Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2025 – 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της ΕΕΤΑΑ για αιτήσεις γονιών

Αντίστροφη μέτρηση μέχρι το άνοιγμα της πλατφόρμας για αιτήσεις, για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2025-2026. Πώς χρησιμοποιείται το voucher

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ © Pixabay

Θέμα ημερών είναι η έναρξη των αιτήσεων στην ΕΕΤΑΑ για το voucher για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2025-2026. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα της ΕΕΤΑΑ θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα. Η δράση υλοποιείται μέσα από ετήσιο κύκλο πρόσκλησης που αντιστοιχεί σε ένα σχολικό έτος, μέγιστης διάρκειας 11 μηνών, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου 2025 έως την 31η Ιουλίου του 2026, όση και η μέγιστη διάρκεια ισχύος της «αξίας τοποθέτησης» για τους ωφελούμενους που θα επιλεγούν.

Οι αιτήσεις, που θα ανοίγουν σταδιακά βάσει ΑΦΜ, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr). Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2024. Ποιοι θα κάνουν πρώτοι αίτηση για το voucher. Η διαβαθμισμένη πρόσβαση στην πλατφόρμα θα γίνει ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ κάθε αιτούντος, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι που θα κάνουν πρώτοι αίτηση για το voucher είναι εκείνοι που το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 0.

Όσοι δεν έχουν εκκαθαρίσει τη φορολογική τους δήλωση για το έτος 2024, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το κουπόνι. Η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας την ορθή αξιολόγηση των οικονομικών κριτηρίων και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι.

Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2025-2026: Πώς χρησιμοποιείται το voucher

Αρκετοί είναι οι γονείς που περιμένουν την έναρξη των αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2025-2026. Πώς όμως, χρησιμοποιούν το voucher οι δικαιούχοι;

Αρχικά οι ωφελούμενοι πρέπει να εκτυπώσουν το voucher και να απευθυνθούν σε οποιαδήποτε αντίστοιχη σε υπηρεσίες Δομή της επιλογής τους που είναι πλησίον του τόπου κατοικίας τους και να υπογράψουν την τυποποιημένη σύμβαση.

Αυτήν θα την εκτυπώσει ο Φορέας σε 2 αντίτυπα (ένα για κάθε συμβαλλόμενο) μέσα από το Π.Σ. της ΕΕΤΑΑ, τα οποία συνυπογράφονται και από το Νόμιμο Εκπρόσωπο του Φορέα , όπου περιγράφονται τα βασικά στοιχεία και οι υποχρεώσεις των 2 μερών.

Μετά πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ηλεκτρονικά την ΕΕΤΑΑ που διενεργεί τις πληρωμές προς το Φορέα για λογαριασμό τους και να επιλέξουν την ειδική εφαρμογή «αποδοχή». Να εκδώσουν την Κάρτα Παρουσίας (ΚΑ.ΠΑ.) από την ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ. Αυτή είναι υποχρεωτική για την καταγραφή της παρουσίας του ωφελούμενου παιδιού από την πρώτη ημέρα παρουσίας του σε δομή.