Το παζλ του μετασχηματισμού της Δυτικής Μακεδονίας αρχίζει να αποκτά σαφή μορφή, καθώς οι επενδύσεις της ΔΕΗ περνούν από το επίπεδο του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης. Με επίκεντρο τα πρώην λιγνιτικά πεδία, ο όμιλος ενεργοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων, που συνδυάζει αποθήκευση ενέργειας, τεχνολογίες αιχμής, υποδομές σταθερότητας και παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από απορριμματογενή καύσιμα.
Το χρονοδιάγραμμα έχει ήδη ενεργοποιηθεί, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, η πορεία του αντλησιοταμιευτικού έργου στην Καρδιά βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο μελετών. Το 2025 προγραμματίζεται η συμβασιοποίησή του, ώστε εντός του 2026 να ξεκινήσει η αποξήλωση των παλαιών υποδομών και η προετοιμασία για την εγκατάσταση των νέων. Αρχές του 2027 αναμένεται να ξεκινήσει η φάση της κατασκευής, με την εκκίνηση των τεχνικών εργασιών. «Βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης των μελετών. Μέσα στη χρονιά θα οριστικοποιηθεί η τεχνολογική επιλογή, ενώ θα ακολουθήσει ένας χρόνος optimization, ώστε το έργο να ξεκινήσει στις αρχές του 2027», επισημαίνει πρόσωπο με γνώση του σχεδιασμού. Η μονάδα θα υλοποιηθεί πίσω από τον παλιό σταθμό της Καρδιάς, στο σημείο των πύργων ψύξης. Βασικός στόχος είναι να τρέξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι αδειοδοτικές διαδικασίες και να ξεπεραστούν αδειοδοτικά κωλύματα.
Σημειώνεται πως η ΔΕΗ θα επενδύσει και 940 εκατ. ευρώ σε έργα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 860 MW. Στην Καρδιά το νέο έργο ύψους 430 εκατ. ευρώ θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 320 MW για 8 ώρες, ενώ εκείνο του Νοτίου Πεδίου, προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 240 MW για 12 ώρες. Τα έργα αντλησιοταμίευσης αντισταθμίζουν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ και συμβάλλουν στη σωστή κατανομή της παραγόμενης ενέργειας μέσα στην ημέρα.
Στο πεδίο των υποδομών ευστάθειας, η ΔΕΗ προχωράει με την ανακατασκευή των παλαιών γεννητριών των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς σε σύγχρονους πυκνωτές, οι οποίοι θα προσφέρουν κρίσιμες υπηρεσίες για τη ρύθμιση της τάσης και τη στατική ευστάθεια του συστήματος υπερυψηλής τάσης. Οι παλαιές γεννήτριες των μονάδων «Καρδιά ΙΙΙ» και «Καρδιά IV» του ΑΗΣ θα μετατραπούν σε σύγχρονους πυκνωτές και θα συμβάλουν σημαντικά στη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού συστήματος. Πληροφορίες του energygame.gr αναφέρουν πως το έργο βρίσκεται σε πλήρη τεχνική ωριμότητα από πλευράς της ΔΕΗ, η οποία έχει ολοκληρώσει τον σχετικό φάκελο και αναμένει την προκήρυξη του διαγωνισμού από τον ΑΔΜΗΕ για την παροχή της υπηρεσίας. «Οι μελέτες ολοκληρώνονται και έχει κλειδώσει η κατάλληλη τεχνολογία», τονίζουν πηγές.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα έργα ΑΠΕ στην περιοχή της Καρδιάς, με τα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχουν αδειοδοτηθεί να προχωρούν κανονικά και τους υποσταθμούς να κατασκευάζονται ήδη στις καθορισμένες θέσεις. Το επενδυτικό πλέγμα που αναπτύσσεται γύρω από τον πρώην λιγνιτικό σταθμό αποτελεί κομβικό τμήμα του νέου χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ στην περιοχή και συμπληρώνεται από κρίσιμες υποδομές.
Η περιοχή μετατρέπεται σε βασικό πυλώνα παραγωγής «πράσινης ενέργειας» για τη χώρα. Εκεί όπου επί 70 χρόνια παραγόταν ηλεκτρισμός από λιγνίτη, δρομολογείται πλέον η ανάπτυξη δεκάδων μικρών και μεγάλων έργων ΑΠΕ, που σηματοδοτούν την επόμενη μέρα για το ενεργειακό μείγμα. Μάλιστα, το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2.130 MW, τα οποία κατασκευάζονται εντός των παλαιών λιγνιτικών πεδίων, με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 1,2 δισ. ευρώ. Η ενέργεια που θα παράγεται μπορεί να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες περισσότερων από 700.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθιστώντας τη Δυτική Μακεδονία κεντρικό κρίκο στην αλυσίδα του εθνικού στόχου για την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr