Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού αναμένεται τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα. Πιθανότητα μεμονωμένων όμβρων τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά και στην Κρήτη. Τοπικά ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο. Μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Από το βράδυ της Τρίτης πάντως οι μετεωρολόγοι βλέπουν σφοδρή κακοκαιρία.
Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2026 αναμένεται βελτιωμένος καιρός, με λίγες νεφώσεις, που τοπικά θα είναι κατά περιόδους αυξημένες. Τις θερμές ώρες της ημέρας είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι σε ηπειρωτικές περιοχές και στα ορεινά της Κρήτης.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 0 έως 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 3 έως 17-19, στην Ήπειρο από 3 έως 15-16 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 3 έως 19-21, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 17-20 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 16-17 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 7 έως 18-20 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο δυτικοί βορειοδυτικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ, αλλά το απόγευμα στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε νότιους με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ.
Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18-19 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, πυκνότερες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 19 βαθμούς.
Καιρός: Επιδείνωση από Τρίτη και πρωταπριλιά με βροχές
Σε κάθε περίπτωση ο καιρός παραμένει ασταθής και σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.
Ο Απρίλιος θα ξεκινήσει με βροχοπτώσεις, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για πιθανότητα έντονων πλημμυρών.
Αν και η ακριβής ένταση των φαινομένων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, κάτι που θα ξεκαθαρίσει μέσα στα επόμενα 24ωρα, οι μετεωρολόγοι Κολυδάς, Τσατραφύλλιας και Καλλιάνος κάνουν λόγο για ιδιαίτερα ισχυρή κακοκαιρία. Επιπλέον, τονίζουν ότι η Τετάρτη 1η Απριλίου αναμένεται να είναι μια δύσκοληημέρα σχεδόν για ολόκληρη τη χώρα.
Κολυδάς: Αρκετά σοβαρή η εικόνα της επόμενης κακοκαιρίας
Αρκετά σοβαρά είναι τα στοιχεία αναφορικά με την επερχόμεν κακοκαιρία, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρότι η τελική εικόνα δεν έχει ακόμη οριστικά κλειδώσει, τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι αρκετά σοβαρά ώστε να επιβάλλουν αυξημένη εγρήγορση και προετοιμασία. Γι’ αυτό και, χωρίς δραματοποίηση αλλά με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμη και για το χειρότερο δυνατό σενάριο» αναφέρει.
Γιώργος Τσατραφύλλιας: Ενδείξεις σοβαρού χαμηλού βαρομετρικού
Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας κάνει λόγο για ενδείξεις σοβαρού χαμηλού βαρομετρικού την ερχόμενη Τετάρτη 1/04, αν και όπως γράφει ο μετωρολόγος, η οριστική πρόγνωση για τον καιρό της Πρωταπριλιάς θα γίνει τις επόμενες ώρες.
Γιάννης Καλλιάνος: Αναμένονται ισχυρά φαινόμενα
Με τη σειρά του ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει ότι πιο πιθανό είναι το σενάριο ισχυρών φαινομένων. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο είναι ακόμη αβέβαιη η τροχιά του χαμηλού, μετα τελευταία προγνωστικά δεδομένα να επιμένουν ότι την ερχόμενη Τρίτη προς Τετάρτη, με κύρια ημέρα επιδείνωσης την Τετάρτη, η χώρα μας θα επηρεαστεί από ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου προς την Αδριατική και στη συνέχεια θα προσεγγίσει τον Eλλαδικό χώρο.
Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο από την κακοκαιρία
Όπως αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος το σύστημα αυτό αναμένεται να συνοδεύεται από:
- Πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κατά περιόδους έντονες.
- Αυξημένη πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα.
- Θυελλώδεις ανέμους που ενδέχεται να φτάσουν τα 9–10 μποφόρ.
- Χιονοπτώσεις στα πολύ ορεινά τμήματα. Τι λένε τα προγνωστικά μοντέλα αυτή τη στιγμή :Τα αριθμητικά μοντέλα εξακολουθούν να παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις ως προς την ακριβή εξέλιξη και την τροχιά του χαμηλού.
Σύμφωνα με το κύριο σενάριο τα πιο έντονα φαινόμενα θα παρουσιαστούν στις περιοχές:
- Πελοπόννησο Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής)
- Θεσσαλία Κεντρική Μακεδονία
- Εύβοια και Σποράδες
- Νοτιοδυτική Κρήτη
Ένα δεύτερο σενάριο μετατοπίζει τον πυρήνα των φαινομένων προς:
- Ανατολικό Αιγαίο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο
- Πιθανώς και Θεσσαλία
Η τελική θέση και η τροχιά του χαμηλού δεν μπορούν ακόμη να προσδιοριστούν με απόλυτη ακρίβεια, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό για τέτοιου είδους δυναμικά συστήματα.