Στην προοπτική που μπορεί να έχει ο τομέας πώλησης ηλεκτρικών συσκευών πόνταραν τα τελευταία χρόνια τόσο το Πλαίσιο όσο και τα Public. Στην πρώτη περίπτωση η αλυσίδα, με προϊόντα κυρίως στον χώρο της τεχνολογίας και των ειδών γραφείου, αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να ξεκινήσει τη δραστηριοποίησή της στις οικιακές συσκευές, ενώ και η δεύτερη έκανε το ίδιο, απορροφώντας τη Media Markt, η οποία εισήλθε στην Ελλάδα το 2005, με πρώτο κατάστημα στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι.
Το 2006 η Media Markt άνοιξε νέα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Φάληρο, Περιστέρι και Αγ. Ι. Ρέντη, ενώ στόχος της τότε μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρικών στην Ευρώπη ήταν ο αριθμός να φθάσει τα 20 καταστήματα. Ο γερμανικός όμιλος Metro, ιδιοκτήτης και της αλυσίδας Saturn, που επίσης δραστηριοποιήθηκε στη χώρα μας το 2008, πίστευε ιδιαίτερα στην Ελλάδα, καθώς έβλεπε την αγορά των ηλεκτρικών να αυξάνεται θεαματικά χρόνο με τον χρόνο (το 2007 οι πωλήσεις ηλεκτρικών έφθασαν στο ποσό-ρεκόρ των 3,2 δισ. ευρώ). Η Saturn εγκαινίασε το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα το 2008, για να αποχωρήσει το 2011, εν μέσω οικονομικής κρίσης, μεταβιβάζοντας τα τρία καταστήματά της στη Media Markt (Καλλιθέα, Γέρακα, Σταυρούπολη), ενώ η δεύτερη έκανε συντήρηση δυνάμεων. Το μόνο που κρατούσε τους Γερμανούς ζεστούς στην Ελλάδα ήταν η κατάρρευση του ανταγωνισμού, με τις περισσότερες ελληνικές αλυσίδες (Κορασίδης, Ηλεκτρονική Αθηνών, Εικόνα – ‘Ηχος, ΣΕΗΟΣ, Συκάρης) να βγαίνουν εκτός αγοράς. Έχοντας εδραιωθεί, λοιπόν, στη δεύτερη θέση της αγοράς πίσω από την -βρετανικών συμφερόντων- Κωτσόβολος, θεωρούσαν ότι μετά την κρίση θα μπορούσαν (όπως άλλωστε συνέβη με την Κωτσόβολος) να βγουν πολλαπλά κερδισμένοι.
Εν τέλει, η Media Markt περιήλθε το 2019 στην Public, χωρίς να πετύχει την εδραίωσή της στην ελληνική αγορά, και το 2023 η δεύτερη κατέβασε τις πινακίδες των καταστημάτων της πρώτης, δημιουργώντας στη θέση τους τα καταστήματα Public+Home και σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την επίσημη είσοδo της αλυσίδας συμφερόντων του ομίλου Olympia, του Πάνου Γερμανού, και στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών.
Σε κρίσιμη καμπή ο κλάδος των ηλεκτρικών συσκευών – Το στοίχημα της Πλαίσιο
Σύμφωνα, ωστόσο, με πηγές της αγοράς, ο κλάδος των ηλεκτρικών συσκευών βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή αυτήν τη στιγμή, παρουσιάζοντας σημάδια κορεσμού, αλλά και προβληματισμό στους πρωταγωνιστές του.
Αφενός το Πλαίσιο συνεχίζει να επιδιώκει τη μεγέθυνση των μεριδίων του στην αγορά ηλεκτρικών, «αγοράζοντας» τζίρο για να το πετύχει, κάτι που φάνηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα του 2024, όπου ο κύκλος εργασιών ήταν αυξημένος στα 480,12 εκατομμύρια ευρώ από 468,77 εκατομμύρια το 2023, καταγράφοντας ανάπτυξη 2,4%, έναντι ανάπτυξης 7,8 το 2023 σε σχέση με το 2022. Ωστόσο, από το 2022 και μετά το Πλαίσιο χάνει διαρκώς σε κερδοφορία, η οποία σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους το 2021, όταν ήταν 8,46 εκατομμύρια, μειώθηκε σε 5,06 εκατομμύρια το 2022, σε 4,45 εκατομμύρια το 2023 και σε 1,28 εκατομμύρια ευρώ το 2024, σημειώνοντας πτώση 71,2% την τελευταία χρονιά.
Σημείο που φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι απασχολεί την αγορά, είναι το γεγονός ότι ο τομέας των ηλεκτρικών συσκευών παρουσιάζει έντονη κυκλικότητα ως προς την κατανάλωση, με μικρό βαθμό αντικατάστασης των συσκευών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι καταναλωτές αγοράζουν συσκευές όταν πραγματικά τις έχουν ανάγκη ή όταν υπάρχουν κρατικά προγράμματα, όπως το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», που επιδοτούσε την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες συσκευές.
Πόσοι διεκδικούν τον τζίρο των ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τα 2,93 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν ο συνολικός τζίρος της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών το 2024, εάν κάποιος αφαιρέσει τα προϊόντα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, ο τζίρος των οποίων ήταν περί τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, απομένουν περί τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στον τζίρο που φέρνουν από μόνες τους οι ηλεκτρικές συσκευές. Κύκλος εργασιών που προέρχεται από περίπου 800 σημεία πώλησης των αλυσίδων ηλεκτρικών, των συνεταιρισμών όπως η Expert Hellas και η Electronet, που κυρίως τροφοδοτούνται από τη δύναμή τους, την περιφέρεια, ενώ υφίστανται και οι μεμονωμένες μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.
Αριθμός καταστημάτων που θεωρείται αρκετά μεγάλος για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς, παρά το γεγονός ότι αυτή τροφοδοτείται και από την αγορά εξοπλισμού για καταλύματα λόγω του τουρισμού.
Πόσο «ορατές» είναι κάποιες αλυσίδες ηλεκτρικών στη συνείδηση του καταναλωτή;
Από την άλλη πλευρά, καίριο είναι και το κατά πόσο το Πλαίσιο, αλλά και η Public, που δεν αποτελούσαν παραδοσιακές αλυσίδες ηλεκτρικών συσκευών, όπως για παράδειγμα η Κωτσόβολος, έχουν καταφέρει να ταυτιστούν με αυτόν τον ρόλο στη συνείδηση των Ελλήνων καταναλωτών.
Σε ό,τι αφορά την Κωτσόβολος, παραμένει σταθερά πρώτη δύναμη στον κλάδο με βάση τον τζίρο της, εμπλουτίζοντας τη δραστηριότητά της και με άλλα προϊόντα στην πορεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ανάπτυξης των retail media. Διαφημίζοντας, δηλαδή, προϊόντα για λογαριασμό των προμηθευτών τους μέσα από τα φυσικά καταστήματα ή το ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπου μπορεί να αξιοποιήσει την προσβασιμότητά της σε μεγάλο εύρος καταναλωτών, αφενός λόγω του ισχυρού δικτύου που διαθέτει, αφετέρου λόγω των data και της δυναμικής που παρουσιάζει το ηλεκτρονικό της κανάλι.
Να σημειωθεί ότι η Κωτσόβολος είχε τζίρο στην περίοδο από 1.5.2023 έως και 30.4.2024 που ανήλθε στα 711 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος από τα 742,23 εκατομμύρια της αντίστοιχης περιόδου των ετών 2022-2023, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να μειώνονται στα 2,04 εκατομμύρια ευρώ, από 10,48 εκατομμύρια ευρώ.
Ο στόχος του απελθόντος CEO για κερδοφορία και η έλευση του Δημήτρη Γαλάνη από την Praktiker
Tα Public, από την πλευρά τους, έχοντας να παρουσιάσουν διαδοχικές συσσωρευμένες ζημίες, συνεχίζουν να αναζητούν διέξοδο τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα τον Ρόμπυ Μπουρλά αντικατέστησε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Δημήτρης Γαλάνης, προερχόμενος από την Praktiker Hellas, έχοντας θητεύσει κατά το παρελθόν ως εμπορικός διευθυντής της Κωτσόβολος.
Διατηρεί, επομένως, την εμπειρία στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και της διαχείρισης αλυσίδων με αυτόν τον προσανατολισμό. Και αποτελεί ουσιαστικά τον άνθρωπο ειδικών αποστολών, που καλείται να νοικοκυρέψει την Public. O προκάτοχός του, Ρόμπυ Μπουρλάς, μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων τον Σεπτέμβριο του 2023, είχε πει ότι στόχος ήταν το 2024 τα Public να παρουσιάσουν κερδοφορία μετά από φόρους και μάλιστα χωρίς περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν παρέμεινε στην επιχείρηση, τουλάχιστον έως τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2024, η οποία εκκρεμεί για την ώρα, προκειμένου να φανεί εάν ο στόχος αυτός, που ο ίδιος είχε θέσει, επετεύχθη ή όχι.