Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο περαιτέρω παρεμβάσεων στη δομή και το εμπορικό σχήμα του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, κατά την τοποθέτησή της στο 8ο InvestGR Forum, υπογραμμίζοντας ότι ο Διαχειριστής εργάζεται ενεργά για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του «Route 1» -του συνδυασμένου προϊόντος που λανσάρουν από κοινού οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ) Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), Ρουμανίας (Transgaz), Μολδαβίας (Vestmoldtransgaz) και Ουκρανίας (GTSOU), για να διευκολυνθεί η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ουκρανία μέσω των υποδομών του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια καινοτόμο διαδρομή, που επιτρέπει για πρώτη φορά στους Ουκρανούς εμπόρους και αγοραστές φυσικού αερίου να πραγματοποιούν ηλεκτρονικά συναλλαγές στο εικονικό σημείο εμπορίας (VTP) της Ελλάδας και να παραλαμβάνουν το αέριο στο ουκρανικό σύστημα. Αν και η αρχική εφαρμογή του προϊόντος γίνεται με περιορισμένη δυναμικότητα και σε μηνιαία βάση, η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αυξανόμενο εμπορικό ενδιαφέρον, ενώ ήδη έχουν υποβληθεί αιτήματα από Ουκρανούς παίκτες για επέκταση της διάρκειας των προϊόντων και βελτίωση των τιμών.
Ανταποκρινόμενος στις ανάγκες αυτές, ο ΔΕΣΦΑ -σε στενή συνεργασία με τους υπόλοιπους Διαχειριστές- εξετάζει μια σειρά παρεμβάσεων, που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής ελκυστικότητας του «Route 1». Οι παρεμβάσεις αυτές επικεντρώνονται σε τρεις κρίσιμους άξονες: στην αύξηση της διαθέσιμης δυναμικότητας διαμετακόμισης, στην επιμήκυνση της διάρκειας των προσφερόμενων προϊόντων και στη μείωση της τιμολόγησης για τη συνολική διαδρομή.
Σύμφωνα με τη Μαρία Ρίτα Γκάλι, το προϊόν ξεκίνησε «με μικρά βήματα», βασισμένο σε διαθέσιμη χωρητικότητα που δεν χρησιμοποιείται από την εγχώρια αγορά. Ωστόσο, η θετική ανταπόκριση της αγοράς ενισχύει τη βούληση των Διαχειριστών να εντείνουν τις προσπάθειες για την επέκταση και τη σταθεροποίηση της εμπορικής αυτής διαδρομής. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις και τεχνικά έργα στις συμμετέχουσες χώρες, που σταδιακά αυξάνουν τη διαθέσιμη χωρητικότητα κατά μήκος του Κάθετου Διαδρόμου.
Όπως επισημάνθηκε, η εξαγωγική ικανότητα του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα φτάσει έως τα 8 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Βουλγαρία αναμένεται να μπορεί να εξάγει μέχρι και 10 bcm προς τη Ρουμανία, μετά την ολοκλήρωση έργων άρσης σημείων συμφόρησης.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr