Στο επίκεντρο του λειτουργικού μετασχηματισμού της ΕΥΔΑΠ βρίσκεται η πλήρης αντικατάσταση όλων των υδρομετρητών – ένα έργο τεράστιας κλίμακας που, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χάρη Σαχίνη, αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια μετρητές. Η εταιρεία έχει ήδη καταλήξει στην τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί και προετοιμάζει τη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία –όπως ανέφερε– αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους.
Ο κ. Σαχίνης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της ΕΥΔΑΠ για το 2024, ανέφερε ότι η εταιρεία προσανατολίζεται σε απευθείας συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς προμηθευτές που διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνολογία, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε ονομαστική αναφορά. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του energygame.gr, έντεκα είναι οι διεθνείς “παίκτες” που διεκδικούν έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς έξυπνων υδρομέτρων. Πρόκειται για τη γερμανική Zenner, την αμερικανική Itron, τη δανέζικη Kamstrup, την ελβετική Landis+Gyr, τη Neptune, τη Honeywell (μέσω Elster), τη Diehl Metering, τη Sensus της Xylem, τη Badger Meter, τη γαλλική Sagemcom και την ιταλική Pietro Fiorentini.
Το σχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση 250.000 υδρομέτρων κατ’ έτος, δηλαδή περίπου 1.000 υδρομέτρων την ημέρα. Για να επιτευχθεί αυτός ο ρυθμός, υπολογίζεται πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 100 μικρά συνεργεία, με κάθε συνεργείο να εγκαθιστά από 5 έως 10 μετρητές ημερησίως. Ο Χάρης Σαχίνης υπογράμμισε ότι η αντικατάσταση των υδρομέτρων δεν είναι απλώς μια προμήθεια αλλά ένα συνεχές έργο, καθώς οι μετρητές έχουν κύκλο ζωής περίπου 10 χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «αν αυτό σου πάρει 10 χρόνια για να το κάνεις, τότε κάθε 10 χρόνια θα πρέπει να αλλάζεις τους μετρητές ούτως ή άλλως».
Ως προς το κόστος της επένδυσης, η αρχική εκτίμηση προσδιορίζεται στα 300 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το τελικό κόστος ανά μετρητή αναμένεται να κυμανθεί κάτω από τα 100 ευρώ – χωρίς να μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός, καθώς οι τιμές της αγοράς μεταβάλλονται. Σχετικά με τη χρηματοδότηση και τη ρυθμιστική αντιμετώπιση, σημειώνεται πως έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη κόστους–οφέλους (cost-benefit analysis), η οποία έχει υποβληθεί στον ρυθμιστή. Η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται πλέον σε διάλογο με τη Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να καθοριστεί αν το κόστος των μετρητών θα ενταχθεί στο επενδυτικό σκέλος (και κατ’ επέκταση στην ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση) – γεγονός που θα επιτρέψει την ένταξη της δαπάνης στο επιτρεπόμενο έσοδο – ή αν θα υπολογιστεί ως μέρος των λοιπών λειτουργικών δαπανών. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πιθανότατα «θα μπει μάλλον στην ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση», αφήνοντας όμως ανοιχτή την τελική απόφαση.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα πληρώσει την επένδυση –το Δημόσιο ή η ΕΥΔΑΠ– ήταν απολύτως σαφής: οι υδρομετρητές είναι μέρος της υποχρέωσης της ΕΥΔΑΠ ως πάροχος υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης και άρα εμπίπτουν στην επιχειρησιακή της ευθύνη.
Η ΕΥΔΑΠ ενισχύει το 2025 το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο διαμορφώνεται στα 108 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 89 εκατ. προορίζονται για έργα και τα υπόλοιπα για αγορές παγίων. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν το αντίστοιχο ποσό είχε φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη στόχευση της εταιρείας για επιτάχυνση υποδομών και δικτύων. «Από τα 15 εκατ. ευρώ φτάσαμε στα 60 και τώρα πάμε στα 90, άρα η αύξηση είναι μεγάλη και σε απορρόφηση και σε προσπάθεια», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαχίνης υπογράμμισε ότι η υλοποίηση των έργων απαιτεί συντονισμό, παρακολούθηση και επιμονή, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επέκταση δικτύου στη λεωφόρο Μεσογείων – ένα έργο που ήρθε αντιμέτωπο με πλήθος απρόβλεπτων τεχνικών εμποδίων: «Βρίσκουμε πράγματα κάτω από τον δρόμο που δεν ήξερε κανείς ότι υπήρχαν».
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr