Το Ζάππειο Μέγαρο κλείνει από την 1η Μαρτίου και για τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω ανακαίνισης. Το εμβληματικό Μέγαρο της Αθήνας, θα αποτελέσει το επιχειρησιακό κέντρο της χώρας για την επερχόμενη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Β’ Εξάμηνο του 2027. H Επιτροπή Ολυμπίων και Ζαππείου Κληροδοτήματος, με επιστολή, ενημέρωσε για τις σημαντικές αλλαγές που δρομολογούνται στη λειτουργία του Ζαππείου Μεγάρου. Με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, το Ζάππειο Μέγαρο και οι υπαίθριοι χώροι του παραχωρούνται στο Ελληνικό Δημόσιο για το διάστημα από την 1η Μαρτίου 2026 έως τις 31 Μαρτίου 2028.
Κατά την περίοδο αυτή, θα πραγματοποιηθεί:
Τεχνική και ενεργειακή αναβάθμιση: Οι χώροι θα εκσυγχρονιστούν ριζικά ώστε να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις διεθνών και ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Βελτίωση υποδομών: Στόχος είναι η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
Το λουκέτο στο Ζάππειο φέρνει αλλαγές και στον προγραμματισμό δεκάδων προγραμαμτισμένων εκδηλώσεων, με τη διοίκηση να τονίζει πως η απόφαση ελήφθη με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη μελλοντική ενίσχυση της εικόνας του Μεγάρου.
Η μάλλον αιφνιδιαστική απόφαση, ελάχιστες ημέρες πριν την εφαρμογή της «κλεισίματος» του Ζαππείου προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς:
Ανατρέπεται ο προγραμματισμός δεκάδων εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων που είχαν ήδη κλείσει ημερομηνίες.
Δημιουργείται έλλειμμα χώρων, αναγκάζοντας τους διοργανωτές να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις την τελευταία στιγμή.
Προκαλείται οικονομική αβεβαιότητα σε εταιρείες catering, τεχνικής υποστήριξης κ.λπ. που βασίζουν μέρος του τζίρου τους στις δραστηριότητες του Μεγάρου.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το Ζάππειο θα επιστρέψει το 2028 με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, το κενό των δύο ετών αναμένεται να αλλάξει τον χάρτη των εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα.
Η Επιτροπή τού Ζαππείου στην επιστολή της ζητά την κατανόηση της αγοράς, τονίζοντας πως το «εθνικό συμφέρον» τίθεται υπεράνω του μέχρι τώρα προγραμματισμού.