Τον Νοέμβριο θέτει ως νέο ορόσημο η βιομηχανία για τα αποκαλυπτήρια της παρέμβασης για την ελάφρυνση του ενεργειακού της κόστους, όπως προκύπτει από τη χθεσινή (Πέμπτη 30 Οκτωβρίου) δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, που εμφανίστηκε βέβαιος ότι «τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα έχουμε βοήθεια από την Πολιτεία». Και ο επικεφαλής της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, εξάλλου, ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την αναβάθμιση της πρόσοψης του Πενταγώνου, προχθές, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, με τον κ. Μητσοτάκη να φέρεται να επαναλαμβάνει τη δέσμευση που είχε αναλάβει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ότι τα μέτρα θα εξειδικευθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Προσπαθούμε να κλείσουμε σύντομα το θέμα», δήλωσε στο energygame.gr κυβερνητική πηγή με γνώση των διεργασιών, επιβεβαιώνοντας ότι οι ασκήσεις επί χάρτου, που έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον από το καλοκαίρι, συνεχίζονται, σε περιβάλλον εντεινόμενης πίεσης από τους κύκλους της βιομηχανίας, που βλέπει τον χρόνο να περνά και τη χειμερινή περίοδο -όταν οι τιμές του ρεύματος εποχικά αυξάνονται, με την ανοδική τάση να είναι ήδη εμφανής- να βρίσκεται επί θύραις, χωρίς να ξεκαθαρίζει ο ορίζοντας.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος χθες, αφού πρώτα ανέδειξε στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν ότι η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση πανευρωπαϊκά (26,9%) στο βιομηχανικό ρεύμα το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ότι η λύση που έχει ρίξει στο τραπέζι ο ΣΕΒ είναι το λεγόμενο «ιταλικό μοντέλο», προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα, υπογραμμίζοντας ότι η εν λόγω λύση έχει το πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες ότι έχει ήδη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες μέσω Ιταλίας, επομένως σε περίπτωση που προκριθεί, δεν θα χρειαστεί να περάσει εκ νέου από το «κόσκινο» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέση, πάντως, που δεν φαίνεται να συμμερίζονται πλήρως κυβερνητικοί παράγοντες, που σχολιάζουν με νόημα ότι «και να μη θέλουμε να πάμε στις Βρυξέλλες, οι Βρυξέλλες θα μας βρουν, θα πρέπει να τους πείσουμε ότι η όποια λύση είναι συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία». Και στην περίπτωση της Ιταλίας, άλλωστε, όπως έχει γράψει το energygame.gr, η πρόταση που εστάλη από την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες υπέστη σημαντικές τροποποιήσεις εκ των υστέρων από την Επιτροπή, που την κατέστησαν λιγότερο ελκυστική σε σχέση με την αρχική εκδοχή της.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το «ιταλικό μοντέλο» είναι μία από τις υπό διερεύνηση λύσεις, δεν αποτελεί ωστόσο μονόδρομο. «Εξετάζονται κι άλλες λύσεις», σημειώνουν χαρακτηριστικά, καθώς η γνωστή εξίσωση «παρέμβαση συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας με όσο το δυνατό μεγαλύτερη περίμετρο και έμφαση στις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις», εμφανίζεται σαν… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΣΕΒ στη βάση του ιταλικού μοντέλου έχει ως βασικό άξονα τη σύναψη «ενεργειακού δανείου» τριετούς διάρκειας, διά του οποίου οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε πράσινο» ρεύμα σε χαμηλή σταθερή τιμή, με «αντάλλαγμα» την κατασκευή ή χρηματοδότηση νέων έργων ΑΠΕ, (κυρίως φωτοβολταϊκών) από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τη δέσμευση από την πλευρά τους ότι θα επιστρέψουν διπλάσια ενέργεια από αυτήν που απορρόφησαν σε ορίζοντα 20ετίας. Το Industrial Energy Reset, όπως βαφτίστηκε η πρόταση του ΣΕΒ, υπέστη τροποποιήσεις στην πορεία, που αφορούσαν μεταξύ άλλων τη σμίκρυνση του κόστους και την επανεξέταση ορισμένων εκ των παραδοχών. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, εκφράζονται επιφυλάξεις στο κατά πόσο το εν λόγω σχήμα ενδείκνυται για τις ανάγκες της Ελλάδας, ιδίως στο κομμάτι που προβλέπει την κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ, τη στιγμή που υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα ακόμα και των υφιστάμενων έργων, σε περιβάλλον αυξητικής έκθεσης των αλληλένδετων φαινομένων των μηδενικών/αρνητικών χονδρεμπορικών τιμών και των περικοπών πράσινης ενέργειας.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
 
     
       
       
       
       
       
       
      