Αίγινα: Το σχέδιο υδροδότησης και οι αστοχίες που άφησαν το νησί χωρίς νερό

Προσωρινή υδροδότηση με υδροφόρα στην Αίγινα μετά τη νέα βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό. Πώς αναμένεται να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης

Εργασίες πόντισης του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης στην Αίγινα © intime

Στη λύση της μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία στρέφεται πλέον ο Δήμος Αίγινας, προκειμένου να καλύψει προσωρινά τις ανάγκες υδροδότησης του νησιού. Η απόφαση ελήφθη μετά τη νέα βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης, που από τις 20 Δεκεμβρίου έχει αφήσει το νησί χωρίς επαρκή υδροδότηση και έχει επαναφέρει τη χρήση υφάλμυρων γεωτρήσεων. Η προσωρινή αυτή λύση ενεργοποιείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα εφαρμοστεί έως ότου αποκατασταθεί η λειτουργία του αγωγού, με το κόστος να εκτιμάται σε περίπου 200.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζουν άνθρωποι με γνώση του θέματος στο energygame.gr «η λύση άργησε πολύ να έρθει. Το νερό που αντλείται από τις γεωτρήσεις, το οποίο ο Δήμος είχε εξαρχής διευκρινίσει ότι δεν προορίζεται για πόση ή μαγείρεμα αλλά μόνο για χρήσεις οικιακής καθαριότητας, είναι πάρα πολύ χαμηλής ποιότητας». Πράγματι, προ ολίγων ημερών δέκα σύλλογοι του νησιού απευθύνθηκαν στον Δήμο και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, ζητώντας τη διενέργεια ελέγχων για την ποιότητα του νερού. Η αρμόδια υπηρεσία πραγματοποίησε δειγματοληψίες από έξι βρύσες καταναλωτών σε διαφορετικά σημεία της Αίγινας, μεταξύ άλλων στην πόλη του νησιού, την Πέρδικα, τον Μεσαγρό, τη Σουβάλα και την Κυψέλη και στη συνέχεια κοινοποίησε τα αποτελέσματα. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, στο νερό εντοπίστηκαν μικροοργανισμοί, ενώ καταγράφηκε ανεπαρκής χλωρίωση, γεγονός που οδήγησε την Περιφέρεια να ζητήσει από τον Δήμο τη λήψη άμεσων διορθωτικών μέτρων.

Έντονη κριτική διατυπώνεται για τον χρόνο ενεργοποίησης της λύσης των υδροφόρων, με δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να θέτουν το ερώτημα γιατί δεν επιλέχθηκε νωρίτερα, δεδομένης της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής επισημαίνεται ότι, από την πρώτη στιγμή της βλάβης, εξετάστηκαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής εναλλακτικά σενάρια, μεταξύ των οποίων η εγκατάσταση κινητών μονάδων αφαλάτωσης και η μεταφορά νερού με υδροφόρα οχήματα μέσω πλοίων, τα οποία, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθούν εγκαίρως. Υπό αυτά τα δεδομένα επιλέχθηκε τελικώς η λύση της μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία, για την οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προετοιμασία είχε ξεκινήσει ήδη τις προηγούμενες ημέρες, παράλληλα με την οργάνωση των υποδομών υδροληψίας και εκφόρτωσης στο λιμάνι του Λεοντίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πλοίο που θα ελλιμενιστεί στην Αίγινα θα προέλθει από την Αλεξανδρούπολη και θα μπορεί να καλύπτει παροχή τουλάχιστον 1.000 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως, ποσότητα που υπολείπεται, ωστόσο, των συνολικών ημερήσιων αναγκών του νησιού, οι οποίες εκτιμώνται σε 2.500 έως 3.000 κυβικά μέτρα.

Η Αίγινα υδροδοτούνταν για χρόνια με πλοία–υδροφόρες, καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού είχε εξαντληθεί. Η πρακτική αυτή διακόπηκε στις αρχές του 2022, με τη θέση σε λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού. Το έργο, συνολικού κόστους 24,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς πόρους του ΠΕΠ Αττικής 2014–2020 και 2021–2027, έχει μήκος 14 χιλιόμετρα και ποντίστηκε σε βάθος έως 90 μέτρων, με στόχο να αποτελέσει μόνιμη λύση για την υδροδότηση του νησιού.

Η βλάβη σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζεται σε βάθος περίπου 50 μέτρων, γεγονός που καθιστά την επέμβαση τεχνικά σύνθετη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα από πλευράς αναδόχου για την εκτέλεση των εργασιών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει κατατεθεί, έχει ήδη εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός, ενώ προβλέπεται η συμμετοχή ομάδας δυτών. Ωστόσο, «λόγω του μεγάλου βάθους, ο χρόνος παραμονής κάθε δύτη στο σημείο επέμβασης περιορίζεται σε λίγα λεπτά ημερησίως, γεγονός που επιβάλλει αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και καθιστά τις εργασίες απολύτως εξαρτώμενες από τις καιρικές συνθήκες», τονίζουν πηγές.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τον ανάδοχο εκτιμά τη διάρκεια της επέμβασης σε περίπου 15 ημέρες, υπό την προϋπόθεση συνεχόμενης περιόδου ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Μέχρι στιγμής, η έναρξη των εργασιών έχει μετατεθεί επανειλημμένα, καθώς οι συνθήκες στην περιοχή δεν επέτρεπαν την ασφαλή κατάδυση και την ανάπτυξη του εξοπλισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η προσωρινή επισκευή που πραγματοποιήθηκε το 2024 στο ίδιο σημείο του υποθαλάσσιου αγωγού δεν ακολουθήθηκε από την άμεση εφαρμογή μόνιμης τεχνικής λύσης.

Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr