Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δήλωσε ότι η εταιρεία κατασκευάζει πολλά τεράστια κέντρα δεδομένων για να τροφοδοτήσει τις προσπάθειές της για τεχνητή νοημοσύνη, με το πρώτο να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο. «Ονομάζουμε το πρώτο Προμηθέα και θα είναι διαθέσιμο το 2026», ανακοίνωσε σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Threads σήμερα (Δευτέρα, 14/7). «Κατασκευάζουμε επίσης πολλά ακόμη τιτάνια clusters. Μόνο ένα από αυτά καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του αποτυπώματος του Μανχάταν», συμπλήρωσε.
Απογοητευμένος από την ποιότητα των προηγούμενων προσπαθειών της Meta στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο Ζούκερμπεργκ έχει δημιουργήσει μια ομάδα ειδικών τις τελευταίες εβδομάδες για να επιτύχει την τεχνητή γενική νοημοσύνη – ή AGI, την ιδέα ότι οι μηχανές μπορούν να εκτελούν το ίδιο καλά με τους ανθρώπους διάφορες εργασίες.
Η νέα ομάδα του Meta Superintelligence Labs περιλαμβάνει ερευνητές που έχουν προσληφθεί από την OpenAI, την DeepMind της Google και άλλες κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Η Meta πρόσφατα επέλεξε τον συνιδρυτή της Scale AI, Αλεξάντρ Γουάνγκ, ως επικεφαλής της τεχνητής νοημοσύνης, αποκτώντας μερίδιο 49% στην εταιρεία του αξίας 14,3 δισ. δολαρίων.
Ο Ζούκερμπεργκ περιέγραψε τα υπό ανάπτυξη κέντρα δεδομένων ως «συστάδες» πολλαπλών γιγαβάτ, γεγονός που θα τα κατατάξει μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο. Ενώ τα περισσότερα κέντρα δεδομένων σήμερα στεγάζουν μόνο εκατοντάδες μεγαβάτ χωρητικότητας το καθένα, αρκετές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η OpenAI και η Oracle Corp., συμμετέχουν σε σχέδια για την ανάπτυξη κέντρων ικανών να χειριστούν αρκετά γιγαβάτ.
Στην ανάρτησή του, ο Ζούκερμπεργκ επικαλέστηκε τη SemiAnalysis λέγοντας ότι η Meta βρίσκεται σε καλό δρόμο για να είναι η πρώτη που θα στεγάζει «συστάδα» χωρητικότητας μεγαλύτερη από ένα γιγαβάτ.
Οι μετοχές της Meta σημείωσαν άνοδο 1,1% στα 725,30 δολάρια μετά την παραπάνω είδηση. Τον Απρίλιο, η Meta ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να δαπανήσει έως και 72 δισ. δολάρια, με έμφαση στις επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη και κέντρα δεδομένων. Η Meta, η οποία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από διαφημίσεις στο Facebook, το Instagram, το WhatsApp και το Messenger, συνέχισε να σημειώνει ετήσια αύξηση στις πωλήσεις.