Η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται σε κομβική καμπή: η διείσδυση των ΑΠΕ αυξάνεται, όμως μεγάλα ποσά καθαρής ενέργειας χάνονται καθημερινά. Μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2025 οι περικοπές αθροίζουν 975 GWh, ξεπερνώντας ήδη το σύνολο του 2024 (899 GWh). Η εικόνα είναι διττή: από τη μία, η παραγωγή από ΑΠΕ έχει γίνει ο βασικός πυλώνας του μίγματος· από την άλλη, το σύστημα αδυνατεί να απορροφήσει το σύνολο της διαθέσιμης ενέργειας όταν «ξεχειλίζει», με αποτέλεσμα να κόβεται παραγωγή αντί να διοχετεύεται ή να αποθηκεύεται και να αξιοποιείται αργότερα. Οι ειδικοί συμφωνούν πως η λύση είναι συνδυαστική: άμεση ανάπτυξη αποθήκευσης και «ζωντανό» optimization στις αγορές ώστε η ευελιξία να μετατρέπεται σε αξία και οι απώλειες να μηδενιστούν σταδιακά- ένα θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο του πρόσφατου webinar με τίτλο «Δημιουργώντας ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό σχέδιο για έργα αποθήκευσης ενέργειας (BESS) στην Ελλάδα».
Το γενικό πλαίσιο έθεσε ο Δρ. Ευάγγελος Γαζής της Aurora Energy Research. Η Aurora βλέπει τα συστήματα αποθήκευσης να αναλαμβάνουν καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη, με εκτίμηση για 126 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2050 και επενδυτική ευκαιρία της τάξης των €100 δισ. Ο οδηγός αυτής της εκθετικής πορείας είναι η διαλειπτικότητα των ΑΠΕ, η ανάγκη για arbitrage και εξισορρόπηση, αλλά και η αυξανόμενη ζήτηση για επικουρικές υπηρεσίες όσο αποσύρονται θερμικές μονάδες και χάνεται αδράνεια από το σύστημα. Η τάση διάρκειας είναι επίσης σαφής: σήμερα κυριαρχούν έργα 1–2 ωρών, όμως μετά το 2030–2040 η αξία μετατοπίζεται και κερδίζουν έδαφος οι μπαταρίες τεσσάρων και πλέον ωρών, καθώς το βάρος περνά από καθαρές επικουρικές σε ευρύτερη εξισορρόπηση και εμπορική βελτιστοποίηση.
Στο ελληνικό πεδίο, το pipeline είναι πλούσιο αλλά δεν αρκεί από μόνο του. Με τους πρόσφατους διαγωνισμούς αναμένεται να προστεθούν περίπου 900 MW μπαταριών δύο και τεσσάρων ωρών, ενώ σε ανάπτυξη βρίσκονται περί τα 4,7 GW έργων με προτεραιότητα σύνδεσης και επιπλέον 330 MW για επιχειρήσεις. Η υπέρβαση του στόχου 4,3 GW έως το 2030 μοιάζει εφικτή, υπό την προϋπόθεση ότι τα έργα θα σταθούν οικονομικά, θα συνδεθούν εγκαίρως και —κυρίως— θα λειτουργήσουν με πραγματική βελτιστοποίηση και όχι ως «παθητική» χωρητικότητα που μένει αδρανής. Το γιατί οι μπαταρίες «κουμπώνουν» αυτή τη στιγμή απόλυτα στην ελληνική αγορά αποτυπώνεται σε δύο πρόσφατες εξελίξεις.
Πρώτον, η επαναφορά αρνητικών τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης: όταν υπάρχει υπερπροσφορά, το σύστημα «πληρώνει» τεχνολογίες που μπορούν να απορροφήσουν ενέργεια, άρα η φόρτιση μπαταριών γίνεται ορθολογική επιλογή έναντι των περικοπών ΑΠΕ. Η Ελένη Καλογεροπούλου, Head of Strategy στην Optimus Energy μιλώντας στο ίδιο webinar τόνισε πως η ελληνική αγορά ΑΠΕ βρίσκεται σήμερα σε ένα οξύμωρο σημείο: από τη μία, η χώρα έχει πετύχει εντυπωσιακή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα· από την άλλη, η έλλειψη επαρκών λύσεων αποθήκευσης οδηγεί σε μαζικές περικοπές παραγωγής. Όπως αναφέρθηκε μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2025 χάθηκαν 975 GWh καθαρής ενέργειας, υπερβαίνοντας ήδη τις 899 GWh που χάθηκαν σε ολόκληρο το 2024, με τον Μάιο να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ 383 GWh.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ιουνίου 2025, όπου από τις 2.507 GWh που παρήχθησαν συνολικά από ΑΠΕ, το 12% –δηλαδή 352 GWh– δεν αξιοποιήθηκε. Η σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους είναι αποκαλυπτική, καθώς τότε οι περικοπές δεν ξεπερνούσαν τις 60 GWh. Μόνο την 1η Ιουνίου, σε διάστημα λίγων ωρών με έντονη ηλιοφάνεια, απορρίφθηκαν 32,7 GWh, κυρίως μεταξύ 10:00 και 15:00. Το ενεργειακό αυτό πλεόνασμα παραμένει ανεκμετάλλευτο λόγω της ασυμμετρίας μεταξύ παραγωγικής δυνατότητας και διαθέσιμων υποδομών.
Οι περικοπές, όπως σημείωσε, στερούν τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης εκπομπών CO₂, περιορίζουν την αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων και δημιουργούν κινδύνους βιωσιμότητας για τις επενδύσεις ΑΠΕ. Η λύση, σύμφωνα με την ίδια, βρίσκεται στην άμεση ενίσχυση της αποθήκευσης, την προώθηση του εξηλεκτρισμού της οικονομίας και την αξιοποίηση προηγμένων εργαλείων βελτιστοποίησης, ώστε η παραγόμενη πράσινη ενέργεια να απορροφάται στο μέγιστο και να διατίθεται όταν η ζήτηση κορυφώνεται. Δεύτερον, η ίδια η δομή της αγοράς έχει γίνει πολυεπίπεδη: εκτός από την Αγορά Επόμενης Ημέρας, λειτουργούν ενδοημερήσιες δημοπρασίες και η συνεχής πλατφόρμα XBID, δημιουργώντας δεκάδες ευκαιρίες μέσα στην ημέρα για επανατοποθετήσεις και κλείσιμο κινδύνου.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr