με τις ΗΠΑ, οι διαπραγματευτές της επικεντρώνονται στην προστασία στρατηγικών κλάδων (με αιχμή της Airbus) από δασμούς που αναμένεται να πλήξουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές ήδη από την 1η Αυγούστου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία που θα εξαιρεί τα εμπορικά αεροσκάφη από μέρος των επιβαλλόμενων δασμών, ενισχύοντας έτσι την Airbus SE. Παράλληλα, αναμένεται να προσφέρει ειδική μεταχείριση σε ορισμένους —κυρίως γερμανικούς— κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η BMW και η Mercedes-Benz.

Αντίθετα, αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η ιταλική Ferrari NV κινδυνεύουν να μην επωφεληθούν, καθώς τα ευνοϊκά μέτρα αφορούν κυρίως εταιρείες με παραγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ. Porsche και Ferrari, που εισάγουν όλα τους τα οχήματα από την Ευρώπη, κατέγραψαν πτώση έως 1,7% στις μετοχές τους.

Η περίπτωση της Airbus είναι χαρακτηριστική. Η εταιρεία θεωρείται κεντρικός πυλώνας της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής βιομηχανίας, με εργοστάσια στην Τουλούζη, στο Αμβούργο αλλά και παρουσία παραγωγής σε Κίνα, ΗΠΑ και Καναδά, στοιχείο που της δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στην Boeing, η οποία κατασκευάζει αποκλειστικά στις ΗΠΑ.

Η Επιτροπή έχει θέσει την προστασία της Airbus ως απόλυτη προτεραιότητα, με τον αρμόδιο επίτροπο Στεφάν Σεζουρνέ να τονίζει ότι ο ευρωπαϊκός κολοσσός δεν μπορεί να αντιμετωπίζει «αθέμιτο ανταγωνισμό» από την Boeing, ειδικά εφόσον επιβληθεί επιπλέον δασμός 10%.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για εξαιρέσεις σε τομείς όπως η αεροπορία, τα αεροπορικά εξαρτήματα και τα ποτά. Ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών Σον Ντάφι, μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Αεροπορίας του Παρισιού, πρότεινε επιστροφή στους όρους της εμπορικής συμφωνίας του 1979, που εξαιρούσε από δασμούς τα αεροπλάνα και τα εξαρτήματά τους.

Η προθεσμία για μια προκαταρκτική συμφωνία εκπνέει την 1η Αυγούστου. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα δεχθούν αύξηση δασμών από 10% σε 50%, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία ήδη καταγράφει επιβράδυνση.

Επιπλέον, εξετάζεται η θέσπιση μηχανισμού «αντιστάθμισης», μέσω του οποίου ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες με εργοστάσια στις ΗΠΑ θα μπορούν να εξάγουν οχήματα χωρίς δασμούς. Αυτό θα ωφελήσει κυρίως τις BMW, Mercedes και Volkswagen, ενώ Porsche και Ferrari μένουν εκτός, λόγω απουσίας παραγωγικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται ολοένα πιο κρίσιμες, με τη Γερμανία να στηρίζει ανοιχτά τη λύση των εξαιρέσεων. Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, «αν δεν υπάρξει δίκαιη συμφωνία, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει αντίμετρα για να προστατεύσει την οικονομία της».