Με φόντο τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών ρευματοκλοπής και τις επιπτώσεις που προκαλούν, αφού τελικά το κόστος μετακυλίεται στους συνεπείς καταναλωτές, μέσα από τις συνολικές χρεώσεις που περιλαμβάνει κάθε λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανεξετάζει το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου, προετοιμάζοντας νέο κύκλο παρεμβάσεων, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις αρχές φθινοπώρου. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΔΕΔΔΗΕ και υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΕΝ, με βασικό αντικείμενο τη διαμόρφωση αυστηρότερου πλαισίου κυρώσεων και την αναζήτηση άμεσων πρακτικών λύσεων για την επιτάχυνση της εισπραξιμότητας των προστίμων.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η κατεύθυνση των αλλαγών είναι ξεκάθαρη: η αυστηροποίηση των διοικητικών και ποινικών συνεπειών για όσους εντοπίζονται να παραβιάζουν συστηματικά το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στην καρδιά της συζήτησης υπάρχουν σκέψεις να κλείσουν τα «παράθυρα» του ισχύοντος καθεστώτος, τα οποία επιτρέπουν στους παραβάτες να αποφεύγουν ή να καθυστερούν επί μακρόν την πληρωμή των οφειλών, αξιοποιώντας τη δυνατότητα προσφυγής σε ένδικα μέσα ή τη ρύθμιση των ποσών σε πολυετείς δόσεις. Το υπουργείο αναζητεί πλέον μια νέα φόρμουλα, που θα καθιστά τις ποινές ουσιαστικές και τις διαδικασίες εκτέλεσης αποτελεσματικές, χωρίς να προσκρούουν στα όρια της δικονομικής προστασίας.
Ο υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, έχει αφήσει να εννοηθεί εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει δέσμη ανακοινώσεων γύρω από το ζήτημα των απωλειών στο δίκτυο, με επίκεντρο τις ρευματοκλοπές. Μιλώντας προσφάτως στο 8ο InvestGR Forum, έκανε λόγο για «τεράστια αύξηση» των απωλειών που αποδίδονται κατά κύριο λόγο σε ρευματοκλοπές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης μιας ισορροπίας ανάμεσα στην αυστηροποίηση των ποινών και στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου. «Σκοπός μας είναι να μειωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ αναδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Στο πρώτο εξάμηνο του 2025 καταγράφηκαν 9.727 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, αριθμός αυξημένος κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Το ύψος της ζημίας που αποτιμάται από τις παράνομες συνδέσεις εκτιμάται στα 39 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 44%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 90% σε σχέση με πέρυσι. Παρά τη βελτίωση στην απόδοση των ελέγχων, η διαδικασία είσπραξης παραμένει προβληματική. Όπως σημειώνεται από τον Διαχειριστή, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η είσπραξη των βεβαιωμένων ποσών καθυστερεί ακόμη και για διάστημα άνω του ενός έτους.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr