Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάνονται 6,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καθαρού, επεξεργασμένου νερού λόγω διαρροών στα δίκτυα — ποσότητα που αντιστοιχεί σε δυόμισι φορές τον όγκο της λίμνης Τριχωνίδας, της μεγαλύτερης φυσικής λίμνης της Ελλάδας. Η εικόνα είναι αποκαλυπτική: καθαρό, πόσιμο νερό — που έχει ήδη συλλεχθεί, επεξεργαστεί και φτάσει στα πρόθυρα κατανάλωσης — εξαφανίζεται λόγω των πεπαλαιωμένων δικτύων της Ευρώπης, χωρίς να προσφέρει ούτε μία σταγόνα ωφέλειας. Τα νούμερα αυτά έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (FIEC), Piero Petrucco, στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο της FIEC στην Αθήνα.
Όπως υπογράμμισε το φαινόμενο αυτό είναι το άμεσο αποτέλεσμα δεκαετιών υποεπένδυσης σε υποδομές και ενός μοντέλου διαχείρισης που παραβλέπει το αυτονόητο: το νερό στην Ευρώπη, δεν είναι ανεξάντλητο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Piero Petrucco, τα 6,5 δισ. κυβικά μέτρα που χάνονται ετησίως ισοδυναμούν με την ετήσια κατανάλωση Γαλλίας και Γερμανίας μαζί. Κάθε κυβικό αντιστοιχεί σε 1.000 λίτρα πόσιμου νερού — πράγμα που σημαίνει ότι η απώλεια ισοδυναμεί με 6,5 τρισεκατομμύρια λίτρα καθαρού νερού, τα οποία αντλούνται, φιλτράρονται, χλωριώνονται, μεταφέρονται και… τελικά εξατμίζονται μέσα από διαρροές σε δίκτυα που δεν άντεξαν τον χρόνο.
Ο Piero Petrucco τόνισε ότι η κατασκευαστική βιομηχανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. «Διαθέτουμε τα εργαλεία, τη γνώση και την εμπειρία για να ανασχεδιάσουμε το σύστημα και να μειώσουμε τις απώλειες», είπε. Όμως, όπως προειδοποίησε, καμία πολιτική δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς μια νέα θεσμική και επενδυτική στρατηγική — γι’ αυτό και η FIEC στηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για μια Νέα Μπλε Συμφωνία (EU Blue Deal).
Η «αχίλλειος πτέρνα» κάθε εταιρείας ύδρευσης είναι το δίκτυό της. Το δίκτυο ύδρευσης της Αθήνας και των γύρω περιοχών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα δίκτυα στην Ευρώπη, εξυπηρετώντας πάνω από 4,5 εκατομμύρια κατοίκους σε 69 δήμους. Σήμερα περίπου 15% του συνολικού όγκου ύδατος χάνεται λόγω διαρροών. Ο στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι να μειωθούν οι συνολικές διαρροές στο 8%-9% έως το 2029 -ποσοστά που θεωρούνται βέλτιστα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πρακτικές διαχείρισης δικτύων ύδρευσης.
Η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί ένα δεκαετές επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο στοχεύει μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης και στη βελτίωση των υποδομών επεξεργασίας νερού. Μέσα από αυτό το σχέδιο δίνεται προτεραιότητα σε έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης του υδροδοτικού συστήματος, με στόχο την εξασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του νερού στην Αττική. Από το συνολικό ποσό, ένα σημαντικό ποσοστό κατευθύνεται σε έργα ύδρευσης, βελτίωσης των μονάδων επεξεργασίας νερού και εγκατάστασης έξυπνων μετρητών, με προϋπολογισμό 690 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο 32% των συνολικών επενδύσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν την αντικατάσταση παλαιών αγωγών, την ενίσχυση των δεξαμενών αποθήκευσης, την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων για τη διαχείριση του νερού και τη μείωση των διαρροών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης επεσήμανε ότι, παρά τις αυξημένες επενδυτικές ανάγκες, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή νερού ανά κυβικό μέτρο στην Ευρώπη — μετά το Μιλάνο. Αν και η τιμολογιακή αυτή πολιτική είναι κοινωνικά σημαντική, ανέφερε ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς την εξασφάλιση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης, οι οποίες θα επιτρέψουν την υλοποίηση των αναγκαίων έργων χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, ειδικά των πιο ευάλωτων.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr