Η Ευρώπη μοιάζει να πατά ξανά το κουμπί της πυρηνικής ενέργειας -όχι ως επιλογή ανάγκης, αλλά ως στρατηγική επανεκτίμησης. Η δεκαετής αφοριστική στάση απέναντι στους πυρηνικούς αντιδραστήρες τήκεται μέσα στον καύσωνα νέων ενεργειακών και γεωπολιτικών αναγκών. Τις τελευταίες εβδομάδες, εξελίξεις που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιανόητες καταγράφονται σε τρεις διαφορετικές πρωτεύουσες: το Βερολίνο, το Παρίσι και την Κοπεγχάγη. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι φαίνεται να επανεξετάζουν την είσοδο της πιο διχαστικής μορφής ενέργειας της Ευρώπης.
Σε αυτό το μεταβαλλόμενο σκηνικό, η πυρηνική ενέργεια αρχίζει να αποκτά θέση και στον ελληνικό δημόσιο διάλογο, με επιχειρηματικά σχήματα να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη στρατηγική απάντηση. «Η πραγματικότητα είναι σαφής: χωρίς πυρηνική ενέργεια, η Ευρώπη δυσκολεύεται να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους απανθρακοποίησης. Η πυρηνική ενέργεια είναι η μόνη διαθέσιμη λύση μηδενικών εκπομπών που μπορεί να παρέχει συνεχή, αξιόπιστη και ανταγωνιστική ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα. Παράλληλα, ενδυναμώνει τη βιομηχανική ανθεκτικότητα και μειώνει την εξάρτηση από εισαγόμενους πόρους», αναφέρει στο energygame.gr ο Διονύσης Χιώνης, συνιδρυτής της Athlos Energy.
Και συμπληρώνει λέγοντας πως «στην Athlos Energy πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσει το πρώτο της πυρηνικό πρόγραμμα. Έχουμε πάρει τη συνειδητή απόφαση να είμαστε οι πρώτοι που θα κάνουν αυτό το βήμα. Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε φορείς, ιδρύματα, βιομηχανία και πολίτες, για να οικοδομήσουμε μαζί ένα θεσμικό, τεχνολογικό και κοινωνικό υπόβαθρο που θα στηρίξει αυτήν την αναγκαία στρατηγική επιλογή.
Η μετάβαση αυτή μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη: ενεργειακή αυτονομία, κλιματική ουδετερότητα, νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και επαναβιομηχάνιση της χώρας. Παρατηρούμε αυξημένο ενδιαφέρον από μεγάλες και μικρότερες ελληνικές εταιρείες, που αντιλαμβάνονται ότι χωρίς πυρηνική ενέργεια οι δεσμευτικοί στόχοι βιωσιμότητας της Ε.Ε. είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν», σημειώνει.
Πάντως, το διακύβευμα είναι η Ελλάδα να μη χάσει το momentum. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο energygame.gr o Γιώργος Λάσκαρης, πυρηνικός φυσικός και πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής «Δέον» (Deon Policy Institute): «Αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί άμεσα, θα χάσει τη μάχη για χαμηλές τιμές ενέργειας και συνεπώς θα μείνει πίσω η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η χώρα έχει βάλει την Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο της ανάπτυξής της -η οποία απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας».
Ο κ. Λάσκαρης παραδέχτηκε πως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι και παραμένει το μεγάλο αρχικό κεφαλαιακό κόστος. «Τώρα που η Γερμανία έκανε την στροφή προς την πυρηνική ενέργεια, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει κεφάλαια για Μικρούς Αρθρωτούς Αντιδραστήρες από την Ε.Ε. Η χώρας μας όχι μόνο δεν πρέπει να μείνει πίσω, αλλά πρέπει να πρωτοπορήσει. Δεδομένου ότι η μικρή Ελλάδα ελέγχει το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας, η πατρίδα μας έχει την ευκαιρία να πρωτοστατήσει στην ενεργειακή μετάβαση στην θάλασσα μέσω της πυρηνικής ενέργειας. Έτσι, έχουμε μια διπλή ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέους τομείς στην οικονομία και νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης», τονίζει.
Η αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου επανακαθορίζει την πυρηνική ισορροπία
Η στροφή της Γερμανίας, την οποία επικαλείται και ο κ. Λάσκαρης, λειτουργεί ήδη ως σημείο καμπής στον ευρωπαϊκό διάλογο. Η Γερμανία, μέχρι πρότινος σύμβολο της μεταπυρηνικής Ευρώπης, κάνει ένα ιστορικό βήμα προς μία κατεύθυνση σύμπλευσης με τη Γαλλία. Η νέα κυβέρνηση υπό τον Φρίντριχ Μερτς στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν θα μπλοκάρει άλλο τις γαλλικές προσπάθειες να ενταχθεί η πυρηνική ενέργεια στο ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πρόκειται για ένα άτυπο τέλος στον γαλλογερμανικό «πόλεμο», που κρατούσε επί χρόνια το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο διχασμένο. Συν τοις άλλοις, ο Μερτς φέρεται διατεθειμένος να εξετάσει ακόμη και την προοπτική να ενταχθεί η Γερμανία στο «πυρηνικό δίχτυ ασφαλείας» της Γαλλίας, ως ασπίδα αποτροπής απέναντι σε μελλοντικές απειλές από τη Ρωσία.
Η νέα συμμαχία Βερολίνου-Παρισιού αναμένεται να λειτουργήσει ως εναρκτήριο λάκτισμα για ολόκληρη την Ένωση, ενώ ήδη 12 κράτη-μέλη της Ε.Ε. με πυρηνικούς σταθμούς ζητούν με κοινή επιστολή προς την Κομισιόν την αναγνώριση της συμπληρωματικότητας μεταξύ πυρηνικής και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η επιστολή, σύμφωνα με τους FT, καλεί για επικαιροποίηση της χαρτογράφησης του πυρηνικού κλάδου στην Ε.Ε. και τη δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων, ώστε να σταλεί σαφές σήμα προς τους επενδυτές και τη βιομηχανία.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr