Σε μια χρονική συγκυρία που οι υδατικοί πόροι της χώρας δείχνουν σημάδια εξάντλησης και η απειλή της λειψυδρίας επανέρχεται με ένταση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής Ομάδας Εργασίας (Task Force) για την παρακολούθηση και την επιτάχυνση των κρίσιμων έργων αντιμετώπισης της κατάστασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, στόχος της ομάδας είναι να επιτευχθεί θεσμική και συστηματική ώθηση προς την κατεύθυνση ωρίμανσης και υλοποίησης έργων που κρίνονται αναγκαία για την ενίσχυση της υδατικής επάρκειας. Η Ομάδα Εργασίας αναλαμβάνει τρεις διακριτές αποστολές: πρώτον, την παρακολούθηση όλων των προπαρασκευαστικών και υποστηρικτικών ενεργειών που απαιτούνται για την εκκίνηση και υλοποίηση των σχετικών έργων, δεύτερον, την αξιολόγηση και ιεράρχηση των παρεμβάσεων με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της Περιφέρειας, και τρίτον, την εποπτεία της υλοποίησης των ίδιων των έργων, με την υποχρέωση να παρέχει κατευθύνσεις και να διαμορφώνει τεκμηριωμένες εκτιμήσεις για την πρόοδο ή την καθυστέρηση κάθε επιμέρους έργου.
Στο μέτωπο των άμεσων παρεμβάσεων, έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατάρτιση του καταλόγου των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πρώτες ενεργοποιήσεις γεωτρήσεων που είχαν εγκαταλειφθεί για χρόνια, καθώς και επιλεκτικές αφαλατώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως έργα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα. Η διαδικασία ενεργοποίησης περιλαμβάνει επανελέγχους για την κατάσταση των υδροφορέων, τεχνικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους και έλεγχο των αποθεμάτων νερού. Επιπλέον, ήδη αξιοποιείται πρόσθετη οικολογική παροχή από συγκεκριμένα σημεία του υδρογραφικού δικτύου, προσθέτοντας εκατομμύρια κυβικά μέτρα διαθέσιμου νερού σε περιοχές που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.
Σε δεύτερο πλάνο έρχονται οι μεσοπρόθεσμες λύσεις. Εκεί πρωταγωνιστούν οι αφαλατώσεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές, τα εν λόγω έργα προϋποθέτουν προσεκτική επιλογή θέσεων εγκατάστασης και τεχνικών παραμέτρων, ενώ συχνά οι αποφάσεις δεν βασίζονται μόνο σε τεχνικά, αλλά και σε πολιτικά ή κοινωνικά κριτήρια. Ορισμένες από τις θέσεις που εξετάζονται έχουν ήδη υποβληθεί προς αξιολόγηση από την ΕΥΔΑΠ.
Από πλευράς ΕΥΔΑΠ, ο διευθύνων σύμβουλος, Χάρης Σαχίνης, αναγνώρισε στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, αλλά ταυτόχρονα διαχειρίσιμη, υπογραμμίζοντας πως «τα αποθέματα επαρκούν για περίπου δύο χρόνια, ακόμη και αν δεν υπάρξουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες». Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται σε ένα σφιχτό σενάριο διαχείρισης, το οποίο απαιτεί άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας και εφαρμογή μέτρων περιορισμού της σπατάλης.
Παρά το μαξιλάρι ασφαλείας που προσφέρει το υφιστάμενο απόθεμα, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υπενθυμίζοντας τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η εταιρεία: «Δεν θα αφήσουμε το θέμα στην τύχη του. Ήδη τροφοδοτούμε το σύστημα από νέα αντλησιοστάσια στη Μαυροσουβάλα, ενώ έχουμε εντοπίσει επαρκείς ποσότητες νερού στη Βοιωτία, που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω γεωτρήσεων για την υδροδότηση του Λεκανοπεδίου, χωρίς να επηρεάζεται η άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών».
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr