Βιολάντα: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της φονικής έκρηξης στα Τρίκαλα

Το σενάριο που εξετάζουν ως πιο πιθανό οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι να υπήρξε διαφυγή προπανίου στο εσωτερικό του εργοστασίου

ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που έχει αναλάβει την προανάκριση για τα αίτια της φονικής έκρηξης από την οποία προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά τα ξημερώματα της Δευτέρας (26/01) στις εγκαταστάσεις της μπισκοτοβιομηχανίας «Βιολάντα» στα Τρίκαλα.

Πέντε νεκρές εργαζόμενες

Μέσα από τις φλόγες στο εργοστάσιο «Βιολάντα», ανασύρθηκαν απανθρακωμένες πέντε εργαζόμενες.

Από το πρωί βρίσκεται στον τόπο της τραγωδίας κλιμάκιο της ΔΑΕΕ, το οποίο λαμβάνει καταθέσεις από τους εργαζόμενους που σώθηκαν από την πυρκαγιά, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για το τί συνέβη και να δώσει απαντήσεις στις αιτίες που προκάλεσαν την ισχυρή έκρηξη.

Διαφυγή προπανίου το πιο πιθανό σενάριο

Το σενάριο που εξετάζουν, ως πιο πιθανό, οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος είναι να υπήρξε διαφυγή προπανίου στο εσωτερικό του εργοστασίου, πιθανόν στο χώρο παραγωγής, όπου βρίσκονται και οι φούρνοι και από κάποιο σπινθήρα να υπήρξε ακαριαία ανάφλεξη, η οποία προκάλεσε την έκρηξη και την πυρκαγιά.

Η επιχείρηση διέθετε δύο μεγάλες δεξαμενές των 9 κυβικών στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου, με μείγμα προπανίου και βουτανίου, το οποίο μεταφερόταν στις εγκαταστάσεις μέσω ειδικών σωληνώσεων, προκειμένου να λειτουργεί ο χώρος της παραγωγής.

Ενδεχόμενο και για άλλη χημική αιτία

Εκείνο που προβληματίζει τους αξιωματικούς του ΠΣ είναι ότι κανείς από τους μάρτυρες δεν αναφέρει ότι αντελήφθη κάποια μυρωδιά πριν από την έκρηξη. Για το λόγο αυτό αφήνουν ανοιχτή μια μικρή πιθανότατα να συνέβαλε στο κακό και κάποια άλλη χημική αιτία.

Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις και διευκρινίσεις για όλα τα ερωτήματα θα δοθούν μετά την αυτοψία στο χώρο και την ολοκλήρωση των καταθέσεων, ενώ έχουν οριστεί και πραγματογνώμονες από την Αθήνα και συγκεκριμένα ένας ηλεκτρολόγος, ένας χημικός και ένας πυροτεχνουργός, οι οποίοι θα υποβάλουν τα πορίσματά τους μετά την έρευνα που θα πραγματοποιήσουν στο χώρο.

Σημειώνεται ότι οι αξιωματικοί του ΠΣ είναι σε στενή συνεργασία και με εισαγγελέα, που βρίσκεται στον τόπο της τραγωδίας από το πρωί και παρακολουθεί τις έρευνες.

Πέντε γυναίκες βρίσκονταν στο σημείο όπου υπάρχει τώρα κενό

Το ωστικό κύμα της έκρηξης αφαίρεσε τοίχους και η οροφή κατέρρευσε, κόβοντας στα δύο το τεράστιο εργοστάσιο. Εκεί όπου υπάρχει τώρα κενό, εργάζονταν οι πέντε γυναίκες που δούλευαν στην παραγωγή κοντά στους φούρνους.

Οι υπόλοιποι της νυχτερινής βάρδιας βγήκαν από την ίδια έξοδο που χρησιμοποιούσαν καθημερινά.

Τα ακριβή αίτια διερευνά κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Το προηγούμενο βράδυ έκοβαν όλοι μαζί πρωτοχρονιάτικη πίτα»

Μέχρι το βράδυ διασκέδαζαν όλοι μαζί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, είπαν εργαζόμενοι που θα έπιαναν δουλειά στις 6 τα ξημερώματα. Αυτό που αντίκρυσαν ήταν το τεράστιο εργοστάσιο παρανάλωμα πυρός ενώ γνώριζαν σε ποιο σημείο ακριβώς δούλευαν οι συνάδελφοί τους και ποιοι είχαν διάλειμμα.

Στον τόπο της τραγωδίας παραμένουν 60 συνολικά άνδρες της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, με 13 οχήματα, που επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς και τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Ο θόρυβος από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα, ήταν τόσο ισχυρός που ακούστηκε μέσα στα Τρίκαλα αλλά κα σε γειτονικά χωριά, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων σύμφωνα με μαρτυρίες.

Το τεράστιο έργοστάσιο βρισκόταν στο έκτο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Τρικάλων. Σε ισχύ τέθηκε εκτροπή κυκλοφορίας.