Πώς προσαρμόζονται στους δασμούς εταιρείες μουσικών οργάνων

Η D’Addario που κατασκευάζει στις ΗΠΑ χορδές & μπαγκέτες για κορυφαίους μουσικούς εξάγει το 45% της παραγωγής της σε 120 χώρες στον κόσμο

Ηλεκτρική κιθάρα © Unsplash

Μία φορά την εβδομάδα, τα στελέχη της D’Addario & Company, εταιρεία που κατασκευάζει χορδές και μπαγκέτες για κορυφαίους μουσικούς παγκοσμίως— συγκεντρώνονται στην έδρα της εταιρείας, περίπου 65 χιλιόμετρα ανατολικά της Νέας Υόρκης, για να σχεδιάσουν την αντίδρασή τους στους δασμούς Τραμπ και τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο.

«Το αποκαλούμε κυριολεκτικά “ομάδα διαχείρισης του εμπορικού πολέμου”», λέει στο Reutetrs ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Ντ’Αντάριο ΙΙΙ.

Τον Απρίλιο, όταν η αναταραχή από τους δασμούς κορυφωνόταν, συναντιόντουσαν καθημερινά. Πλέον, έχουν περιορίσει τις συναντήσεις σε εβδομαδιαίες, καθώς έχουν αποκτήσει εμπειρία στο να προσαρμόζονται στους διαρκώς μεταβαλλόμενους κανόνες, χαράσσοντας σχέδια για να προστατεύσουν τη δραστηριότητά τους και να εκμεταλλευτούν ενδεχόμενες ευκαιρίες.

Τέτοιες στρατηγικές συνεδριάσεις διεξάγονται σε όλη την εταιρική Αμερική, καθώς οι δασμοί του Τραμπ προκαλούν εμπλοκές και πρόσθετο κόστος στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες που χτίστηκαν επί δεκαετίες. Για τη D’Addario —μια οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία άνω του μισού αιώνα— αυτό σήμαινε πλήρη αναθεώρηση κάθε πτυχής της λειτουργίας της, με στρατηγικές που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου και την ανακατεύθυνση αποστολών ώστε να αποφευχθούν οι δασμοί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν εύκολες ή άμεσες λύσεις. Αυτό που λειτουργεί μία εβδομάδα μπορεί να έχει καταστεί ανεπίκαιρο την επόμενη, καθώς οι δασμοί ή οι απειλές για επιβολή τους αλλάζουν συνεχώς.

Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς τουλάχιστον 10% στα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα, με υψηλότερους συντελεστές σε χάλυβα, αλουμίνιο, αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων. Μέχρι στιγμής, ο εμπορικός πόλεμος έχει ανεβάσει τον πραγματικό μέσο δασμό των ΗΠΑ περίπου στο 20%, επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1930, σύμφωνα με το Budget Lab του Yale.

Η D’Addario είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές μουσικών αξεσουάρ παγκοσμίως, με ετήσιες πωλήσεις 235 εκατ. δολαρίων και έξι εργοστάσια στις ΗΠΑ. Πέντε από αυτά βρίσκονται συγκεντρωμένα στα προάστια του Λονγκ Άιλαντ, περιλαμβανομένου ενός που παράγει καθημερινά 750.000 χορδές για μπάσα, κιθάρες, μπάντζο, βιόλες και μαντολίνα.

Η εταιρεία έχει αφοσιωμένο κοινό τόσο μεταξύ επαγγελματιών όσο και ερασιτεχνών μουσικών. Ο Τζον Όουτς (του ντουέτου Hall & Oates), ο τζαζ κιθαρίστας Πατ Μεθένι και ο τραγουδιστής της country Κρις Στέιπλτον χρησιμοποιούν τις χορδές της.

Ο αείμνηστος Νιλ Πιρτ των Rush χρησιμοποιούσε τις μπαγκέτες της D’Addario, και η εταιρεία συνεχίζει να πουλά μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για το στυλ παιξίματός του, που φέρουν την υπογραφή του. Ένα τέτοιο σετ ήταν κρεμασμένο στον τοίχο της αίθουσας συνεδριάσεων όπου συναντήθηκε πρόσφατα η ομάδα διαχείρισης του εμπορικού πολέμου.

Αν και η D’Addario κατασκευάζει σχεδόν όλα τα προϊόντα της στις ΗΠΑ, η εφοδιαστική της αλυσίδα και η διανομή της είναι παγκόσμιες. Εξάγει περίπου το 45% της παραγωγής της σε 120 χώρες, με τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της να είναι η Ιαπωνία.

Η «αίθουσα του εμπορικού πολέμου»

Το παγκόσμιο αποτύπωμα της εταιρείας σημαίνει ότι διαρκώς ανακύπτουν νέες ευπάθειες. Σε πρόσφατη συνάντηση, στην ατζέντα περιλαμβανόταν το ιαπωνικό ξύλο βελανιδιάς.

Η D’Addario χρησιμοποιεί την ξυλεία «Shira Kashi oak» για να κατασκευάσει μπαγκέτες, περιζήτητες για την ανθεκτικότητα και την αίσθησή τους. Ορισμένοι ντράμερ δεν παίζουν με τίποτα άλλο. Όμως το κόστος της πρόκειται να εκτοξευτεί από 1η Αυγούστου, εφόσον ο Τραμπ προχωρήσει στους σχεδιαζόμενους νέους δασμούς, που περιλαμβάνουν 25% επιβάρυνση σε ιαπωνικά προϊόντα.

«Δεν υπάρχει πραγματικά καλή εναλλακτική—οι μουσικοί θέλουν το Shira Kashi τους», είπε ο Χανκ Σέλερ, διευθυντής στρατηγικών προμηθειών, στην ομάδα των εννέα στελεχών γύρω από το τραπέζι.

Η ομάδα κατέληξε ότι, στην περίπτωση αυτή, οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να απορροφήσουν την αύξηση τιμής.

«Είναι απλώς κάτι για το οποίο οι άνθρωποι θα πληρώσουν», σχολίασε ο Ντ’Αντάριο.

Άλλα θέματα ήταν πιο δύσκολα. Όπως το πώς θα επηρεάσει το κόστος τους ο δασμός 50% στον χαλκό, που ανακοίνωσε ο Τραμπ την επομένη των δασμών στην Ιαπωνία. Η εταιρεία δεν αγοράζει ακατέργαστο χαλκό, αλλά καταναλώνει μεγάλες ποσότητες χαλκού σε ράβδους, τον οποίο επεξεργάζεται σε εξαιρετικά λεπτό νήμα για περιτύλιξη χορδών.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε καν από πού προέρχεται ο χαλκός—αν είναι από ΗΠΑ ή εισαγόμενος», λέει ο Ντ’Αντάριο. «Αλλά είναι πιο πιθανό να αυξηθεί το κόστος μας, ακόμη κι αν είναι από προμηθευτή στις ΗΠΑ». Και σε αντίθεση με τη βελανιδιά, οι χορδές από χαλκό είναι εμπορεύσιμο προϊόν, επομένως η μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές δεν είναι εύκολη.

Η ομάδα, ωστόσο, έχει βρει τρόπους να παρακάμπτει ορισμένους δασμούς. Μετά την απότομη αύξηση δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, η εταιρεία άλλαξε το πώς αποστέλλει τα προϊόντα της από την Κίνα σε πελάτες εκτός ΗΠΑ.

Παλαιότερα, τα προϊόντα έφταναν σε αποθήκη στο Λονγκ Άιλαντ και διανέμονταν από εκεί. Πλέον, στέλνονται απευθείας στους ξένους πελάτες από τα κινεζικά εργοστάσια.

Η προσαρμογή αυτή έγινε πιο εύκολη καθώς οι Κινέζοι προμηθευτές έγιναν πιο πρόθυμοι να συνεργαστούν. «Λόγω των δασμών, οι προμηθευτές μας στην Κίνα έγιναν ξαφνικά πολύ πιο συνεργάσιμοι», λέει ο Ντ’Αντάριο.

«Θα δούμε τι θα γίνει»

Η εταιρεία έχει επίσης αιτηθεί να δημιουργήσει ζώνη ελεύθερου εμπορίου σε τμήμα της αποθήκης της στο Φάρμινγκντεϊλ, γεγονός που θα της επιτρέψει να διατηρεί προϊόντα εισαγωγής χωρίς να πληρώνει δασμούς έως ότου χρησιμοποιηθούν για παραγγελίες στις ΗΠΑ.

Στον ίδιο χώρο σκοπεύει να κάνει και κάποιες συναρμολογήσεις. «Θα μπορούμε να φέρνουμε εξαρτήματα από την Κίνα, να τα συνδυάζουμε με εγχώρια υλικά και να εξάγουμε ξανά χωρίς δασμούς», σημειώνει ο CEO.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι άμεση λύση. Η υλοποίηση θα πάρει πάνω από ένα έτος, καθώς απαιτούνται εγκρίσεις και η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένης εγκατάστασης με φράχτες και συστήματα επιτήρησης.

Μία ακόμη κίνηση αφορά την αλλαγή στον τρόπο που η D’Addario πουλά χορδές στην Κίνα. Μέχρι σήμερα, η παραγωγή γινόταν στη Νέα Υόρκη και η συσκευασία από τοπικούς εργαζόμενους. Τώρα δοκιμάζει να αποστέλλει τις χορδές χύμα στην Κίνα, όπου εταιρεία logistics τις συσκευάζει για λιανική.

Επειδή η χύμα αποστολή έχει χαμηλότερη αξία από το συσκευασμένο προϊόν, το τελωνειακό κόστος μειώνεται. Αυτές οι εξοικονομήσεις θα είναι κρίσιμες, εφόσον η Κίνα προβεί σε αντίποινα μετά την 1η Αυγούστου.

«Τουλάχιστον θα έχουμε δοκιμάσει τη δυνατότητα», λέει ο Ντ’Αντάριο, «ώστε να είμαστε έτοιμοι για ό,τι κι αν συμβεί».

Παρά τις προσπάθειες, το συνολικό κόστος δασμών της εταιρείας εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,2 εκατ. δολάρια ως το τέλος του έτους, έναντι μόλις 700.000 πέρυσι.

Μέρος αυτού αφορά και την αύξηση κόστους για την εισαγωγή καλαμιών από τις φυτείες της στη Γαλλία και την Αργεντινή, τα οποία χρησιμοποιεί για κατασκευή καλαμιών πνευστών. Ο δασμός έχει ήδη ανέβει στο 10% και αναμένεται περαιτέρω άνοδος.

«Ο Τραμπ είπε ότι θα βάλει 30% δασμό στο Μεξικό και την Ευρώπη, άρα περιμένουμε ότι το κόστος για τις προμήθειες από τη Γαλλία θα αυξηθεί κι άλλο», σχολιάζει ο Ντ’Αντάριο. «Αν υποθέσουμε ότι θα εφαρμοστεί. Θα δούμε τι θα γίνει την 1η Αυγούστου».

googlenews
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!