Στο φόντο μιας γεωπολιτικά ταραγμένης εποχής και εν μέσω της επιταχυνόμενης απανθρακοποίησης, η Ευρώπη επανέρχεται στον γεωλογικό της χάρτη. Η ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην ιστορία της Πολωνίας, οι κοινές γεωτρητικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα από την OMV Petrom και την ισραηλινή NewMed Energy, η ενεργοποίηση της Ιταλίας μέσω του έργου Argo Cassiopea και η επανεκκίνηση ερευνών στην Κροατία δεν αποτελούν αποσπασματικά γεγονότα. Συνθέτουν ένα νέο τοπίο, όπου η ευρωπαϊκή ήπειρος επανατοποθετείται απέναντι στο ερώτημα της ενεργειακής αυτάρκειας.
Στην ίδια κατεύθυνση, και η Ελλάδα ξαναβγαίνει στην ανοιχτή θάλασσα. Με αιχμή του δόρατος τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την παραχώρηση τεσσάρων θαλάσσιων περιοχών σε Ιόνιο και Κρήτη, και με τη Chevron να εκδηλώνει επίσημο ενδιαφέρον για τρία blocks, η χώρα επανεκκινεί με πολιτική βούληση και επενδυτική σοβαρότητα τον φάκελο των υδρογονανθράκων. «Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, διαμηνύοντας ότι η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων γίνεται με σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στους αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, η Ελλάδα προσελκύει και άλλους διεθνείς παίκτες, που βλέπουν στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο όχι μόνο τεχνικά ώριμους γεωλογικούς στόχους, αλλά και ένα σταθερό θεσμικό περιβάλλον σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας. Σημείο-σταθμό σε αυτήν την πορεία θα αποτελέσει η φιλοξενία, τον Νοέμβριο στην Αθήνα, της συνεδρίασης της Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια με συμμετοχή 20 κρατών και πολυεθνικών εταιρειών.
Πάντως, η ελληνική αγορά μοιάζει με σκακιέρα σε διαρκή αναδιάταξη. Το μοτίβο που κυριαρχεί είναι ότι ξένοι παίκτες, όπως η Chevron, αλλά και άλλοι, που δεν έχουν μέχρι σήμερα παρουσία στις ελληνικές θάλασσες, βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με εγκατεστημένους παραχωρησιούχους, αναζητώντας στρατηγικούς εγχώριους συμμάχους. Παράλληλα, ελληνικοί όμιλοι βρίσκονται σε αντίστοιχες διερευνητικές επαφές, προσβλέποντας σε μοιρασιά ρίσκου και κόστους. «Υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες, αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις τελικές αποφάσεις τους, γεγονός που ενισχύει την πεποίθησή μας ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις στα θαλάσσια οικόπεδά μας μπορούν να οδηγήσουν σε ένα νέο κεφάλαιο οικονομικής προόδου για την πατρίδα μας», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου -την καταληκτική προθεσμία υποβολής προσφορών- η σκακιέρα αναμένεται να αλλάξει πολλές φορές. Παρά το γεγονός ότι η Chevron υπήρξε η πρώτη εταιρεία που εκδήλωσε επίσημο ενδιαφέρον για τα μπλοκ της Κρήτης και της Νότιας Πελοποννήσου, καθιστάμενη το ανεπίσημο «φαβορί» και οδηγώντας στην προκήρυξη του διαγωνισμού, δεν έχει κανένα προβάδισμα επί της ουσίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν προκύψουν υψηλότερες ή τεχνικά πληρέστερες προσφορές από άλλους διαγωνιζόμενους, τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης θα καταλήξουν σε εκείνους.
Τα τέσσερα οικόπεδα αθροίζουν συνολικά μια έκταση 47.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, διπλασιάζοντας την έκταση των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα στην Ελλάδα (πάνω από 90.000 τ. χλμ.), όπως φαίνεται και στον χάρτη που ανήρτησε χθες ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, Άρης Στεφάτος, ενισχύοντας κατ’ επέκταση τις πιθανότητες εντοπισμού εμπορικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.
Συγκεκριμένα, τα νέα μπλοκ είναι τα εξής:
– Το «Ν. Πελοπόννησος», συνολικής έκτασης 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Chevron.
– Το μπλοκ «Α2», έκτασης 826 τετραγωνικών χιλιομέτρων, νότια της Πελοποννήσου, για το οποίο ενδιαφέρεται η Helleniq Energy.
– Τα μπλοκ «Νότια της Κρήτης Ι» και «Νότια της Κρήτης ΙΙ», συνολικής έκτασης 35.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, επίσης με εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Chevron.
Όπως είναι ήδη γνωστό, πριν φτάσουμε στο τελικό στάδιο απαιτούνται τέσσερις επιπλέον θεσμικές κινήσεις. Πρώτον, η ΕΔΕΥΕΠ θα υποβάλει την εισήγησή της προς το ΥΠΕΝ για την επιλογή του επικρατέστερου επενδυτή ανά περιοχή. Έπειτα, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους αναδόχους για την οριστικοποίηση των Συμβάσεων Μίσθωσης. Το επόμενο βήμα είναι η αποστολή των τελικών συμβάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Τέλος, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι συμβάσεις θα πρέπει να κυρωθούν από τη Βουλή των Ελλήνων.
Πάντως, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού προβάλλεται αυτήν την περίοδο από κυβερνητικές πηγές ως η πιο ουσιαστική απάντηση απέναντι στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από πλευράς συμμάχων της Τουρκίας στη Λιβύη. Στόχος της Αθήνας είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο διαγωνισμός, κάτι που θεωρείται ανέφικτο χωρίς τη συμμετοχή της Chevron -της εταιρείας που ουσιαστικά ενεργοποίησε τη διαδικασία-, ακόμη και αν εν τω μεταξύ εκδηλώσουν επίσημα το ενδιαφέρον τους άλλοι ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η Total, η Eni ή η BP, οι οποίοι φαίνεται να βρίσκονται ήδη σε επαφή με τις ελληνικές αρχές.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr