Τσικνοπέμπτη: Επτά οδηγίες για ασφαλές ψήσιμο στην ψησταριά

Σημαντικές οδηγίες του ΕΦΕΤ για ασφαλές ψήσιμο στην οικιακή ψησταρία την Τσικνοπέμπτη. Πώς θα παρασκευάσετε μαρινάδα

Τσικνοπέμπτη © Unsplash

Λίγες ώρες απομένουν για την Τσικνοπέμπτη, που γιορτάζεται την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της λεγόμενης Κρεατινής. Η ημέρα συνοδεύεται από παραδοσιακές παρασκευές κρεάτων στις ψησταριές, καθώς η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας.

Για να απολαύσουμε την Τσικνοπέμπτη με ασφάλεια ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες του ΕΦΕΤ:

  • Αποψύχουμε καλά τα κατεψυγμένα τρόφιμα πριν τα ψήσουμε
  • Βεβαιωνόμαστε ότι το φαγητό είναι καλοψημένο
  • Γυρίζουμε το τρόφιμο συχνά για να ψηθεί ομοιόμορφα
  • Βεβαιωνόμαστε ότι το κρέας έχει ψηθεί στο εσωτερικό του
  • Καμένο δεν σημαίνει καλοψημένο
  • Ακόμη κι αν το κρέας είναι καμένο εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο από μέσα.
  • Γι’ αυτό ψήνουμε, πάντα, ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.

Τσικνοπέμπτη: Υλικά για μαρινάδα για χοιρινά σουβλάκια

Σε περίπτωση που επιλέξετε το ψήσιμο στο σπίτι για την Τσικνοπέμπτη, αντί για κάποιο μαγαζί, ακολουθούν τα υλικά και η διαδικασία παρασκευής για την τέλεια μαρινάδα:

  • 1 κιλό χοιρινό κρέας, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μηλόξυδο ή άλλο ξύδι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • Ρίγανη
  • Δενδρολίβανο
  • Αλάτι, πιπέρι

Συνταγή για μαρινάδα για χοιρινά σουβλάκια

  • Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύδι και το μέλι.
  • Ανακατεύουμε καλά
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Ρίχνουμε το κρέας στο μπολ με τη μαρινάδα και τοποθετούμε από πάνω τις φέτες κρεμμυδιού.
  • Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 έως 3 ώρες.
  • Αφού περάσει ο χρόνος, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και περνάμε το κρέας σε καλαμάκια που έχουμε μουλιάσει σε νερό.
  • Ανάμεσα στα κομμάτια του χοιρινού μπορείτε να προσθέσετε πιπεριές ή ντομάτα.
  • Τέλος τοποθετούμε τα σουβλάκια είτε στη σχάρα, είτε σε κάρβουνα, ή με τον τρόπο που προτιμάτε.

Διαβάστε επίσης

Αμυντική βιομηχανία: Το χαμένο στοίχημα για την Ευρώπη

Στη ΜΕΤΚΑ η ανακαίνιση του διπλού στεγάστρου στο ΟΑΚΑ

Σδούκου: Πότε θα δούμε φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος