Το βιομηχανικό success story της Θράκης: Πέντε επιχειρήσεις που ακμάζουν

Οι ετήσιες εξαγωγές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης φτάνουν το 1 δισ., ποσοστό που αντιστοιχεί στο 2% των συνολικών εξαγωγών

Ο πρόεδρος ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Μιλώντας πρόσφατα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εξαγωγέων, Συμεών Διαμαντίδης, ανέφερε ότι οι ετήσιες εξαγωγές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης φτάνουν το 1 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Τόνισε όμως ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή —με κυριότερη την έλλειψη υποδομών— λειτουργούν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και επιδεικνύουν αξιοσημείωτη βιομηχανική παρουσία, αποτελώντας παραδείγματα ανθεκτικότητας.

Πλαστικά Θράκης: Από το σακί στο διεθνές δίκτυο

Ο όμιλος Πλαστικά Θράκης, με έδρα την περιοχή, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της περιοχής. Ξεκίνησε το 1977 από τον Σταύρο Χαλιορή, με ρίζες στην Κωνσταντινούπολη και καταγωγή από τη Χίο. Το πρώτο εργοστάσιο κατασκευάστηκε το 1980 και παρήγαγε υφαντά σακιά πολυπροπυλενίου για εξαγωγή. Η επέκταση συνεχίστηκε με τη δημιουργία εργοστασίου τεχνικών υφασμάτων και, το 1992, εργοστασίου παραγωγής νημάτων στην Ξάνθη. Το 1995, η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σήμερα, την ηγεσία του ομίλου έχει αναλάβει ο γιος του ιδρυτή, Κωνσταντίνος Χαλιορής.

Η δραστηριότητα της εταιρείας καλύπτει μεταξύ άλλων τη βιομηχανία τροφίμων με προϊόντα συσκευασίας (όπως πλαστικά γιαούρτης) και τα τεχνικά υφάσματα για τις κατασκευές. Από το 2007 έχει παρουσία και στις ΗΠΑ, με εξαγορές εταιρειών στον τομέα των γεωυφασμάτων. Το 2024, ο όμιλος σημείωσε κύκλο εργασιών 370,36 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 11 εκατ. ευρώ (έναντι 18,32 εκατ. ευρώ το 2023).

Sunlight: Η καινοτομία στην ενέργεια με βάση την Ξάνθη

Η Sunlight, με εγκαταστάσεις στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, ειδικεύεται στις μπαταρίες και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Ανήκει στον όμιλο του Πάνου Γερμανού και έχει παρουσία σε πολλούς τομείς, από τη βιομηχανία μέχρι την άμυνα. Η ιστορία της ξεκινά στις αρχές του ’90, όταν ο Πάνος Γερμανός εξαγόρασε την επιχείρηση από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Από τότε έχει εξελιχθεί σε έναν διεθνοποιημένο όμιλο με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα.

Το 2024, τα έσοδα της εταιρείας έφτασαν το 1,032 δισ. ευρώ (μικρή μείωση από το 2023), ωστόσο τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν στα 102,5 εκατ. ευρώ. Παρά τα θετικά λειτουργικά αποτελέσματα, κατέγραψε ζημιές προ φόρων ύψους 13,8 εκατ. ευρώ.

Βεργίνα: Η ελληνική μπίρα που αντιστάθηκε στις πολυεθνικές

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή, ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Πολιτόπουλο με στόχο τη δημιουργία της πρώτης ελληνικής μπίρας. Αντιμετώπισε ισχυρό ανταγωνισμό από τις πολυεθνικές Heineken και Carlsberg, οδηγώντας την εταιρεία ακόμα και σε δικαστικές διαμάχες. Το 2014, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο-ρεκόρ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ύψους 31,4 εκατ. ευρώ, που τελικά μειώθηκε σε 26,7 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται, με νέες επενδύσεις όπως ένα εργοστάσιο κυτιοποιίας στη Ροδόπη (50 εκατ. ευρώ επένδυση και 100 νέες θέσεις εργασίας). Το εργοστάσιο θα μπορεί να παράγει έως 1 δισ. κουτιά αλουμινίου ετησίως. Το 2024, η εταιρεία πέτυχε τζίρο 31,42 εκατ. ευρώ και EBITDA 6 εκατ., σημειώνοντας συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Εβροφάρμα: Ποιοτικό γάλα δίπλα στα σύνορα

Η Εβροφάρμα, με έδρα το Διδυμότειχο, λειτουργεί σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ. από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ιδρύθηκε το 1994 από τα αδέρφια Παπαζηλάκη και μπήκε στο Χρηματιστήριο το 2000. Η εταιρεία ξεκίνησε με την παραγωγή φρέσκου γάλακτος για την τοπική αγορά και σταδιακά επεκτάθηκε με περισσότερα προϊόντα. Σήμερα, το 30% των πωλήσεων της γίνεται μέσω της Lidl σε 14 χώρες, ενώ το 50% των συνολικών της πωλήσεων προέρχεται από αυτή τη συνεργασία.

Το 2024, η εταιρεία σημείωσε κύκλο εργασιών 45,72 εκατ. ευρώ (μείωση 6,2%) και καθαρά κέρδη 2,28 εκατ. ευρώ. Απασχολεί 180 εργαζομένους, κυρίως από τον βόρειο Έβρο, και συνεργάζεται με 450 κτηνοτρόφους από όλη τη Θράκη.

Ακρίτας: Δυναμική επανεκκίνηση

Η Ακρίτας, με έδρα την Αλεξανδρούπολη και εργοστάσιο στο Τυχερό Έβρου, εξειδικεύεται στην παραγωγή τεχνητής ξυλείας. Ιδρύθηκε το 1977 από τον Αθανάσιο Σαράντη και, μετά από δύσκολες περιόδους, κατάφερε να ανακάμψει πλήρως. Αναδιάρθρωσε τη λειτουργία και τα οικονομικά της, επιστρέφοντας σε κερδοφορία.

Το 2024, η εταιρεία κατέγραψε τζίρο 38,29 εκατ. ευρώ (πτώση 5,6% από το 2023) και καθαρά κέρδη 3 εκατ. ευρώ, σημαντικά μειωμένα από τα 15,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς λόγω τραπεζικής αναχρηματοδότησης. Το 20% των πωλήσεων προέρχεται από εξαγωγές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη τριετές επενδυτικό σχέδιο 25 εκατ. ευρώ για αύξηση παραγωγικότητας και μείωση κόστους.

Αναδημοσίευση από Απογευματινή