Κορονοϊός: 37 θάνατοι και 23 διασωληνωμένοι

Εξαπλώνεται η υπο-παραλλαγή Eris στην Ελλάδα, η οποία εντοπίζεται στο 45% των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

ΕΟΔΥ © Eurokinissi

Μείωση καταγράφουν οι δείκτες της covid-19, σύμφωνα με την εβδομαδιαία (28 Αυγούστου-3 Σεπτεμβρίου), επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό και τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία, μεγάλη είναι η διασπορά στην κοινότητα της υπο-παραλλαγής Eris, που έχει φτάσει 45%. Ειδικότερα:

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 8% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
  • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
  • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23.
  • Καταγράφηκαν 37 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 69-104 έτη). Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον.
  • Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (45%), ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (30%).
  • Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 6 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV.