Στην επόμενη τριετία θα φανεί η απόδοση του ομίλου Ελληνικά Οινοποιεία, σύμφωνα με τον Ηλία Γεωργιάδη, βασικό μέτοχο της Premia και της Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., που έχει αποκτήσει την Οινοποιία Μπουτάρη, το Κτήμα Σεμέλη, το νερό Ιόλη και το 50% της Navarino Vineyards από κοινού με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ.
«Στόχος μας, να έχουμε περιθώριο καθαρού κέρδους 15%»
«Θα είμαστε ευχαριστημένοι από τα Ελληνικά Οινοποιεία, εάν φτάσουμε σε ποσοστό κερδοφορίας 15% μετά τα λειτουργικά έξοδα. Μπορεί να μην είμαστε εκεί φέτος, αλλά εκτιμώ ότι είναι εφικτό. Σας θυμίζω ότι διατηρούμε 2.000 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων. Δηλαδή, εάν έχουμε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 3 εκατομμύριων ευρώ, με τζίρο 30 εκατομμύρια ευρώ, είναι πολλά;».
«Είμαι σίγουρος ότι σε περίπου 2-3 χρόνια από σήμερα θα δείτε τη διαφορά στα Ελληνικά Οινοποιεία. Δεν κάνουμε κάτι ούτε για πλάκα, ούτε από χόμπι», πρόσθεσε ο κύριος Γεωργιάδης. «Επιπλέον, έχουμε και τα ακίνητα των οινοποιείων, όπου ιδιοκτήτρια είναι η Premia, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται πολλές συνέργειες μεταξύ των Οινοποιείων και της Premia».
«Εκτός των άλλων, οφείλουμε ως επιχειρηματίες να κάνουμε κάποιες κινήσεις που βοηθούν τη χώρα μας και προσφέρουν δουλειά σε μικρές πόλεις. Όπως η Λαμία με το Ιόλη, αλλά και η Νάουσα, όπου βρίσκεται ένα από τα Οινοποιεία του Μπουτάρη», πρόσθεσε ο Ηλίας Γεωργιάδης.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η Μπουτάρης εκ των πραγμάτων δεν θα γίνει ξανά η εταιρεία που ήταν κάποτε, όταν έκανε τζίρο πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ. Για παράδειγμα, το 2004 η Οινοποιία Μπουτάρη είχε τζίρο 31,15 εκατομμύρια ευρώ με ζημίες μετά από φόρους 3,78 εκατομμύρια ευρώ και το 2005 τζίραρε 30 εκατομμύρια ευρώ με κέρδη μετά από φόρους 560 χιλιάδες ευρώ.
«Εμείς όταν πήραμε τον Μπουτάρη έκανε τζίρο 9 εκατομμύρια ευρώ, είχε υψηλές ζημίες και χρειαζόταν να γίνει αρκετή δουλειά. Το 2025 θα κλείσουμε με τζίρο περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον είναι μία υγιής εταιρεία. Ολοκληρώσαμε την εξυγίανση και απομένουν οι τελικές λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό στα οινοποιεία της Νάουσας και της Τρίπολης. Εξετάζουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του κρασιού και να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας σε όλο το φάρμα λειτουργίας και διανομής», ανέφερε ο κύριος Γεωργιάδης.
Αντίστοιχα, στάθηκε στο γεγονός ότι το Κτήμα Σεμέλη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και φέτος θα κάνει τζίρο περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, «και όταν την αποκτήσαμε είχε τζίρο 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνέργειες, ωστόσο, που αναπτύσσονται μεταξύ των οινοποιείων αλλά και των ομάδων πωλήσεων του Μπουτάρη και του Σεμέλη βοηθούν την ανάπτυξη του ομίλου Ελληνικά Οινοποιεία».
«Αλλά και το εμφιαλωμένο νερό Ιόλη, όταν το αποκτήσαμε από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, είχε τζίρο κάτω από 4 εκατομμύρια και φέτος θα κλείσουμε στα 8 εκατομμύρια ευρώ», συμπλήρωσε ο Ηλίας Γεωργιάδης. «Έχουμε κάνει τεράστια βήματα σε δύο χρόνια. Δεν ήταν εύκολο, καθώς χρειάστηκε πολύς χρόνος. Και η Premia μου πήρε πάρα πολύ χρόνο όταν την αποκτήσαμε ως Pasal κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και συνεχίζει να απαιτεί χρόνο. Ωστόσο, τα Ελληνικά Οινοποιεία έχουν κάνει τεράστια βήματα. Σας θυμίζω, επίσης, ότι κάναμε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 6,5 εκατομμυρίων ευρώ με την είσοδο του Γιώργου Δασκαλάκη, ιδρυτή της Stoiximan. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για νέες επενδύσεις το προσεχές διάστημα», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Κατά τον ίδιο ο τζίρος του 2025 για τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία θα υπερβεί τα 30 εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι κάτω γραμμές του ισολογισμού είναι θετικές, αποφέροντας κέρδη.
«Προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα ακόμα καλό στον Τσάνταλη – Οι τράπεζες δεν απάντησαν ποτέ»
Για την περίπτωση εξαγοράς Τσάνταλη, όπου ο όμιλος επέδειξε ενδιαφέρον, είπε ότι αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση πτώχευσης. «Εγώ δεν φταίω, πήγα να κάνω ένα ακόμα καλό. Εάν την είχαμε πάρει την πρώτη φορά, είχαν τόσα κρασιά σε απόθεμα, εκατομμύρια λίτρα, που σήμερα είναι για πέταμα και θα τα πληρώναμε. Σήμερα δεν θα τα πληρώσω».
«Δεν κάναμε ούτε μία συζήτηση με τις τράπεζες. Εμείς καταθέσαμε πρόταση στις τράπεζες και δεν μας απάντησαν ποτέ», πρόσθεσε.
«Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα ακόμα καλό, να σώσουμε μία ιστορική εταιρεία. Και αν μπορέσουμε, θα το κάνουμε. Μπορεί να πάρουμε τα εμπορικά σήματα, κάποια κτίρια τα οποία, ωστόσο, δεν ξέρω κατά πόσο αξίζουν. Αλλά και μισθώνοντας κτήματα του Τσάνταλη, κάναμε ένα ακόμα καλό, καθώς δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν όλοι όσοι απασχολούνται σε αυτά. Ταυτόχρονα, σώσαμε και τα κτήματα, τα οποία σταδιακά θα πέθαιναν».