Μπορεί η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου να ανέκαμψε το δεύτερο τρίμηνο του 2025, μετά από αλλεπάλληλες περιόδους αβεβαιότητας και διακυμάνσεων, ωστόσο τα οφέλη αυτής της σταθεροποίησης δεν διαχύθηκαν ομοιόμορφα στα νοικοκυριά των κρατών-μελών. Αντιθέτως, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία των δύο πρόσφατων εκθέσεων του ACER, η ψαλίδα μεταξύ χονδρικής και λιανικής τιμής παραμένει ανοιχτή σε αρκετές χώρες — και στην περίπτωση της Ελλάδας, σταθερή προς τα πάνω.
Στην καρδιά της ανάλυσης βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίο οι διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές και οι αλλαγές στις ροές φυσικού αερίου μεταφράζονται – ή όχι – στους τελικούς λογαριασμούς των καταναλωτών. Από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση «Key Developments in European Gas Wholesale Markets – Q2 2025», καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών στη χονδρική αγορά, με το TTF (Title Transfer Facility) να υποχωρεί σταθερά, και με ρεκόρ εισροών LNG στα ευρωπαϊκά δίκτυα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Την ίδια στιγμή, όμως, στην «Retail Monitoring Report – Country Sheets – Gas», η Ελλάδα εμφανίζεται με μία από τις υψηλότερες λιανικές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: 13,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά το 2024, με ετήσια δαπάνη που υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά μέσο οικιακό μετρητή.
Η ευρωπαϊκή χονδρική αγορά το δεύτερο τρίμηνο του 2025 χαρακτηρίστηκε από ένα διπλό φαινόμενο: η αποκλιμάκωση των τιμών συνοδεύτηκε από αύξηση των περιφερειακών διαφορών μεταξύ των εμπορικών κόμβων. Ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές στα hubs υποχώρησαν σε σύγκριση με τα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα, η απόκλιση τιμής μεταξύ των ακριβότερων και των φθηνότερων κόμβων στην ΕΕ διευρύνθηκε. Η διαφοροποίηση αυτή αποδίδεται από την έκθεση του ACER στην αυξημένη ανάγκη για διασυνοριακές ροές και αποθήκευση, με ορισμένες χώρες (όπως η Ιταλία και αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης) να τιμολογούν σε premium για να προσελκύσουν φορτία LNG ή ροές από τη Δυτική Ευρώπη.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά περίπου 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, χάρη στην αλματώδη αύξηση των αφίξεων LNG. Ενδεικτικό είναι ότι οι συνολικές εγχύσεις LNG στο ευρωπαϊκό δίκτυο τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2025 έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα προηγούμενα ρεκόρ. Η τιμή στο TTF μειώθηκε αισθητά στην αρχή του τριμήνου και σταθεροποιήθηκε με ήπιες αυξομειώσεις, παρά τις έντονες διακυμάνσεις των προηγούμενων μηνών λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων — μεταξύ άλλων, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και οι επιθέσεις Ισραήλ–Ιράν.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr